Přejít k hlavnímu obsahu

Koupání v Brně a okolí: Zláká vás přírodní biotop, největší aquapark v ČR nebo nesmrtelný Prýgl?

Přemýšlíte, kam vyrazit ve dvou nebo s dětmi během parného letního dne? Bydlíte v Brně nebo okolí a hledáte místo, kde se zabavíte, odpočinete si, načerpáte energii, chytnete bronz a ještě si dáte něco dobrého na zub a vychlazené pivko?

Pokud jste na výše uvedené otázky odpověděli kladně, pak jsou následující řádky určeny právě vám. Našli jsme totiž ty nejlepší přehrady, aquaparky a koupaliště v Brně a okolí. Pohodlně se usaďte a vybírejte, kde strávíte příjemné odpoledne nebo dovolenou s rodinou.

#1 Brněnská přehrada

Jednou z nejvýznamnějších rekreačních oblastí v Česku je nepochybně Brněnská přehrada, které místní neřeknou jinak, než Prýgl. Přehradní nádrž s rozlohou 252 ha byla vybudována na řece Svratce v letech 1936–1940. Dnes slouží jako oblíbená relaxační oblast. Po přehradě jezdí několik parníků.

Pokud se potřebujete před cestou posilnit, občerstvení najdete prakticky u všech přístavišť. Na přehradě můžete provozovat nespočet vodních sportů. Okolní lesy pak lákají k procházkám a cyklotoulkám. Zajímavý je nedaleký hrad Veveří nebo skutečnost, že se na přehradě pořádá řada kulturních a hudebních akcí.

#2 Koupaliště Riviéra

Riviéra patří mezi největší česká koupaliště a najdete ji nedaleko centra Brna. Díky své poloze a rozloze je koupaliště vhodné k odpočinku i aktivnímu trávení volného času. Areál je vyhledávaným místem především pro své malebné prostředí v údolí řeky Svratky. Kaskáda tří bazénů, vybudovaná uměle v přírodním říčním korytě v celkové délce 390 metrů, představuje výjimečný komplex.

Najdete tady tři na sebe navazujících celky (některé jsou zpoplatněné, jiné zdarma), dětská brouzdaliště, několik bazénů pro plavce i neplavce, základny vodních sportů a nespočet stánků s občerstvením.

#3 Koupaliště Kraví Hora

Oblíbené brněnské koupaliště je vzdálené jen několik zastávek tramvají ze samotného centra Brna. Koupaliště s výhledem na brněnský Špilberk, katedrálu svatého Petra a Pavla či moderní obří budovu AZ Tower, nabízí vnitřní i venkovní dohřívaný bazén, nespočet lehátek k odpočinku, skluzavky, vodní lavice či například masážní chrliče.

Rodiny s dětmi mohou využít také dětské hřiště, kde je velké pískoviště, prolézačky, houpačky i lavičky k sezení. Samozřejmě nechybí ani prostorné parkoviště pro několik stovek vozů (s vyhrazenými místy pro invalidy) a stánky s občerstvením.

#4 Koupaliště Královo Pole

Jak už název napovídá, tohle koupaliště se nachází v místní části Královo Pole za objekty rozlehlého závodu Královopolské strojírny. Rozlehlý areál leží v bohaté zeleni okolních zahrad, která nabízí dostatek stínu.

Součástí koupaliště je 25metrový bazén se skluzavkou a chrličem pro děti a neplavce, stejně velký plavecký bazén i pro kondiční plavání s drahami a brouzdaliště pro nejmenší prcky s vodou přihřívanou solárními kolektory. Nechybí ani velké dětské pískoviště se dvěma houpačkami a prolézačkami ve tvaru korábu, multifunkční hřiště s umělým povrchem na volejbal, basketbal, nohejbal a badminton, bazénové nafukovací atrakce, stovka lehátek k zapůjčení zdarma a několik stánků s občerstvením a vychlazeným pivkem i nealkem.

#5 Koupaliště Zábrdovice

Pokud hledáte venkovní koupaliště, kde si užijete zábavu jako u moře, pak vsaďte na koupaliště Zábrdovice. Najdete tady dva padesátimetrové bazény. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, pokud by v jednom z nich plavčíci nespouštěli umělé vlnobití. K dispozici je i tobogán, dětské hřiště a množství travnatých ploch. Nechybí ani terasy nad úrovní bazénů, čisté šatny a toalety.

