Přejít k hlavnímu obsahu

Češi mají zájem o zimní dovolenou v Rakousku a v Itálii. Co lyžaře táhne do Alp?

Krkonoše, Krušné hory, Šumava, Jizerské hory, Beskydy. České hory našim lyžařům už nestačí. Mnozí z nich se každoročně vydávají na svah za hranice naší země. Kromě Tater lákají nejvíce Alpy. Víte, proč?

Některým zkušeným lyžařům jsou naše malebné hory už malé, a tak se raději poohlíží po větších kopcích a vyráží na pořádnou lyžovačku do Alp. Důvodů k tomu mají hned několik.

Alpy se stávají dostupnější

Dovolená v Alpách je oproti dřívějším dobám cenově dostupnější. Týden v Rakousku se snídaní dnes pořídíte i za méně jak 5 000 Kč na osobu, polopenzi lze sehnat za méně jak 8 000 Kč. Nutné je ale připočíst ještě náklady na dopravu, které kvůli povinnosti dálničních známek nemusí být zrovna malé, a samozřejmě také pamatovat na skipasy.

Jednodenní lyžování vyjde dospělého člověk od 30 do 50 eur, dětský skipas na jeden den stojí od 20 do 30 eur. Čím dlouhodobější skipas si ale pořídíte, tím levněji vás vyjde jeden den na lyžích. Na šestidenní lyžování si tak připravte od 150 do 300 eur, za dítě zaplatíte od 60 do 150 eur. Vždy záleží na konkrétním lyžařském středisku. Cenu ovlivňuje především poloha, zázemí, vybavení a kvalita.

TIP: Pro zimní dovolenou se může vyplatit oslovit cestovní kancelář, ty totiž často nabízí k ubytování i skipas za výhodnou cenu.

Alpy nabízí nespočet zábavy a možností

Kromě cenové dostupnosti dovolená v Rakousku láká i na více možností. Zalyžovat si můžete na ledovci, jedno odpoledne strávit ve speciálních arénách, zaskákat si na lyžích a vyzkoušet závodní úseky nebo sáňkařské dráhy.

Největší výhodou Alp jsou ale počty sjezdovek, vyřádit se totiž můžete na nesrovnatelně více kilometrů než u nás. Například v českém středisku Špindlerův Mlýn lze sjíždět 25 kilometrů udržovaných tras, v rakouském středisku Kaprun vám nabídnou 41 kilometrů sjezdovek. Svůj svah si tak vyberou jak úplní začátečníci a málo zkušení lyžaři, tak i ostřílení sportovci a milovníci adrenalinu. V nabídce tras totiž nechybí ani ta ve volném terénu.

TIP: U 41 kilometrů Rakušané rozhodně nekončí, vybírat můžete i ze středisek, které vám nabídnou až čtyřnásobné množství sjezdovek.

Alpy nejsou jen v Rakousku

V neposlední řadě Alpy táhnou díky své rozmanitosti, jednou si tak můžete vyrazit do Rakouska, po druhé vsadit na lyžování v Itálii a na třetí dovolenou vyrazit do Francie. Každoročně si lyžování v Alpách nenechá ujít o 10 % více Čechů, navíc někteří si dopřejí hory i čtyřikrát za zimu.

TIP: Kromě týdenních dovolených jsou oblíbené také prodloužené víkendy nebo jednodenní lyžovačky s cestovní kanceláří, které nevyjdou tak draho.
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Češi mají zájem o zimní dovolenou v Rakousku a v Itálii. Co lyžaře táhne do Alp?