Přejít k hlavnímu obsahu

Kde jsou ty nejkrásnější pláže světa? Podle UNESCO v Dominikánské republice!

Když v prosinci roku 1492 připlul na pobřeží Dominikánské republiky Kryštof Kolumbus, prohlásil, že právě nalezl ráj na zemi. O více jak pět set let později jeho slova stále platí. Dominikánská republika nabízí turistům více než 400 kilometrů těch nejčistších pláží s bílým pískem a blankytně modrým mořem a označení „perla Karibiku“ je tak zcela na místě.

Dominikánská republika leží na karibském ostrově Hispaniola, který je součástí Velkých Antil a má podle svého objevitele přízvisko Kolumbův ostrov. Její poloha v tropickém pásu ji předurčuje k tomu být opravdovým rájem na zemi – teploty se celoročně drží okolo třicítky a podobná je i teplota okolního moře. Když se přidá šumění palmových hájů a nekonečná délka pláží, je jasné, že jde o ideální zemi pro strávení luxusní odpočinkové dovolené. Vždyť je tu několik desítech pláží splňujících vysoké ekologické standardy potřebné pro získání "modré vlajky" a v nejedné soutěži (ať už ji pořádal uznávaný cestovatelský web TripAdvisor nebo samotné UNESCO) posbírala dominikánská pobřeží nejedno ocenění.

#facebook#

Klid v Samaná a životem pulsující Punta Cana

Při vybírání letoviska v Dominikánské republice je důležité si ujasnit, zda chcete klid, nebo naopak dostatek možností k aktivnímu vyžití. Nerušenou klidnou dovolenou prožijete v Samaná a jeho okolí. Pokud sem navíc přijedete ve správný okamžik, budete mít možnost pozorovat z těsné blízkosti, jak velryby keporkaci přivádějí ve zdejších vodách na svět mláďata.

Most spojující korálové ostrůvky s pevninou v letovisku Samaná.
Zdroj: ESO travel

Naopak nočním životem je vyhlášené Juan Dolio. To je zároveň i centrem potápění a šnorchlování, protože těsně při břehu se nacházejí rozsáhlé korálové „zahrady“. Nejznámějším letoviskem je ale bezesporu Punta Cana. Ta nabízí nepřeberné množství aktivit počínaje golfem a konče jízdou na koni. A pokud byste raději lenošili, není nic jednoduššího, než se položit do stínu palmy na pláži, která jako by vypadla z reklamního prospektu na ideální dovolenou.

Tajemství delfíního kamene
Národním pokladem Dominikánské republiky je minerál larimar. Ten má modrozelenou barvu připomínající barvu delfína. Odtud tedy označení „delfíní kámen“. Těží se jen na jednom místě na světě – v dominikánské vesničce Baoruco. Zajímavý je vznik jeho názvu – jde o spojení slov Lari (zkrácené křestní jméno dcery šperkaře Larisy, který jako první tento minerál opracoval) a mar, což v překladu znamená moře. Turisté si mohou larimal odvést v podobě šperků, v přírodním stavu je jeho vývoz zakázaný.

Návrat do koloniální éry v Santo Domingu

Až se nabažíte ležení na pláži, můžete vyrazit do Santo Dominga, hlavního města Dominikánské republiky, které leží zhruba půl hodiny jízdy od letoviska Juan Dolio. Santo Domingo bylo založeno v roce 1496 a jde o jedno z nejstarších měst na celém americkém kontinentu. Čtvrť „Zona Colonial“ spadá pod ochranu UNESCO. Právě zde se totiž dochovala původní koloniální architektura. Projít se tak můžete po nejstarší ulici celé Ameriky Calle Las Damas nebo obdivovat nejstarší církevní chrám celého kontinentu – Santa Maria de la Encarnación. Pro veřejnost je přístupný i dům Kolumbovy rodiny nebo Guvernérský palác Alcazar de Colón.

Kolumbův maják je moderní dominanta Santo Dominga.
Zdroj: ESO travel

Nepřehlédnutelnou dominantou města je i Kolumbův maják. Tato sedmipatrová stavba ve tvaru kříže vznikla v roce 1992 k výročí 500 let od připlutí Kryštofa Kolumba. Dnes jsou v jejích útrobách uloženy ostatky slavného mořeplavce a lasery na její střeše vykreslují každou noc na potemnělou oblohu obrys kříže. Na okraji města pak stojí za prohlídku posvátná indiánská jeskyně Los Tres Ojos (v překladu Tři oči).

Tajemství správného doutníku
Nikdy před Dominikáncem neříkejte, že nejlepší doutníky jsou ty kubánské. Místní totiž trvají na tom, že nejlepší doutníky jsou právě ty jejich. Tabák zde pěstovali už původní obyvatelé – Tainové, a dodnes patří balení doutníků k činnostem, které jsou opředeny rouškou tajemství. Receptury výroby jsou tajné a dědí se z generace na generaci. 
Guvernérský palác v hlavním městě Dominikánské republiky
Zdroj: ESO travel

Laguny, stolové hory a nejvyšší vodopád ostrova

Nejen ležením na pláži a historickými památkami živ je člověk, proto můžete v Dominikánské republice vyrazit i za přírodními krásami. Mezi nejznámější přírodní parky ostrova patří NP Los Haitises. Vápencové podloží společně s působením vody zde stojí za vznikem zajímavých skalních útvarů – stolových hor, v domorodém jazyce nazývaných mongote. Navštívit můžete i četné jeskyně vyzdobené kresbami starých Tainů, které jsou staré až 1000 let.

Západ slunce na pláži v Juan Doliu
Zdroj: ESO travel

Častým cílem turistů je i Lago Enriquillo – jezero ležící 43 metrů pod hladinou okolního moře sevřené horským masívem Sierry de Neiba. Zdejší voda je třikrát slanější než ta mořská, koupání se ale vzhledem k přítomnosti zhruba pěti set krokodýlů nedoporučuje. Uprostřed jezera se pak rozkládá ostrov Isla Cabritos s extrémně suchým a horkým počasím, které je ideální pro růst kaktusů.

  • Víte, že jezero Enriquillo nejníže položeným bodem celého Karibiku? Více o jezeru se dočtete zde.

Jedním z míst, které také nesmíte při své návštěvě Dominikánské republiky vynechat je nejvyšší vodopád ostrova Aquas Blancas. Ten je 85 metrů vysoký a můžete zkusit i jeho extrémně studenou vodu, která padá z nadmořské výšky 2200 metrů.

A co takhle svatba?
Sňatky v exotickém prostředí jsou dnes velkým hitem. Mnoho cestovních kanceláří proto už nabízí „cestovní svatební balíčky“do exotických destinací jako je právě například Dominikánská republika. Nutností je ale překlad veškerých dokumentů do španělštiny a také musíte počítat s tím, že následná legalizace sňatku v České republice zpravidla trvá tři měsíce, za ten zážitek to ale bezesporu stojí.
Národní park Los Haitises
Zdroj: ESO travel

O Dominikáncích rozhodně platí tvrzení, že čas není jejich pánem a s ničím se nemá spěchat, protože práce neuteče. Možná, že vám jejich způsoby budou v tomto směru připadat minimálně „nestandardní“, ale na druhou stranu – proč se zde na dovolené neřídit jejich heslem: „Tomalo suave!“ („To je v pohodě!“) a dát na nějaký čas sbohem stresu a spěchu.

 
 

Místo

18° 28' 46.5924", -69° 58' 41.79"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kde jsou ty nejkrásnější pláže světa? Podle UNESCO v Dominikánské republice!