Přejít k hlavnímu obsahu

Hory vznášející se nad mořem jsou opředené tajemstvím. Sídlo 12 olympských bohů jen tak nepokoříte

Řecký Olympský národní park se pyšní nejen přírodními krásami, monumentalitou, výškou, ale také svou mytologií. Že na bohy a báje nevěříte? To byste ale měli! Bez pokory a respektu vás totiž na nejvyšší vrchol Mytikas (2 917 m n. m.) tajemné síly jen tak nepustí.

Pohoří Olymp: Seznamte se

Nejvyšší pohoří Olymp se nachází u Thermajského zálivu, na rozhraní regionu řecké Makedonie a Thessalie, přibližně 100 km jihozápadně od správního města Soluně (Thessaloniki). Tento mýty opředený kraj prostupuje slavná historie: říše Alexandra Velikého, naleziště zlatých pokladů, zemědělské delty. Navíc Soluň je jako pupečníkem spojená s historií naší vlasti. Odtud k nám Cyril a Metoděj přinesli jazyk a písmo.  

Olymp se rozkládá na ploše přibližně 500 km², z toho přibližně 10 % rozlohy bylo v roce 1938 prohlášeno prvním řeckým národním parkem. V roce 1981 se pak území připsalo na seznam celosvětového přírodního dědictví organizace UNESCO. Pohoří se pyšní údolími, hustými lesními porosty i odhalenými skalnatými vrchy. To vše ve čtyřech vegetačních pásmech na 52 vrcholech, od 760–2 917 m n. m.

Tohle jsou nejhezčí místa ostrova Thassos: Zláká vás „řecké Stonehenge“, nebo začnete den koupačkou ve vodopádu?

Pohoří vzniklo před 200 miliony let, tehdy na dně mělkého moře. V zaledněném období pak sesun ledovců vyrýsoval ostré vrcholy, které se vzdouvají příkře nad úpatím pohoří. V přímořském letovisku Leptokárie, pod Olympem, se nachází geologické muzeum, kde můžete obdivovat celou škálu olympských nerostů. Navíc při koupání v moři z tohoto letoviska, máte nezapomenutelný výhled na celý masív a zasněžené vrcholky.

Báje, věštby, poklady

Makedonský „pupek světa“, Dion, oslavoval bohy přímo pod jejich sídlem, na úpatí Olympu. Věděli jste, že právě toto antické město sloužilo ke kultovním účelům makedonských králů před Delfami? Sjednocení Řecka se totiž povedlo až otci Alexandra Velikého, makedonskému králi Filipovi II. Nalezení jeho hrobky se podobá „Lovcům pokladů“ a „Indianovi Jonesovi“. Ve Vergině (cca 50 km od Dionu) se v 70. letech našly neporušené hrobky chránící po tisíce let zlatý poklad!

pohoří Olymp
Procházka touhle krajinou je nezapomenutelná.
Zdroj:
Shutterstock

Že na bohy nevěříte? Před výstupem na Olymp vše přehodnoťte!

Zalíbíte-li se bohům, pokoříte nejvyšší vrchol i během jednoho dne. Budete ovšem muset zvládnout převýšení necelých 2 000 m na 8 kilometrech, změny počasí i viditelnosti. Budou-li stát při vás, z výchozí chaty Prionia (1 100 m n. m.) vystoupáte na Mytikas (2 917 m n. m.) po trase E4 za denního světla a sucha.

Stejnou trasou se posléze vydáte na sestup. A že na rozpoložení bohů skutečně záleží? Pohoří je pokryté sněhem od listopadu do května. Zimní teploty se zde pohybují mezi -20 až +10 °C a letní od 0 do 20 °C. Počasí je zde nevyzpytatelné a mračna cyklují nad vrcholy.

Athos chránil i Hitler. A ženy na něj mají už více než 1 000 let zakázaný vstup

hora Olymp 2
Hora Olymp ale není úplně pro každého...
Zdroj:
Shutterstock

Pro fotografy, biology, botaniky

V Olympském národním parku je kromě přírodních a architektonických krás také bohatá fauna a flora. V lesích se vyskytuje přes 30 druhů savců (vlci, lišky, jezevci, kamzíci aj.), 100 druhů ptactva včetně celosvětově chráněných dravců (např. orla skalního), vzácní brouci (nosorožíci, různé druhy tesaříků) a motýli. Z endemických rostlin můžete obdivovat různé druhy alpinek, borovici černou, olympský čas a kumaro.

Použité zdroje:

  • national-parks.org/greece/olympus
  • en.wikipedia.org/wiki/Mount_Olympus
  • nationalgeographic.com/travel/article/olympus-greece
  • visitgreece.gr/experiences/nature/mountains/mount-olympus/ 
 
 

Místo

40° 5' 18.2976", 22° 21' 30.7944"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Sotira Korecká Margaritopulu

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hory vznášející se nad mořem jsou opředené tajemstvím. Sídlo 12 olympských bohů jen tak nepokoříte