Přejít k hlavnímu obsahu

Vakcinační certifikát a covid pas jako cesta ke svobodnému cestování

Evropská komise už otevřela jednání vakcinačních certifikátech, k 17. 3. 2021 by měla dodat svoje doporučení. Certifikáty by měly platit už březnu nebo dubnu.

Ve zmíněných měsících s nimi ale ještě nelze moc počítat, v plánu je uvést je „do provozu“ na nadcházející letní sezónu, kdy už by certifikáty měly být v jednotném centrálním systému. Podle všeho se ale počítá s velmi dlouhou diskuzí, proto začala jednání už teď.

Nejdřív ze všeho je potřeba vyřešit, jak technicky sdílet informace o každém jednotlivci a jeho vztahu k očkování, testování a nákaze koronavirem. Pak bude taky záležet na tom, jak se k celé věci postaví členské státy unie a co bude na základě covid pasů v jednotlivých státech umožněno.

Vnitrostátní i mezinárodní platnost

Vakcinační certifikáty by vnitrostátně mohly sloužit například při návštěvě kina, divadla nebo jakékoli hromadné akce. Jejich hlavním účelem je ale umožnit občanům Evropské unie cestovat po členských zemích. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky taky přislíbilo, že bude pracovat s variantou bezpečného incomingu do Česka z unie, ale i ze třetích států. 

Důležité je vědět, že se aspoň zatím počítá s variantou, že těch, kteří by se nechali naočkovat látkou neschválenou Evropskou unií, by se výhody vakcinačního certifikátu netýkaly.

MZV ČR taky prohlásilo, že by bylo raději, kdyby pro kontrolu nesloužila jen jedna celounijní aplikace (CovidPass), ale kdyby byly uznávány i jiné, jež by splnily základní parametry.

Napříč státy EU včetně Česka se teď ale ozývají hlasy o diskriminaci. Do letní sezóny se totiž pravděpodobně nedostane na očkování všech, kteří by o to stáli, při nejmenším právě z toho důvodu, aby mohli cestovat.

AKTUALIZACE K 24. 5. 2021

Země Evropské unie se shodly na tom, jak budou covid pasy vypadat. Covid pas usnadní cestování po EU a měly by v něm být k nalezení tři údaje - to, jestli byl držitel pasu očkován, prodělal nemoc covid-19 před víc než 11 dny nebo jestli má platný negativní test. Covid pas, v němž je zaneseno očkování, by mělo platit 12 měsíců.

Covid pas bude papírový nebo ve formě QR kódu na chytrém telefonu. Cestování má usnadnit, není však podmínkou. Důležitý je i fakt, že se Evropská komise zavázala, že uvolní minimálně 100 miliónů eur na nákup testů, aby byly pro lidi cenově dostupné. 

Ve hře bude stále možnost uzavření hranic nebo zavedení karantény pro občany té země, v níž by se vyskytla nebezpečná mutace koronaviru. Měly by to ale být jen výjimečné případy. Členské státy musejí uznávat potvrzení o očkování vydané v jakémkoli členském státě, je ale nutné, aby došlo k očkování vakcínami, které schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky.

Tuhle dohodu by měl Evropský parlament schválit 7. 6. 2021 ve formě zákona. Před spuštěním projektu by mělo dojít k testování ve víc než 10 zemích EU.

Zdroj informací zde.

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vakcinační certifikát a covid pas jako cesta ke svobodnému cestování