Zajímavostí je i bezplavková zóna, kterou najdete na horní terase budovy koupaliště. K dispozici jsou nejen sprchy, ale i lehátka a slunečníky. Vstup do této zóny je povolený od 18 let.

koupání v Brně a okolí
V Brně a okolí není o krásná místa ke koupání nouze.
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Koupaliště Biotop Brno-jih

Pokud vám nedělá dobře chlorovaná a jinak chemicky upravovaná voda, vydejte se do přírodního biotopu, který najdete na území městské části Brno-jih mezi ulicemi Kšírova, Hněvkovského a Sokolova. Pokud jste se nikdy v biotopu nekoupali, pak prozradíme, že biotop je vybavený systémem přírodního způsobu čištění vody za pomocí rostlin, řas a mikroorganismů, které jsou uloženy ve štěrkovém podloží.

Část biotopu je určena pro koupání a druhá část pak plní čisticí funkci. Kromě křišťálově čisté vody tady najdete taky WC a stánek s občerstvením, sprchy, převlékárny, beachvolejbalové hřiště a dva bazény s brouzdalištěm a herními prvky pro nejmenší.

#7 Aquapark Kohoutovice

Aquapark Kohoutovice je jediným v Brně. Pokud tedy nechcete spoléhat na počasí, nebo si užít zábavu i mimo hlavní sezónu, je tohle místo ideální volbou. Pro návštěvníky je tady připraven 25metrový plavecký bazén s hloubkou vody 1,8–2,0 m a 6 drahami. Nechybí ani rekreační bazén s perličkovými rošty, chrliči vody, vodní trysky, brouzdaliště pro děti, pára, sauna, posilovna a občerstvení. Milovníci adrenalinu určitě přivítají možnost vyzkoušet si 90metrový tobogán nebo divokou řeku. Odpočinout si pak můžete v perličkové lázni, sauně nebo páře.

#8 Koupaliště Dobrák

Koupaliště Dobrák prošlo v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a dalo by se říct, že tady nezůstal kámen na kameni. Koupaliště s bezbariérovým přístupem nabízí návštěvníkům 40 metrů dlouhý bazén, malý plavecký bazén a dětský bazén včetně brouzdaliště. Nechybí ani zóna pro aktivní trávení volného času FunPark s trampolínami, lanovým centrem, skákacím hradem, obří skluzavkou, opičí dráhou a dráhou pro autíčka.

Sportovci jistě ocení přítomnost volejbalového kurtu, minigolf, badminton a možnost zapůjčení sportovního náčiní např. na soft tenis, stolní tenis nebo pétanque. Nechybí samozřejmě ani sprchy, toalety, půjčovna lehátek a slunečníků a několik stánků s občerstvením.

#9 Koupaliště Juliánov

Věděli jste, že mezi brněnskými panelákovými domy žije delfín, had i krokodýl? Samozřejmě nejde o živé zástupce zvířecí říše, nýbrž atrakce, které jsou součástí koupaliště Juliánov. Pestrobarevný areál Dětského koupaliště Juliánov nabízí menší bazén s maximální hloubkou 120 centimetrů, vodní chrliče, děla, hříbek i vířivku s teplou vodou.

Protože tady vodu upravují bezchlórovým přípravkem, mohou areál navštěvovat i lidé s citlivější pokožkou a také alergici. Kromě dětského bazénu plného atrakcí je součástí koupaliště i několik prolézaček a houpaček na trávě. Areál sice nepatří mezi největší v Brně (ba právě naopak), menší děti se tady ale vyřádí do sytosti.

#10 Aqualand Moravia

Největší a nejmodernější akvapark v Česku najdete jen 30 minut jízdy autem od centra Brna. Obří Aqualand Moravia s vnitřními i venkovními atrakcemi nabízí spoustu zábavy pro velké i malé. Vnitřní bazén je propojený s několika venkovními. K dispozici je také několik tobogánů, skluzavek, trychtýřů a dalších atrakcí, které ocení především milovníci adrenalinu.

Aquapark v současné chvíli prochází rozsáhlou rekonstrukcí, jejímž cílem by měla být dvakrát tak velká venkovní plocha s adrenalinovými tobogány. Zapomenout nesmíme ani na dostatek travnatých a upravených ploch, stejně jako vodní i venkovní bary a restaurace, které dělají z tohoto místa ideální cíl turistů z celého Česka i blízkého pohraničí.

K dispozici je obří parkoviště i několik ubytovacích kapacit s kvalitními službami. Běžné ceny sice nejsou nejnižší, pokud ale vychytáte nějakou tu slevovou akci, užijete si tady den či dva doslova za hubičku.

Zdroj

 
 

Místo

49° 14' 31.074", 16° 30' 15.714"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Koupání v Brně a okolí: Zláká vás přírodní biotop, největší aquapark v ČR nebo nesmrtelný Prýgl?