Přejít k hlavnímu obsahu

Nebezpečí srážky s velrybou i potopení v úžině - takový je jachtařský závod ze Sydney do Tasmanie

Před čtrnácti lety se utopilo šest námořníků v silné bouři, v roce 2008 se jachta Novozélanďanů potopila po srážce s velrybou, jachtaři se pravidelně potkávají i s desetimetrovými vlnami. Závod Sydney - Hobart připravuje svým účastníkům pořádnou mořskou nemoc.

V cíli rozhodují vteřiny

Je dlouhý přes jedenáct set kilometrů a jezdí se od roku 1945. Traťový rekord zajel v roce 2012 australan Mark Richards. Ten je mimochodem s lodí Wild Oats XI jen jeden závod od rekordu. Závod vyhrál už sedmkrát, to se zatím povedlo jenom jedné lodi.  Mimochodem úplně první vítězný čas byl šest dní a čtrnáct hodin. Ale nenechte se mýlit, i v takto dlouhém závodě jde o vteřiny. V roce 2011 dělal rozdíl mezi první a druhým místem dvě minuty deset. Z australské metropole do hlavního města Tasmánie dorazil na jeden den a osmnáct hodin. Závodu se každoročně účastní na sto lodí a jezdí se na druhý svátek vánoční.

Loňského závodu se účastnilo 95 lodí.
Zdroj: Albinfo, Wikimedia Commons

Lodě mizí v bermudském trojúhelníku

Cesta ze Sydney do Hobartu je známá svými drsnými přírodními podmínkami. Silný vítr, nevyzpytatelné počasí či úžina Bass Strait. Tento zhruba dvě stě čtyřicet kilometrů široký průliv mezi Austrálií a Tasmánií je posetý stovkami lodních vraků. V tomto místě se totiž setkává několik mořských proudů a vznikají tu obrovské vlny. Mnoho velkých lodí tu dokonce bezestopy zmizelo. Úžina je proto často přirovnávaná k bermudskému trojúhelníku.

Jachta Wild Oats XI vyhrála závod již sedmkrát.
Zdroj: portengaround, Flicrk.cz

A cena? Světská sláva...

A kvůli jaké úžasné ceně námořníci riskují své životy a majetky v milionových jachtách? Kvůli poháru a cti. V závodu Sydney - Hobart jde skutečně jen o tohle. Peníze na vítěze v cíli nečekají. Překonávání přírody a sama sebe je ale zřejmě to nejsilnější lákadlo. 

#facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

-33° 51' 35.8992", 151° 12' 39.9996"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nebezpečí srážky s velrybou i potopení v úžině - takový je jachtařský závod ze Sydney do Tasmanie