Přejít k hlavnímu obsahu

Nejhezčí cyklostezky v Jihočeském kraji: za jedinečnou architekturou a dalším poznáním

Ze sedla kola je parádní výhled po kraji. A když si vyberete bezva cestu, vaše cyklotoulky můžou být naprosto bez chybičky. 

Pokud se chcete vydat na cestu po Jihočeském kraji, máme pro vás několik tipů, kudy si naplánovat trasu. Nechte se inspirovat a užijte si to!

#1 Greenway Selské baroko

O tom, že mají jižní Čechy naprosto jedinečnou a úchvatnou atmosféru, ví každý, kdo aspoň jednou objevil tzv. selské baroko. Poznat ho můžete třeba na cyklotrase Greenway Selské baroko, která navazuje na Greenway Praha – Vídeň a spojuje 12 obcí, v nichž si originální a nenapodobitelnou architekturu typickou právě pro oblast jižních Čech užijete dosyta.

Trasa je dlouhá 36 kilometrů a začíná ve Veselí nad Lužnicí. Jde o příjemný okruh vedený převážně po rovině, po asfaltových okreskách. Poznat tu můžete přírodu, ale i historii, tradice a kulturu kraje, kterému se říká Blata.

#2 Cyklo a inline stezka na Lipně

Z Lipna nad Vltavou do Frymburka vede jezerní stezka s povrchem, který je perfektní jak pro svezení na kole, tak i na inline bruslích. Je dlouhá 11,5 kilometru a najdete ji na levém břehu Lipna, kde vás čeká rovina a jen takové menší, příjemné houpání nahoru a dolů.

Mezi Lipnem a Frymburkem se dá jezdit i za tmy, je tu totiž osvětlení. Stezka je vhodná pro všechny typy jezdců, ale nejvíc ji ocení asi děti a ti, kteří si na kole nejsou úplně jistí. Absence silničního provozu jim na jistotě jedině dodá.

#3 Naučná cyklostezka v Kardašově Řečici

Celkem 26 kilometrů dlouhá naučná cyklostezka nabízí 18 zastavení s informačními tabulemi a odpočívadly. Dozvíte se tu zajímavosti o zdejších lesích a rybnících, o historii a obyvatelstvu oblasti. Stezka začíná na náměstí v Kardašově Řečici naproti autobusové zastávce.

Pokud chcete vyrazit s menšími nebo netrénovanými dětmi, můžete se vydat na kratší rodinný okruh kolem Kardašovy Řečice, který má jen 6 zastavení.

#4 Šumavská cyklomagistrála Železná Ruda – Vyšší Brod

Jediná cyklostezka v NP Šumava, tzv. Šumavská cyklomagistrála, vede z Gerlovy Huti do Srní a je dlouhá 25 kilometrů (je součástí Šumavské magistrály dlouhé 163,5 kilometru). Čeká vás tu úžasný klid horských lesů a pastvin. Dostat se můžete do takových míst, jako je Modrava, Kvilda, Borová Lada, Černá v Pošumaví, Lipno nad Vltavou a spousta dalších. Stačí si vybrat, kam se vydáte!

#5 Cyklostezka Thayarunde – ze Slavonic do Rakouska

Parádní cyklostezka Thayarunde měří sakumprásk 111 kilometrů a vede po málo frekventovaných silnicích a po asfaltkách po bývalých železničních tratích. Bezva úsek je mezi Slavonicemi a rakouským Dobersbergem, který měří 13 kilometrů a vede právě po bývalé železniční trati. Povrch je skvělý i pro inline bruslaře, ale spíš pro ty zkušenější, protože tu čas od času narazíte na mostky a další zbrždění. Tak vzhůru do úžasné jihočeské a rakouské přírody!

Zdroj

 
 

Místo

48° 37' 22.1988", 14° 18' 15.21"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejhezčí cyklostezky v Jihočeském kraji: za jedinečnou architekturou a dalším poznáním