Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Sardinie v pohorkách: Objevte ráj pro milovníky hor, skal a kaňonů

Že je Sardinie pomyslným synonymem pro nádherné pláže s kamínky i pískem, božsky čistou vodou a sluncem stále nad hlavou? Možná. 

Taky ale může být stejně dobře synonymem pro úchvatné hory a skály, kaňony, údolí… Skvělou kávu (inu, Itálie) a vynikající pivo. Milovníci hikingu, zbystřete. Národní park Golfo di Orosei e del Gennargentu vás přivítá s otevřenou náručí a postupně vám ukáže všechny svoje poklady.

Sardinie se v mnohém podobá nedaleké Korsice, i když ruku na srdce, korsická příroda je (aspoň tedy podle zkušeností a osobního názoru) o něco pestřejší. I tady se ale můžete vydat do hor, zakusit pořádné převýšení, lézt skoro po čtyřech (nahoru i dolů), modlit se za letní vánek a nakonec hupsnout do mořských vln, abyste ze sebe po celém dni smyli všudypřítomný prach z vyprahlé země.

Národní klenot na východě ostrova: NP Golfo di Orosei e del Gennargentu

Tenhle italský ostrov možná znáte především jako plážový ráj (vždyť třeba taková La Pelosa, to je skvost), když se ale vydáte na východní pobřeží a nebudete se držet dole při hladině moře, objevíte takové krásy, o jakých se vám nesnilo. 

Národní park Golfo di Orosei e del Gennargentu se rozprostírá na 739,4 kilometrech čtverečních a jeho příroda je chráněna už od roku 1998. Skládá se ze dvou poměrně odlišných částí – jihozápadní část parku tvoří břidlicové pohoří Gennargentu, v němž najdete nejvyšší vrchol Sardinie (Punta la Marmora – 1 834 m), na severovýchodě na turisty čeká pohoří Supramonte s vápencovými masivy a plošinami. Obě části vřele doporučuju k návštěvě.

5 prověřených tipů, kam se v národním parku zatoulat

Když už byla řeč o nejvyšší hoře s názvem Punta la Marmora, určitě si k ní udělejte výlet. Když necháte auto na místě zvaném S’Arena v nadmořské výšce asi 1 500 m n. m., čeká vás převýšení jen zhruba 330 metrů, což není na žádné velké výkony. Dost výškových metrů taky překonáte až ke konci a procházka převážně po vrstevnici vám nabídne krásné výhledy. Než se sem vydáte, omrkněte počasí. Dokáže tu pořádně foukat…

cesta na Punta la Marmora
Cestou na nejvyšší horu Sardinie nejvyšší horu možná neuvidíte...
Zdroj:
Petra Malá
Punta la Marmora
...ale podle kříže a tabulky ji poznáte.
Zdroj:
Petra Malá

Místem, které vás dostane do kolen, je známý kaňon Gorropu (Gola su Gorropu). K němu si od parkoviště u silnice SS125 nad městem Urzulei sejdete víc než 600 výškových metrů, tak hned nemyslete na to, že je podupete zase zpátky nahoru (pokud si nezajistíte jinudy odvoz džípem). Už cestou dolů se budete kochat úžasnými skalami i pohledem do údolí, a jakmile sejdete až do kaňonu, budete nadšení. 

cesta ke kaňonu Gorropu
Už cesta do kaňonu se vám bude líbit!
Zdroj:
Petra Malá

Kaňon Gorropu je nejhlubší soutěska v Evropě a údajně jeden z nejhezčích evropských kaňonů. Potvrzeno! Zdejší stěny jsou vysoké i 400 metrů, projdete se tu po říčním dně, i když procházka to tak úplně není… Místy tu návštěvníci totiž lezou po ohromných uhlazených balvanech a podle svých možností buď dolezou až na konec, nebo jim část kaňonu postačí. 

