Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam na prodloužený víkend na konci září? Oslavte svátek svatého Václava u moře nebo v lázních

Den české státnosti je státním svátkem, který letos připadá na čtvrtek 28. září. Toto datum je zároveň svátkem sv. Václava, přemyslovského knížete, patrona Čech a Moravy a jednoho z tradičních symbolů českého státu.

Pokud tenhle státní svátek plánujete spojit s prodlouženým víkendem, máme pro vás pár tipů, kam během něj vyrazit. Dáte přednost českým luhům a hájům, nebo raději vyrazíte na pár dnů k moři do zahraničí? Nechte se inspirovat!

Barcelona

Pokud toužíte strávit pár pohodových dnů v hlavním městě Katalánska, které je z Prahy vzdálené necelé tři hodiny letu, určitě nevynechejte návštěvu čtvrti Barri Gòtic, která je srdcem celé Barcelony. Toulat se můžete úzkými uličkami, nakukujte do obchodů, kterých je zde nepočítaně, nebo si dejte nějakou poctivou katalánskou specialitu. Rozbolely vás nohy? Žádné stresy – na pláž to odsud máte kousek!

Další den nezapomeňte navštívit ikonickou katedrálu La Sagrada Família, nejznámější dílo geniálního architekta Antonia Gaudího. Navštívit můžete i nedaleký přístav, případně kopec Montjuic, kam ze zmíněného přístavu vyjíždí lanovka. Milovníky nákupů pak jistě potěší La Rambla, hlavní turistická, zábavní a nákupní ulice Barcelony.

Barcelona během podzimu
La Sagrada Família je jednou, nikoliv jedinou památkou, na kterou v hlavním městě Katalánska narazíte.
Zdroj:
Shutterstock

Irsko

Vyrážet na „klasickou“ dovolenou do Irska by asi nikoho jen tak nenapadlo. Pokud ale máte jen pár dnů volna a chcete prozkoumat neustále se měnící krajinu s „trošičku“ nevyzpytatelným počasím, je letecký výlet do téhle čarokrásné země ideální variantou. Ceny letenek navíc v září klesají, takže zpáteční lístek pořídíte klidně už od několika stokorun.

Nádherné pláže, úchvatné útesy a okouzlující městečka najdete zejména v hrabstvích Galway, Clare, Kerry a Cork na západním pobřeží. Po náročném dni si nezapomeňte udělat rezervaci v některém z proslulých irských barů, kde ochutnáte jedinečnou whisky, ale i zdejší pivo. Místní jsou nesmírně přátelští, což ostatně zjistíte ještě dřív, než se naučíte vyslovit Baile Átha Cliath, což je irský název hlavního města země, Dublinu.

Irsko na podzim
Irsko je ideální destinací pro prodloužený víkend.
Zdroj:
Shutterstock

Luhačovice

Výjimečné lázeňské městečko najdete v malebném údolí CHKO Bílé Karpaty, kde jej obklopuje prakticky nedotčená příroda a léčivé prameny, z nichž nejznámější je nepochybně Vincentka, Aloiska a Ottovka. Kromě nekonečných procházek lázeňskou kolonádou tady můžete obdivovat i stavby architekta Dušana Jurkoviče, který se postaral o proměnu historického jádra městečka v dokonalý klenot.

Během návštěvy, kterou můžete realizovat pěšky, na kolech, na bruslích nebo při okružní jízdě autovláčkem, navštivte stejnojmennou městskou plovárnu s celoročním provozem, ikonický hudební pavilon, lanové centrum Pirátská zátoka, Muzeum Luhačovického Zálesí, přehradu Luhačovice, přilehlý zámek a zámecký park nebo nedaleký zámek Nový Světlov.

Luhačovická výzdoba
Luhačovice jsou známé pro řadu svých tradičních léčivých pramenů.
Zdroj:
Shutterstock

Jeseníky

Další lázeňské městečko, které ovšem potěší nejen příznivce léčivých pramenů, ale také milovníky přírody, architektonických a technických zvláštností i horské turistiky, leží zhruba 71 kilometrů severně od Olomouce na soutoku Bělé a Staříče.

Návštěvu započněte v Balneoparku Vincenze Priessnitze, odkud můžete pokračovat na bobovku ve Vrbně pod Pradědem, případně se přesunout do oblasti Dolní Moravy, kde na vás čeká adrenalinová stezka v oblacích. Odsud pak pokračujte k přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně, případně si udělejte rovnou celodenní výlet na Praděd.

Jesenická výzdoba lázní
Jeseník je známý nejen pro své léčivé lázně, ale také řadu dalších zajímavostí.
Zdroj:
Shutterstock

Madeira

Tenhle úžasný portugalský ostrov můžete navštěvovat prakticky v kteroukoliv část roku. Madeira je vhodná hlavně pro páry nebo rodiny s většími dětmi, které si užijí nejen koupání, ale také turistiku. Let na Madeiru trvá přibližně 4,5 hodiny.

Absolvovat ale tenhle (na evropské poměry) poměrně dlouhý let má nicméně rozhodně smysl. Čeká na vás totiž třeba metropole Funchal s historickými budovami a strmými uličkami přezdívaná „malý Lisabon“, impozantní mořský útes Cabo Girão nebo skanzen Santana s ikonickými domky původních obyvatel. Nevynechejte ani rybářskou vesničku Câmara de Lobos, kterou si pro její krásu oblíbil sám Winston Churchill.

Absolutní perlou Madeiry je pak Ponta de São Lourenço v nejvýchodnější části ostrova, nebo vavřínový les Fanal.

Madeira
Portugalská Madeira vás uchvátí svou rozmanitostí.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 5' 59.7435", 17° 45' 19.0804"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na prodloužený víkend na konci září? Oslavte svátek svatého Václava u moře nebo v lázních