Přejít k hlavnímu obsahu

Prostřelil sobě a své 17leté milence lebku, Rudolfinum po něm nese jméno

Cestování po Česku je in a nejoblíbenějším místem turistů je překrásná Praha - a nejen díky Pražskému hradu. Přesně naproti němu, na místě bývalé káznice a pily, stojí světový architektonický skvost a domov České filharmonie – místo, kde si žádný z turistů se „sváčou“ neopomene sednout na schody. 

K novorenesanční stavbě významných architektů Josefa Zítka a Josefa Schulze se pojí mnoho nevšedních zajímavostí, o kterých možná ani nevíte. Vybrali jsme pro vás ty tedy nejpikantnější. 

Slavná Dvořákova síň, kde Antonín Dvořák v roce 1896 dirigoval vůbec první historický koncert v Rudolfinu.
Zdroj: Ester Havlová

Chytrý tah České spořitelny a „tragický“ princ Rudolf

U příležitosti 50. výročí svého založení dostala Česká spořitelna (tehdy známá jako Böhmische Sparkasse) nápad postavit pompézní a multikulturní stavbu, která by neměla v Praze obdoby. Následníka rakousko-uherského trůnu arcivévodu Rudolfa požádala, aby stavba nesla jeho jméno. Ten si nádherně vyzdobeného interiéru užil jen 4 roky, protože spáchal se svou milenkou baronkou Marií Vetserovou sebevraždu v zámku Mayerling – ten stojí jihozápadně od Vídně.

Podívejte se také na seznam nejnavštěvovanějších míst v České republice!

„Trapné“ slavnostní otevření před 131 lety

Píše se 7. únor 1885 a na slavnostním otevření víceúčelové stavby Rudolfina je okolo 90 % Němců a zhruba jen 10 % Čechů, kteří slaví jak otevření, tak i korunního prince Rudolfa. K výzdobě Rudolfina bylo angažováno málo Čechů a navíc se „jaksi“ opomenuly do návrhu výzdoby přidat plastiky soch našich významných umělců. A ti Češi, kteří už se angažovali, se zase rozhodli po slavnostním otevření odmítnout dokončit práce na stavbě.

Sukova síň - místo určené pro komorní koncerty vážné hudby.
Zdroj: Petra Hajská

Zdi Rudolfina zažily volbu Masaryka prezidentem i Hitlerovce

Po vzniku Československa se Rudolfinum neoficiálně přejmenovalo na Dům umělců a s hudbou byl pomalu „šmytec“, protože jeho prostory začaly působit spíše jako politické kulisy. Od roku 1919 do roku 1941 zde zasedalo Národní shromáždění, během něhož byl Tomáš Garrique Masaryk třikrát zvolen prezidentem.

Galerie Rudolfina. Zde se pořádají umělecké výstavy.
Zdroj: Petra Hajská

A pak přišel Protektorát, který budovu s chutí využil pro různé říšské oslavy nebo třeba pro oslavu narozenin Adolfa Hitlera. Česká filharmonie se do prostor Rudolfina vrátila až v roce 1946 a působí zde dodnes.

#facebook#

 
 

Místo

50° 5' 23.8668", 14° 24' 55.602"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Prostřelil sobě a své 17leté milence lebku, Rudolfinum po něm nese jméno