Přejít k hlavnímu obsahu

Ranění, bankéři, studenti… zámek Světlá nad Sázavou obýval leckdo

Zvoní, rychle do lavic! Desítky let patřil zámek především studentům střední zemědělské školy. Dnes už ho z velké části obdivuje široká veřejnost jako největší turistickou zajímavost širokého okolí.

Už ve 14. století na břehu řeky Sázavy nechal Štěpán ze Šternberka vystavět nedobytnou gotickou tvrz. O dvě století později se z ní stal lovecký zámek v renesančním slohu. Jako šlechtické sídlo ovšem sloužil jen v určitých historických úsecích. V 18. věku se z něj nakrátko stala vojenská nemocnice, ve 20. pak postupně rezidence banky, kasárna a zemědělská škola. Od roku 2007 sídlí v jedné části komplexu lokální muzeum Světelska.

Nadšení budou ve Světlé i milovníci umění. V zámku mají své expozice i barokní obrazy nebo vzácné skleněné předměty z majetku Uměleleckoprůmyslového musea v Praze.

Dnes má zámek ve Světlé nad Sázavou neorenesanční podobu.
Dnes má světelský zámek neorenesanční podobu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na zámku se lze i ubytovat – apartmány vybavené v zámeckém stylu skýtají výhled na rozlehlou anglickou zahradu nebo kaskádu rybníků. Po ránu parádní probuzení.

Světlá nad Sázavou je dějiště velké hudební akce

Světlá nad Sázavou se v posledních letech objevuje pravidelně v létě ve všech velkých českých médiích kvůli hudební akci Sázavafest. Ta se dříve konal v Sázavě, Kácově a Benešově, ovšem v roce 2013 pevně zakotvil ve Světlé nad Sázavou.

Jedná se o multižánrový hudební festival, jeden z největších v České republice. V minulosti na něj přijeli i zahraniční hvězdy jako Moby, Chumbawamba, Alphaville, Kosheen, Skye, Irie Révoltés, Dog Eat Dog, Leningrad Cowboys, Kaizer Chiefs nebo Fun Lovin’ Criminal.

 
 

Místo

49° 40' 2.3592", 15° 24' 27.4248"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ranění, bankéři, studenti… zámek Světlá nad Sázavou obýval leckdo