Přejít k hlavnímu obsahu

Zámek Miramare měl být hnízdečkem lásky, ne však na dlouho

Když se budete pohybovat v okolí Terstu, nejméně italského města v Itálii, určitě se při troše času vydejte na zámek Miramare. Nemusíte ani dovnitř, když nechcete, jeho krásu stačí obdivovat zvenčí. K tomu se můžete báječně projít po přilehlém parku.

Zámek vás upoutá hned na první dobrou. Je to totiž skutečně okázalý kousek neogotického stavitelství z 50. let 19. století, najdeme v něm i prvky eklektiky a baroka i alpského stavitelství. Na kráse mu přidává i to, že stojí přímo na pobřeží Jaderského moře. Na popularitě a návštěvnosti pak to, že ho najdeme jen asi 7 kilometrů od Terstu.

Popravený, pomatená

Na zámku si architekti i stavitelé dali pěkně záležet. Stavěli ho na přání arcivévody Ferdinanda Maxmiliána Habsburského, který si v něm chtěl užívat klid se svou ženou Charlottou Belgickou. Odlehlé venkovské sídlo k tomu mělo být ideální. Už v roce 1860 tady dvojice slavila první Vánoce, ač stavba ještě nebyla úplně dokončena.

Jejich štěstí ale netrvalo moc dlouho, vlastně šlo o čtyři roky. Potom dostal arcivévoda povolání od Napoleona III., aby se stal mexickým císařem. Nabídka to byla lákavá, celé to ale nedopadlo dobře – Maxmilián byl v roce 1867 nakonec popraven a Charlotta se z toho pomátla a začala trpět paranoiou. Vrátila se do Evropy, kde dožila pod ochranou své rodiny, o vzletném životě už se ale mluvit nedalo.

Miramare detail - Cestovinky.cz
Zámek Miramare stojí jen 7 kilometrů od Terstu. Projděte se aspoň jeho parkem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Honosný domov i pro další

To, že Maxmilián zemřel a Charlotta nechtěla zámek obývat bez něj, neznamená, že už se v něm nikdo neukázal. Naopak. Mockrát tu pobývala císařovna Alžběta a jako místo k příležitostnému pobytu ho měla Maxmiliánova širší rodina. Zámek nebyl cizí ani Františku Ferdinandovi d’Este a jeho rodině.

Zámek s parkem o 22 hektarech

K zámku patří i park, který vznikl na 22 hektarech země, jež toho tehdy moc nenabízela. Zásadní bylo dopravení spousty zeminy, aby mohlo dojít aspoň k nějakému narovnání terénu. Maxmilián miloval zahradnictví a rostliny a přál si mít park po vzoru francouzského Versailles.

Zahrada ale není jen o porostu. Najdeme tu spoustu soch, jezírek i vedlejších staveb. Jednou z nich je menší zámeček, který připomíná první arcivévodovu vilu v Terstu.

Miramare park - Cestovinky.cz
K zámku patří i park o 22 hektarech, v němž najdete sochy, schodiště, jezírka, spoustu zeleně a taky vedlejší stavby.
Zdroj:
Bigstockphoto

Po Maxmiliánových stopách dovnitř

Chcete-li se dozvědět něco víc o Maxmiliánově životě, můžete se podívat i do hradu – jak na klasickou prohlídku, tak do zdejšího muzea. V prvním patře zase získáte informace o generálovi jménem Amedeo Aosta, který zde přežil 2. světovou válku.

Vydáte se na zámek na Miramare, nebo vás neláká? Když budete v Terstu, rozhodně to za vyjížďku z města stojí!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

45° 42' 18.072", 13° 43' 5.232"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zámek Miramare měl být hnízdečkem lásky, ne však na dlouho