Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 cestovatelů, které sledovat na Facebooku

Co takhle využít čas v karanténě k načerpání inspirace nejen na další cesty? Přinášíme souhrn facebookových stránek nejzajímavějších cestovatelů.

Cestuj po svete - cestovanie a život podľa seba

Blog slovenského cestovatele a digitálního nomáda Peťa nás baví. Tento mladý Slovák, který zrovna žije v Kanadě se svojí thaiwanskou přítelkyní, přispívá pravidelně užitečnými radami, doplněné osobitým humorem. Doporučujeme například tipy, jak přežít karanténu nebo jak si doma navodit cestovatelskou atmosféru.

Více na: https://www.facebook.com/cestujposvete.sk/

Cestuj po světě
Zdroj:
FB

Lost Czech Man

Jeden z mála známých cestovatelů, který je i přes epidemii koronaviru stále na cestách a zpět do vlasti se zatím nechystá. Martin Pulpán žil bezstarostný život, který by mu mnozí z nás mohli závidět. Byt v centru Prahy, slušný příjem, žádné závazky… Do té doby, než jednoho dne prodělal operaci, což ho přivedlo k zásadní změně života, a vydal se sám do světa.

„Miliony si do hrobu stejně nevezmu a do smrti bych si vyčítal, kdybych si svůj největší sen nezkusil splnit. Vrátit domů se můžu vždycky, ale nechci si celý život říkat, že jsem měl šanci něco udělat a neudělal to. Hodně z vás mi píše, že na to nemáte peníze, čas, odvahu. Na to můžu říct jediné. Kdy jindy na to budete mít peníze, čas a odvahu než teď? Až budem staří důchodci čůrat do plen, tak se asi těžko někam podíváme.“

Martin cestuje low cost, stopuje, přespává u místních lidí a navštěvuje i turisty nepolíbené oblasti, čímž získává jedinečný pohled do místní kultury. Momentálně je v Barmě, kde kvůli uzavření barmských hranic uvízl. Jak to bude dál? Sledujte na jeho blogu.

https://www.facebook.com/lostczechman/

Lost Czech Man
Zdroj:
FB

Ladislav Zibura

Jeden z nejznámějších českých cestovatelů. Spisovatel, bavič a zakladatel cestovatelských stand-upů. Na svém profilu sdílí nejen humorné situace z každodenního života, ale osobitě se vyjadřuje i k současnému dění.

https://www.facebook.com/zibiq?ref=br_rs

Ladislav Zibura
Zdroj:
FB

Honza na cestě

Odvážný cestovatel Jan Rendl je na své pěší cestě po Jižní Americe už téměř rok. Za tu dobu nachodil přes 9 800 km! Na svém Facebookovém blogu sdílí pravidelně zážitky z putování, doprovázené fotografiemi. Honza prošel Kolumbií, Peru, Bolivií a momentálně míří do Santiaga de Chile, kde jeho cesta měla skončit. Bohužel mu koronavirus, který mezitím dorazil i do Chile, zkřížil plány. Jeho let do Česka byl zrušen a coby Evropana už ho nepustí ani na hostel. Držme Honzovi palce, aby se v pořádku vrátil a mohl se o své zážitky brzy podělit na chystaných přednáškách.

https://www.facebook.com/honzanaceste/

Honza na cestě
Zdroj:
FB

Hana Machalová

Rodačka z Valašska, která si získala srdce tisíců sledujících. Na svých přednáškách a v knize Do světa motivuje i ty, kteří si myslí, že zaměstnání, rodina nebo časová vytíženost jsou překážkami pro cestování. Hanka často bere na cesty svou sedmiletou dcerku, rodiče, manžela nebo kamarády. Na své stránce dává užitečné tipy na destinace i levné cestování. Pro fanoušky má tato cestovatelka jasný vzkaz: „Ať mi napíšete, že dlouho sníte o cestě tam, nebo onam, moje odpověď je: JEĎTE!“

https://www.facebook.com/snadnodosveta/

Hana Machalová
Zdroj:
FB

Pavel Svoboda

Blog fotografa a cestovatele Pavla Svobody je plný úchvatných fotografií a videí. Pavel každoročně stráví několik měsíců na dobrodružných výpravách a o své zážitky se pak dělí na přednáškách, ve svých knihách nebo na blogu. Cestovatel nedávno dokončil krátký film o jeho cestě po Íránu, který najdete tady.

https://www.facebook.com/photosvoboda/

Pavel Svoboda
Zdroj:
FB

Honza „Tráva“ Trávníček

Jeden z nejúspěšnějších současných českých horolezců, kterému se podařilo zdolat v pěti pokusech pět vrcholů různých osmitisícovek, mimo jiné K2 a Annapurnu. Obdivuhodnými jsou nejen jeho odhodlání, ale i optimismus a pokora. Držíme palce, ať se jeho expedice na Makalu v příštím roce vydaří.

https://www.facebook.com/HonzaTravaTravnicek/

Honza Tráva Trávníček
Zdroj:
FB

Tomík na cestách

Tomáš Vejmola, rošťák z Hranic na Moravě, se zapsal do paměti mnohých z nás díky jeho husarskému kousku, kdy dojel z Thajska na Moravu ve stařičkém tuktuku. Jeho nová cesta s tímto žihadlem do Číny byla sice odložena, Tomíka však letos v březnu čeká zcela nové dobrodružství, narození prvního potomka.

https://www.facebook.com/tomiknacestach/

Tomík na cestách
Zdroj:
FB

Ginger Thunder kolem světa

Jak už napovídá název, tahle svérázná rusovláska je učiněné tornádo. Procestovala několik kontinentů a podařilo se jí stopnout si mimo jiné loď, policajty, hasiče, ambulanci, vlak nebo dokonce letadlo. Tato slečna motivuje všechny, kteří mají strach z neznáma, a proto odkládají své sny na neurčito.

„Budu si užívat, až vydělám konečně nějaký peníze. Až budu mít víc času, konečně se budu bavit. Budu šťastný. Teď se musím soustředit na dokončení školy, na to, abych dostal přidáno, abych si našel lepší bydlení. Až bude dostudováno, našetřeno, až bude čas, peníze, ten správný člověk, až budu v důchodu, až až až…

Život ale nečeká. Jde dál. Máme vyměřenej nějakej čas. Někdo míň, někdo víc. Kouzlo je v tom, že nikdy nikdo neví, kolik ho vlastně má. Blbý je, že už tu třeba za rok nebudete. Nebo já. Možná ani jeden z nás. To mi ty prachy/ titul budou docela k prdu.“

https://www.facebook.com/GingerThunderTravels/

Ginger Thunder
Zdroj:
FB

Dobroběžník

Sympaťák Marek Jelínek podnikl se svou koloběžkou už dvě výpravy, po Jižní Americe, Asii a momentálně si to mašíruje napříč Afrikou. O své nové cestě natáčí dokument, píše knihu a přispívá na sociální sítě. Mimo to Marek spolupracuje s několika neziskovými organizacemi, např. s Člověkem s tísni.

https://www.facebook.com/dobrobeznik/

Dobroběžník
Zdroj:
FB

Sledujete nějakého zajímavého cestovatele, který v našem seznamu není? Napište nám svůj tip do komentářů!

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 cestovatelů, které sledovat na Facebooku