Přejít k hlavnímu obsahu

Ruka v poušti prosí o pomoc už 29 let

Na začátku roku 1992 byla v chilské poušti Atacama odhalena jedenáctimetrová socha ve tvaru ruky. Říká se jí Mano del Desierto (v překladu „ruka z pouště“) a už více než dvě desítky let patří k nejzajímavějším místům celé země.

Proč je tak obrovská? Má zdůraznit velikost lidské bezmoci a zranitelnosti ve velkém světě. To je podle autora Maria Irrarázábala její hlavní poselství. Poselství dost výrazné, protože ruka je vzhledem k tomu, že ji obklopuje převážně rovinatá krajina jen s malými kopci v dáli, viditelná z velké dálky.

Mano del Desierto trčí z pouště 75 km jižně od Antofagasty, třetího nejlidnatějšího města Chile (žije v něm okolo 380 tisíc lidí). Je nedaleko frekventované chilské dálnice číslo 5. Po té sem proudí spousta lidí. Sochu na poušti přece jen nevidí každý den.

Irrazabal nevytvořil podobné dílo jen zde. Například na jihu Uruguaye na pláži v letovisku Punta del Este z písku také vykukuje ruka, v tomto případě vlastně jen konečky prstů. Jde o monument věnovaný památce utonulých.

Svou ruku mají i v Uruguayi.
Zdroj: Bigstockphoto
 
 
 

Místo

-24° 9' 30.5964", -70° 9' 23.04"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ruka v poušti prosí o pomoc už 29 let