Přejít k hlavnímu obsahu

Jak vybrat trekové boty

V 15 letech jsem se smál doporučení horské služby a prošel Vysoké Tatry v teniskách. Lehkomyslnost se mi málem osudově vymstila. Od té doby na túry vyrážím zásadně v kvalitní obuvi. Ale jak ji poznat?



Chvilka nepozornosti a při nenáročném výšlapu na tatranskou Ostrvu jsem uklouzl po uvolněném placáku a začal se pomalu sunout ze svahu. Nebylo to nakonec nijak dramatické, po dvou metrech jsem skluz zastavil a vydrápal se zpět. Kluzká podrážka tenisek mi rozhodně nijak nepomohla. Po této zkušenosti si na výšlapy beru raději kvalitní trekovou obuv. Ovšem není bota jako bota. Jak vybrat tu správnou? Řídím se hlavně neocenitelnými radami v článku na https://www.eobuv.cz/ a často se k němu vracím. Najdu v něm totiž nejen rady k nezaplacení, ale i slovníček materiálů a technologií využívaných při výrobě. Co v něm hledám?

Jak vybrat správnou outdoorovou obuv

Moje první začátečnická chyba přišla hned při výběru prvního páru. Koupil jsem jedny pohorky a používal je na všechny výšlapy. A tak se mi při méně náročných letních výletech zbytečně zapařovala noha v teplých botách přizpůsobených studeným horským teplotám a větru. Dnes už si (bohatší o spoustu informací) před cestou podle ročního období, náročnosti terénu a počasí pečlivě vybírám, který pár vytáhnu z botníku. Co zvažuji?

  • Nízké vs. kotníkové. V létě můžete sáhnout dokonce i po trekových sandálech. Já často nosím batoh s věcmi pro tři lidi a větší zátěž už si žádá pevnější botu. Ve vyšších nadmořských výškách přijde vhod kotníková obuv. Stabilizuje kotník, ale také více chrání před chladem.
  • Kůže vs. textil. Výhody textilních bot známe všichni, jsou lehké, prodyšné, pohodlné. Ovšem kůže dokáže mnohem lépe vzdorovat povětrnostním vlivům i mechanickému poškození, hodí se tedy do náročnějšího terénu.
  • Měkká vs. tužší podrážka. S měkkou se pohodlně chodí po udržovaných stezkách, na nezpevněných cestách už ale cítíte každý kámen a hodí se spíše tuhá podrážka. Ta je potřeba i na upevnění maček na horský sníh a led.

Vybírejte takové boty, které vám při zkoušení dobře sedí. Pokud palec nebo malíček nemá dost prostoru (nebo ho naopak mají až příliš mnoho a v botě „plavete“), nespokojte se s tím, že to snad nějak vydržíte. Na dlouhé túře se vám špatná velikost může vymstít nepohodlím, puchýři nebo krvavými oděrkami. Zvažte, zda při výšlapu potřebujete spíše hodně prodyšnou, nebo voděodolnou botu. Anebo takovou, která zajišťuje kompromis obojího.

Treková obuv do hor
V horách bez správné obuvi zbytečně riskujete.
Zdroj:
www.eobuv.cz

 

Vyplatí se také vědět, jaké komponenty by pohorky měly mít, aby vás dobře chránily před různými potížemi. To nejlépe dokumentuje infografika v již zmíněném článku o výběru trekové obuvi. Víte například, kde na botě najdete drážku na mačky a proč se vyplatí mít co nejméně švů?

Kam za horskou turistikou

Když už máme dobře chráněné nohy, kam vyrazit? Mezi nejoblíbenější destinace v České republice a na Slovensku patří Krkonoše, Vysoké Tatry (obě pohoří patří mezi biosferické rezervace UNESCO), Český ráj (ten má status geoparku UNESCO), České Švýcarsko s jeho unikátními pískovcovými skalami a stolovými horami, rozmanitá příroda Jeseníků či šumavské hvozdy. Pokud však cestujete s dobrou partou, je nádherně všude.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak vybrat trekové boty