Přejít k hlavnímu obsahu

Znáte historii oblíbených kubánských rumů?

Každý, kdo miluje třtinový rum, zná rum kubánský. Vždyť se také traduje, že ty nejlepší rumy a doutníky se rodí právě na Kubě. Velkým dílem se o to zasloužili zábavychtiví Američané, pro které se v době prohibice stala Kuba malým eldorádem. 

Rumu zde nalezli nepřeberné množství značek, koneckonců z této doby pochází i mnoho míchaných nápojů, kterými si zpestřovali pobyt na prosluněných plážích nebo v nespočetných barech. Jeden z nejznámějších koktejlů, který se zrodil na Kubě, je mojito, a právě použitý bílý kubánský rum tento nápoj vyladil k dokonalosti. 

Kuba a historie rumu

První zmínky o rumu pocházejí ze 16. století, kdy se na ostrovech v Karibiku již běžně pěstovala cukrová třtina a obchod s cukrem zažíval obrovský boom. Cukrová třtina totiž nepochází z Karibiku, jak se mnoho konzumentů rumu domnívá, ale jejím domovem je s největší pravděpodobností Indonésie nebo Filipíny. 

Na Kubě, Jamajce nebo v Portoriku v té době pracovaly na plantážích tisíce otroků, kteří si svůj nelehký život alespoň trochu zpestřovali občasným douškem rumu. Byl to však nápoj, který se hodně lišil od toho současného, byl silný, drsný a nahořklý. Brzy si ho oblíbili také námořníci a piráti, kteří si ho dochucovali cukrem nebo citronem a jeho popíjením si na cestách krátili dlouhou chvíli.

eminenta claro
Zdroj:
BEST DRINK s.r.o.

Novodobá historie kubánského rumu

Kubánské rumy se svou (nepříliš dobrou) kvalitou od rumů z jiných karibských oblastí příliš dlouho nelišily. Změna nastala v okamžiku, kdy Facundo Bacardí, přistěhovalec z Katalánska, zakoupil v roce 1862 v Santiago de Cuba malou palírnu a založil značku Bacardi. Byl velkým inovátorem a při výrobě začal používat do té doby neznámé metody. 

Jako první začal používat metodu filtrace přes dřevěné uhlí a experimentovat s ukládáním rumu do dřevěných sudů, kde je nechával několik let zrát. Začal produkovat rumy jemné a lehké, které si záhy získaly velkou oblibu. Obchod s rumem na ostrově začal vzkvétat a nové palírny rostly jako houby po dešti. Na začátku dvacátého století bylo na trhu již několik velkých pevně etablovaných značek a vývoz rumu do USA a Evropy byl v plném proudu. Spojení Kuba a rum se stalo synonymem pro úspěch.

eminente reserva cocholate
Zdroj:
BEST DRINK s.r.o.

Kubánský rum už nemusí být nutně z Kuby

V padesátých letech probíhala na Kubě revoluce a roku 1960 proběhlo znárodňování velkých společností. Vyvlastnění se nevyhnulo ani producentům rumu a destilerie přešly do státních rukou. Některé rodiny, jako například Bacardi, dokázaly pokračovat ve výrobě v zahraničí a značku si uchránit. Většina ale o vlastnictví značky přišla a výrobu obnovila, nejčastěji v Dominikánské republice, pod zcela novým názvem. Často se tak „kubánský rum“ již na Kubě vlastně nevyrábí.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Znáte historii oblíbených kubánských rumů?