Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky na Vysočině. Jsou tu kopce, ale za námahu to stojí

Chystáte se provětrat kolo? Šlápněte si do pedálů a naplánujte některou z tras na Vysočině! Máme tipy na místa, ze kterých dýchá romantická atmosféra i trocha tajemna.

Pohodová trasa Nesměřským údolím

Vyrážíte na cyklovýlet společně s menšími dětmi? Pak volte méně náročnou trasu, která vede po asfaltových či zpevněných cestách Nesměřským údolím. Naprostou většinu trasy, která má pohodových 21 kilometrů, pojedete mimo automobilový provoz.

Za výchozí bod zvolte náměstí ve Velkém Meziříčí, kterému dominují kostel sv. Mikuláše a historická budova radnice. Odtud se vydejte jihovýchodním směrem a po přejetí silničního mostu přes Oslavu se napojte na cyklotrasu 5178. Ta vás zavede do zmíněného Nesměřského údolí, kde zhruba po pěti kilometrech (na okraji osady Nesměř) odbočte vlevo na cyklotrasu 5109 a po lávce přejeďte na druhý břeh řeky. Po toku řeky Oslavy se dostanete až do stejnojmenné obce, kde si můžete udělat menší rodinný piknik.

Délka: 21 km
Zajímavosti na trase: Na trase vás čekají informační tabule se spoustou zajímavostí o Balinském a Nesměřském údolí.

Cyklistky
Vysočina je sice kopcovitá, ale krásná.
Zdroj:
Bigstockphoto

Od přehrady k přehradě

Pokud si troufáte na náročnější cyklovýlet, vydejte se po samotné hranici Středočeského kraje. Jako výchozí bod zvolte Dolní Kralovice u vodní nádrže Švihov, odkud se vydáte po trase č. 84 východním směrem. Cesta vás provede Zahrádčicemi, Šetějovicemi, Dolními Rápoticemi a dalšími vesnicemi až k rozcestí za Hořicemi. Tady se vydejte na jih, směrem k cyklostezce č. 161 nedaleko obce Syrov. Přes Senožaty se dostanete do Křelovic, kde se dáte východním směrem. Trasa vás postupně dovede zpět k řece Želivka a výlet můžete ukončit v nedaleké obci Želiv.

Délka: 21,3 km
Zajímavosti na trase: V obci Želiv můžete obdivovat řadu architektonických památek i přehradu Trnávka.

Z Jihlavy až ke zřícenině hradu Rokštejn

Tahle trasa zaujme jak dospělé, tak děti. Výchozím bodem může být nádraží v Jihlavě, odkud se vydáte po cyklotrase B08 ulicí Havlíčkova podél železniční tratě. Zhruba po jednom kilometru (upozorní vás rozcestí) se dostanete na cyklotrasu číslo 26. Vedlejší ulicí s minimálním provozem dojedete k železničnímu přejezdu, za kterým je další rozcestí (Helenín). Odtud vystoupáte doprava krátkým, ale strmým kopcem. Trasa pokračuje Malým Beranovem až do obce Luka nad Jihlavou. Po přejezdu řeky po silničním mostě pokračujte jejím pravým břehem až na cyklostezku do Bítovčic, kde vás čeká další kopec. Po opuštění obce se dejte cyklostezkou do Přímělkova, odkud to je jen kousek do údolí Brtnice se zříceninou hradu Rokštejn.

Délka: 38 km
Zajímavosti na trase: Hrad Rokštejn a jeho impozantní zříceniny – mohutná hranolová věž, zbytky obou paláců a hradebních zdí.

Cyklista jedoucí do kopce.
Některé z tras jsou vhodné i pro děti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Povodím řeky Svratky

Chcete se během cyklovýletu osvěžit? Vydejte se na cestu okolo řeky Svratky. Výchozím bodem můžete zvolit město Jimramov, odkud se vydáte jižně po cyklotrase č. 4025. Jakmile projedete Strachujovem, Unčínem a Dalečínem, dejte se na cyklostezku 4025, na kterou se napojuje Svratecká vodohospodářská naučná stezka. Po této pohodové trase pak můžete pokračovat až k nádrži Vír.

Délka: 18 km
Zajímavosti na trase: V Dalešíně můžete navštívit některou ze zdejších pamětihodností (např. zámek nebo zříceninu hradu).

Z Přibyslavi do Sázavy

Tahle kouzelná cyklostezka vede romantickou trasou bývalé železniční trati, kterou se rozhodlo město Přibyslav zrekonstruovat a přetvořit na téměř devítikilometrovou stezku s jedinečným geniem loci. Součástí stezky jsou větší odpočinková místa s lavičkami, stolky, s jednoduchým zastřešením a také se stojany na kolo. V okolí je několik informačních tabulí, na kterých si můžete přečíst podrobnosti o cyklostezce, okolních obcích a historii železniční trati. Stezka je tři metry široká, vyasfaltovaná, a proto je vhodná i pro méně zdatné cyklisty nebo děti.

Délka: 19 km
Zajímavosti na trase: Devět kilometrů cyklostezky vede skrze téměř 100 let starou železniční trať.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

49° 21' 28.2311", 16° 44.3283"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky na Vysočině. Jsou tu kopce, ale za námahu to stojí