Přejít k hlavnímu obsahu

Jezero Most už přivítalo první návštěvníky. Příští sezónu to bude hit

Zatímco Ústí nad Labem má svoji Miladu, Most na své jezero čekal až dosud. Napouštění bývalého lomu trvalo spoustu let. Výsledek ale stojí za to.

Důl Ležáky sloužil od 70. let do konce 90. let 20. století k těžbě hnědého uhlí, jak už je v téhle krajině zvykem. Jeho napuštěním vodou z řeky Ohře vzniklo jezero o rozloze 311 hektarů, které je 2,5 kilometru dlouhé a 1,5 kilometru široké. Jeho průměrná hloubka je 22 metrů, ale v nejhlubším místě dosahuje 75 metrů. 

Své neodmyslitelné místo tu má taky kopec Hněvín se stejnojmenným hradem, který dotváří nádherné panorama, a co by kamenem dohodil stojí kostel známý svým přesunem z doby, kdy bylo potřeba vytvořit prostor pro těžbu.

Už v prvních dnech, kdy bylo jezero zpřístupněno veřejnosti, se tu byli podívat nejen Češi, ale i Němci. Není pochyb o tom, že příští sezónu bude o tuhle lokalitu zájem u místních i přespolních.

hráz na Mosteckém jezeře
Mostecké jezero nabídne nejen prostor ke koupání, ale i k vodním sportům.
Zdroj:
Wikimedia

Teď jezero konečně nabízí vyžití

Zatopení lomu, respektive jeho pozvolné napouštění bylo odstartováno 24. října 2008 a původní plány mluvily o tříleté akci. V roce 2011 mělo být hotovo. Ještě v červnu 2012 ale nebylo hotovo a napouštění bylo skoro na rok pozastaveno. Komplikace přicházely i v dalších letech. Naštěstí se ale nakonec všechno podařilo, jak mělo. Září 2020 se zapsalo jako měsíc, kdy Mostecké jezero přivítalo první návštěvníky.

Zázemí a vyžití se vším všudy

Lidé se tu rozhodně nenudili a nemuseli se bát, že budou horko těžko hledat pěkné místo k ležení. Na jezeře už jsou plovoucí mola se vstupy do vody a na nadšené rekreanty tu čekaly oblázkové pláže. Nechybí ani převlékárny a dětské hřiště, aby se tu líbilo i těm menším. 
 

 
 

Místo

50° 32' 21.5736", 13° 38' 53.2788"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jezero Most už přivítalo první návštěvníky. Příští sezónu to bude hit