Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější přírodní památky Česka: pojďte s námi do Českého Švýcarska nebo do Pekla

Že je Česko plné přírodních krás, o tom asi nebudeme dlouze diskutovat. I míst, která se pyšní titulem přírodní památka, je spousta.

My jsme pro vás vybrali desítku, kterou jsme se snažili vybrat podle zajímavosti, ale taky ji nakombinovat napříč Českou republikou. Tak kam to bude na příští výlet?

#1 Babiččino údolí (Královéhradecký kraj)

Kdo by neznal okouzlující a romantické Babiččino údolí? Pokud jste do něj jaktěživi ještě nezavítali, určitě to napravte. Čeká tu na vás celá řada míst, která sehrála svou roli v klenotu české literatury – v Babičce Boženy Němcové.

Spatřit můžete úchvatnou chaloupku Staré bělidlo s tradiční šindelovou střechou, Viktorčin splav, který dneska už není původní, nebo pomník Babička s dětmi, který je pravděpodobně nejznámějším sousoším u nás. 

V Babiččině údolí se projdete i s dětmi a staršími lidmi, terén není náročný. Stoupání vás čeká, jen když se rozhodnete navštívit zdejší hrady Rýzmburk a Vízmburk. Projít se můžete po červené, zelené nebo modré turistické značce. Českou Skalici, Ratibořice a Rýzmburk spojuje naučná stezka, na které se i trošku vzděláte.

#2 Bozkovské dolomitové jeskyně (Liberecký kraj)

Dva samostatné systémy jeskynních chodeb a síní jsou na seznamu přírodních památek právem. Úžasná hra přírody, které při zpřístupňování pomohl člověk, vás dozajista okouzlí. Celková délka podzemních prostor činí 1 060 metrů a výškové rozpětí pak 43 metrů. První údaj z nich dělá nejdelší dolomitové jeskyně v Česku. 

Bozkovské dolomitové jeskyně
Procházka Bozkovskými dolomitovými se vám určitě bude líbit.
Zdroj:
Bigstockphoto

Veřejnosti je přístupný okruh o délce 350 metrů. Dočkáte se tu teploty vzduchu 7,5-9 °C, teplota vody je pak asi 8 °C. Jeskyně, které se nacházejí v nejnižších částech, jsou vodou trvale zaplaveny – je to ale okouzlující podívaná, voda je totiž modrozelená! Jako lákadlo můžeme zmínit Jezerní dóm. Na odrazy jeskyně na hladině vody jen tak nezapomenete.

#3 Kalendář věků (Jihomoravský kraj)

Ve známých Věstonicích se nachází skalní útvar nazývaný Kalendář věků. Vznikl v oblasti bývalé cihelny, kde po odtěžení materiálu vznikl sráz vysoký 30 metrů. Ten je tvořen sprašovým materiálem a na jednotlivých vrstvách se dá určit období jejich vzniku. Odborníci tu dokonce určí i teplotní výkyvy poslední doby ledové. Ve zdejších výkopech jsou pozůstatky otevřených ohnišť lovců mamutů

#4 Na požárech (Plzeňský kraj)

Tahle přírodní památka se nachází jihozápadně od Lesné na Tachovsku nedaleko státní hranice s Německem. Chráněné je zdejší rašeliniště téměř bez lesního porostu, v jehož oblasti se vyskytují vzácné a ohrožené druhy rostlin a zvířat – ke zdejším symbolům tak nějak patří třeba tetřívek obecný. 

#5 Panská skála (Liberecký kraj)

Panskou skálu už jste viděli, jen možná ne na vlastní oči. V nestárnoucí pohádce Pyšná princezna jste ji ale s největší pravděpodobností zaznamenali. Tyhle kamenné píšťaly najdete nedaleko Kamenického Šenova, jen chvilku jízdy od České Lípy. Útvaru se často přezdívá Čertovy varhany, protože kdo jiný by mohl tak důmyslnou a zároveň hrozivou věc stvořit? 

Panská skála
Panská skála alias Čertovy varhany je známá z pohádky Pyšná princezna.
Zdroj:
Bigstockphoto

#6 Peklo (Liberecký kraj)

A teď už to avizované peklo. Tedy vlastně Peklo. Nedaleko České Lípy, směrem na Doksy, se ukrývá ještě jeden skvost, který můžete objevit během procházky třeba z obce Zahrádky. Pokud nejste odkázáni na auto, zdejší naučná stezka vás odsud zase dovede do České Lípy. A čím že je tenhle kousek naší země tak úchvatný? 

Jde o kaňonovité údolí Robečského potoka, kde na jaře zrak přechází z ohromného množství kvetoucích bledulí. Je to jako koberec! Z přírodních zajímavostí musíme zmínit ještě zdejší skalní převisy a mokřady, přes které se dostanete jedině po dřevěných chodnících. Kromě nich na naučné stezce spatříte taky tradiční lidovou architekturu v osadě Karba.

#7 Pravčická brána (Ústecký kraj)

Tenhle skvost nemůže za žádnou cenu na seznamu přírodních památek chybět. Skalní most v Českém Švýcarsku patří k nejnavštěvovanějším místům u nás a milují ho nejen Češi, ale cizinci. Největší přirozená skalní brána na evropském kontinentu sice není přístupná, pohled zdola na ni je ale krásný! 

Pravčická brána
Symbol Českého Švýcarska nemůže v tomhle výčtu chybět.
Zdroj:
Bigstockphoto

Pravčická brána vznikla milióny let trvajícím zvětráváním méně odolné části zdejšího masivu a dneska patří k symbolům NP České Švýcarsko. Od 80. let 19. století tu stával výletní zámeček Sokolí hnízdo, v současnosti si můžete ve zdejší hospůdce dát něco dobrého. Z její terasy je na útvar opravdu skvostný výhled. A nezapomeňte si pořídit nějaký ten suvenýr!

#8 Šipka (Moravskoslezský kraj)

Krasová jeskyně Šipka je poklad ukrytý nedaleko Štramberka. Do našeho povědomí se zapsala tím, že tu v roce 1880 našel tehdejší profesor novojičínského gymnázia čelist neandrtálského dítěte starého 8–10 let. Později došlo k nálezu ostatků zvířat a nakonec i artefaktů z doby bronzové. Pod ochranou je tohle místo proto, že jde o nejstarší dosud objevené sídlo člověka na území Česka

#9 Žehuňský rybník (Středočeský kraj)

Největší rybník ve Středočeském kraji byl vybudován během 90. let 15. století na Cidlině, a to pravděpodobně na popud krále Vladislava II. Vodní plocha zaujímá 285 hektarů, hloubka dosahuje i 6 metrů a délka rybníka je 5,5 kilometru, což ho řadí mezi nejdelší české rybníky.

Dneska je to oblast, kde se daří vodnímu ptactvu. Ochrana se vztahuje především na rákosiny, vápnitá slatiniště a zaplavované louky, které navazují na vodní plochu.

#10 Medník (Středočeský kraj)

Poslední přírodní památkou, kterou tentokrát zmíníme, je Medník. Jde o vrch proslulý nálezem kandíku psího zubu – je to jediná lokalita u nás. Už během 60. let 20. století tudy vedla jedna z nejstarších naučných stezek na našem území. Kromě kandíku tady najdete taky klokoč, ostřici chlupatou nebo tisy. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11

 
 

Místo

50° 39' 8.3808", 14° 30' 48.3336"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější přírodní památky Česka: pojďte s námi do Českého Švýcarska nebo do Pekla