Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se vybavit na letní a zimní běžecké aktivity

Cestování a běžecké aktivity si spolu výborně rozumí. A nemyslíme tím pouze dobíhání letadla či autobusu. 

Mnoho cestovatelů se na svých zastávkách věnuje také běhu, popř. prokládají treky běžeckými pasážemi. Na následujících řádcích si tak vysvětlíme, jaké jsou rozdíly mezi během v létě a zimě a jak se na tyto podmínky připravit.

Letní, zimní a celoroční běžecká obuv

Začneme běžeckou obuví. Kvalitní běžecká obuv je pro běžecký sport absolutní základ. Na výběr máme běžecké boty dámské, pánské, ale i dětské. Volit můžeme mezi obuví, která je určená na letní a zimní běh. Setkat se však můžeme také s univerzální celoroční běžeckou botou. Jaké jsou tedy mezi nimi rozdíly?

Letní běžecké boty se vyznačují poměrně hladkými podrážkami. Oproti zimní variantě jsou letní typy o dost lehčí a prodyšnější. Vynikají totiž velmi dobrým systémem odvětrávání, za což vděčíme moderním sportovním technologiím. Zimní běžecké boty by měly mít kvalitní odolnou podrážku, ideálně s hlubším vzorkem, která se postará o to, abychom na kluzkém terénu neupadli.

Se zimními běžeckými botami by nás tak nemělo zaskočit nepříjemné mrholení ani čerstvě napadený sníh. Díky hrubšímu vzorku na podrážce mají zimní boty výborný záběr. Silnější zimní podrážka má také izolační vlastnosti. Skvěle tak chrání chodidlo od chladu a mrazu. Samozřejmostí zimní varianty běžecké obuvi by měla být nepromokavost a větruodolnost.

Speciální kategorií běžecké obuvi jsou celoroční běžecké boty. Modely celoroček vycházejí ze stavby silniční boty, uzpůsobené jsou však i do lehkého terénu. Tyto modely jsou o něco dražší, výhodou je, že nemusíte kupovat pro každou sezónu jiné.

Společné znaky běžecké obuvi

Ať už letní nebo zimní varianta běžecké obuvi, oba typy by měly být vyrobené z kvalitních materiálů. Také by měly být kvalitně zpracované a měly by poskytnout dostatečný útlum našemu chodidlu. I zimní varianta běžecké boty by měla být dostatečně prodyšná, aby se noha v botě nezapařila.

Oblečení na zimní a letní běh

Funkční oblečení je alfa a omega běžecké výbavy. Do teplejších dnů si vystačíme s šortkami a funkčním tričkem. V zimní sezóně budeme potřebovat termoprádlo, na které vrstvíme další oděvy. Velmi oblíbené jsou legíny v kombinaci s funkčními roláky. Do mrazivé zimní krajiny nezapomeňte nasadit lehké rukavice a běžeckou čepici. Běžecké zboží najdeme v obchodech pod kategorií RUN či RUNNING.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se vybavit na letní a zimní běžecké aktivity