cesta ke kaňonu Gorropu 2
...budete okouzleni!
Zdroj:
Petra Malá

Soutěska je dlouhá asi 5 kilometrů, v nejužších místech má jen pár metrů na šířku a nejbezpečnější je chodit sem na jaře a v létě, kdy voda teče pod zemí a nestoupá na povrch. Před místem, kde se platí za vstup (v roce 2021 to bylo 5 eur), najdete spoustu jezírek, která tu i přes léto zůstávají. Před výstupem nahoru se tu hodinku chlaďte, pak to oceníte…

Gola su Gorropu
Říká se mu "evropský Grand Canyon". Není divu!
Zdroj:
Bigstockphoto

Fascinující, ale poněkud zrádnou trasu si můžete projít nad Monte Maccione, odkud vystoupáte 500 výškových metrů na sedlo Iscal ‘e Pradu a pak obejdete čtyři hory po stezkách Tappa 4 a SI Z14. Na délku to není na rekordy, na převýšení během trasy ale pozor a během letních dnů doporučujeme opravdu hodně (hodně!) pití s sebou. Cesta vás šetřit nebude a lézt strmě dolů a nepřizabít se při tom je taky místy dost obtížné…

Tappa 4
Sardinie místy vypadá jako jiná planeta. Krásná planeta!
Zdroj:
Petra Malá
nouzový přístřešek
Typický nouzový přístřešek. V národním parku je jich požehnaně.
Zdroj:
Petra Malá
nad Monte Maccione
I náročný terén stojí za překonání. Pro tuhle nádheru!
Zdroj:
Petra Malá

Krásné je i zdolání Punta Giradili, a to po stezce Selvaggio Blu od populárního vyhlídkového místa Pedra Longa. Nahoře možná budete mít pocit, že jste byli trošku podvedeni, protože z cesty není takový výhled, jak jste asi předpokládali, nicméně ten zážitek stojí za to. A pokud nechcete jít až na vrchol, prozradím sladké tajemství, že nejkrásnější fotku Pedra Longa s úchvatně modrým mořem pořídíte zhruba v polovině stoupání, ve výšce kolem 350 metrů.

pohled od Pedra Longa
Selvaggio Blu je známá trasa. Nenechte se ale zmást nenáročným začátkem od místa zvaného Pedra Longa...
Zdroj:
Petra Malá
Pedra Longa od Punta Giradili
Pedra Longa je úžasně fotogenické místo.
Zdroj:
Petra Malá
Sardinie bez filtru
Tady filtry potřebovat nebudete...
Zdroj:
Petra Malá

A to nejlehčí na konec, až vám budou pomalu docházet síly. Když si uděláte základní tábor v městečku Cala Gonone (nebo se v něm prostě objevíte), vyjeďte si autem za něj ke Cala Fuili a odsud se projděte k populární pláži Cala Luna, kde je jednak nádherné koupání a jednak tu hned na pláži objevíte i jeskyni.

cesta ke Cala Luna
Cesta k pláži Cala Luna je pěkná, ale nepodceňte boty.
Zdroj:
Petra Malá
Cala Luna Sardinie
Z pláže Cala Luna se můžete zpátky do Cala Gonone svézt lodí.
Zdroj:
Petra Malá
Cala Luna jeskyně
Cala Luna je známá i díky jeskyni, kterou tu najdete.
Zdroj:
Petra Malá
Cala Fuili z výšky
Cala Fuili není velká, ale krásná je dost.
Zdroj:
Petra Malá

Zpátky se můžete do Cala Gonone plavit lodí nebo se u baru posilnit kávou a pivem a stejnou trasou se vrátit pěšky. Cesta jedním směrem trvá zhruba 2 hodiny a je to cestička na pevnou obuv, nikoli žabky. 

Pojměte příště Sardinii jinak než jako místo pro válecí dovolenou. Tenhle národní park je jednoduše nezapomenutelný!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, Petra Malá

 
 

Místo

40° 16' 55.416", 9° 38' 3.1632"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sardinie v pohorkách: Objevte ráj pro milovníky hor, skal a kaňonů