Přejít k hlavnímu obsahu

Vyrazte na roadtrip po západním pobřeží USA. Která místa nevynechat a na co se připravit?

I když už není Amerika pro české cestovatele nikterak nedostupná a každoročně se jich do Spojených států vydává spousta, míst a oblastí, kam stojí za to v této obrovské zemi vyrazit, je nespočet. Pro cestovatele je často lákadlem západní pobřeží, které toho nabízí opravdu hodně. Která místa nevynechat? 

Strhující příroda

Krásné přírodní scenérie západního pobřeží USA z mysli jen tak nedostanete ani dlouho po návratu domů. Obrovské bohatství monumentálních, jedinečných i romantických přírodních úkazů je možná tím největším lákadlem. 

Obdiv patří mimo jiné gigantickým sekvojím, které můžete vidět hned v několika národních parcích. Tím nejznámějším je samozřejmě Národní park Sequoia v Kalifornii.

Za pozornost stojí i stěny úchvatného kaňonu, tvořené pískovcem a vápencem, které hrají na první pohled různými barvami. Řeč je o jedinečném Grand Canyonu. Fascinující a dechberoucí scenérie a odkryté vrstvy hornin, které se rozprostírají do dáli, ohromí svou krásou každého.

Kaňon vyhloubený řekou Colorado patří mezi nejkrásnější přírodní divy světa. Tato nejdelší rokle na světě zaujímá ohromnou rozlohu – měří několik kilometrů do šířky a je dlouhá 446 kilometrů. Zaujme i strhující pohled do propasti s hloubkou až 1 600 metrů. Spatříte zde i jeskyně a v odlehlejších místech kaňonu lze ze zvířat narazit třeba na americkou pumu, rysy nebo kojoty. 

Podle toho, jak moc dobrodružně budete chtít svou návštěvu Grand Canyonu nebo jiné přírodní pamětihodnosti pojmout, si samozřejmě nastavte své cestovní pojištění do USA.

Tipy na další národní parky: Bryce Canyon, Zion, Monument Valley Navajo Tribal Park, Death Valley (Údolí smrti). 

Kam ještě? 

Na cestě podél západního pobřeží USA se vyplatí navštívit i další ikonická místa. Nelze opomenout třeba Yosemitské údolí. Jeho rozloha činí 18 km2 a nachází se zde největší vodopád Severní Ameriky Yosemitský vodopád (ale pozor, v létě je vyschlý) i legendární vrchol El Capitan.

Mnozí míří do Yosemitského údolí za skálolezeckým dobrodružstvím. Není divu, místní vrcholy doslova vybízí k ochutnávce všechny nadšence zdolávání výškových cílů. Naleznete zde lehké i těžké výstupy pro horolezce všech výkonnostních kategorií

roadtrip po západním pobřeží USA PR 2
Zdroj:
Shutterstock

Ať už vyrazíte do Yosemit s jakkoliv náročnými plány, nezapomeňte na sjednání toho nejlepšího cestovního pojištění pro vás. 

Scénické jízdy 

V neposlední řadě musíme zmínit i obří skalní útvary, které lemují atraktivní cestu Tioga Road podél Yosemitského národního parku a pozorovat je můžete dokonce i z auta. Nic vám tedy nebrání podniknout výlet stylem scenic drive, který je v USA velmi populární. Jednotlivé útvary dosahují výšky až 100 metrů a opravdu stojí za zhlédnutí. 

Červeně zbarvené hory zející tichem a prázdnotou nabízejí dokonalé prostředí také pro fotografy. Dobrodružná a místy nezpevněná cesta je ale současně i nebezpečná, pokud se dobře nepřipravíte. Pro zvládnutí cesty se doporučuje spíše terénní auto

Tipy na nejznámější scénické cesty: Pacific Coast Highway, US Route 163, Cascade Lakes Scenic Byway. 

Za ruchem měst

Západní pobřeží Spojených států ale není jen příroda. Kromě ní se zde nachází celá řada ikonických a známých měst, která stojí za návštěvu. Nelze začít jinde než u Los Angeles, například návštěvou věhlasných lokalit jako Hollywood, Beverly Hills, Venice Beach nebo předměstí Santa Monica

Žádný cestovatel by neměl vynechat ani San Francisco s jeho ikonickým mostem Golden Gate, proslulou věznicí Alcatraz a známými historickými tramvajemi. Hodně toho může nabídnout i San Diego se svou jedinečnou atmosférou americko-mexické hranice. Pokud si cestu protáhnete a dorazíte až do severní části západního pobřeží, nevynechte Seattle. Navštívit tam můžete třeba letecké muzeum

Zkrátka a dobře, západní pobřeží USA toho má hodně co nabídnout všem cestovatelům, bez rozdílů zájmů a preferencí.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyrazte na roadtrip po západním pobřeží USA. Která místa nevynechat a na co se připravit?