Přejít k hlavnímu obsahu

Virtuální tours: Prohlédněte si muzejní expozice pěkně z pohodlí domova

Nudíte se doma a toužíte po nějaké té kultuře? Pokud máte stabilní připojení k internetu, vydejte se na virtuální prohlídku do muzea!

British Museum v Londýně

Stačí několik málo kliknutí a rázem se přenesete do jednoho z nejvýznamnějších muzeí světa. Řeč je samozřejmě o British Museum, které široké veřejnosti zpřístupnilo virtuální prohlídky jednotlivých expozic. Během online prohlídky můžete vidět třeba egyptské mumie, sochy faraonů nebo třeba poklady mayské civilizace. 

Musée d'Orsay v Paříži

Neexistuje asi nikdo, kdo by nenavštívil Paříž a netoužil by také po prohlídce proslulého muzea v Louvru. Muzeum vzniklo v někdejší budově nádraží Gare d'Orsay vybudovaného na břehu řeky Seiny koncem 19. století. Pokochat se taky můžete online jedinečnou sbírkou impresionistů a postimpresionistů jako Clauda Moneta, Vincenta van Gogha nebo Edgara Degase.

Van Goghovo muzeum v Amsterdamu

Proslulý nizozemský postimpresionistický malíř, který za pouhou dekádu svého působení vytvořil přes dva tisíce děl zahrnujících portréty i krajinomalby, se dostal do povědomí veřejnosti na celém světě. Jeho jedinečná díla si můžete virtuálně prohlédnout v amsterodamském muzeu, kde najdete stovky maleb, kreseb i umělcových dopisů. Přístupná je také výstava soustředící se na nepříliš známý milostný život Vincenta van Gogha.

Van Goghovo muzeum Amsterodam
Virtuálně si můžete prohlédnout stovky maleb, kreseb i umělcových dopisů.
Zdroj:
Bigstock.com

Vatikánská muzea v Římě

Virtuální tour skrze vatikánská muzea v Římě vás provede mnohými místnostmi, které zdobí klenuté stropy, složité nástěnné malby a tapiserie. Pohledem 360 stupňů si můžete prohlédnout Sixtinskou kapli a sedm atraktivních prohlídkových okruhů. Pokud se vám z téhle prohlídky nebude chtít „domů,“ zamiřte ještě do baziliky a na náměstí svatého Petra.

Munchovo muzeum v Oslu

Láká vás spíše severské umění? Nahlédněte do sbírky nejslavnějšího norského malíře a důležitého představitele expresionismu a symbolismu Edvarda Muncha. V online databázi najdete přes dvě stě jeho děl, včetně ikonického Výkřiku.

Národní muzeum v Praze

Národní muzeum v Praze prošlo v minulých letech rozsáhlou rekonstrukcí. V současné době jsou již (alespoň virtuálně) přístupné téměř všechny expozice, které si můžete prohlédnout během virtuální tour. Během ní jednoduše klikejte na šipky a podívejte se třeba na Pantheon, vstupní vestibul a všechny nabízené expozice. Celá prohlídka vám zabere asi dvacet minut.

Národní muzeum Praha
Díky online prohlídce si snadno prohlídnete stálé i dočasné expozice Národního muzea v Praze.
Zdroj:
Bigstock.com

Národní muzeum moderního a současného umění v Jižní Koreji

Protože jsou jednotlivé části muzea rozeseté na vícero místech, může být poměrně komplikované zvládnout všechny prohlídky osobně během jednoho dne. Hlavní galerii tohoto muzea totiž najdete v Kwačchonu a další pobočky pak v Deoksugungu, Soulu a Čchongdžu. Pomocí virtuální prohlídky objevíte jedinečnou směs tisků, designu, sochařství, fotografií, nových médií a dalších rozsáhlých instalací.

Muzeum J. Paula Gettyho v Los Angeles

Že jste o muzeu J. Paula Gettyho zatím neslyšeli? Tak to je obrovská škoda! Zdejší expozice totiž mapují díla, která vznikala uplynulých šest tisíc let. Skrze virtuální tour si můžete prohlédnout vše od neolitických hliněných postav, až po Van Goghova a Renoirova plátna. Podrobnosti u jednotlivých děl snadno zobrazite kliknutím na jednotlivé exponáty. A až vás umění „přestane bavit", zajděte si odpočinout na zdejší sluneční terasu.

Guggenheimovo muzeum v Bilbau

Jedno z netradičních muzeí, které naneštěstí stojí na okraji zájmu turistů a cestovatelů, nechali postavit u břehu řeky Nervión ve španělském Bilbau. Netradiční stavba z oceli a titanu od architekta Franka Gehryho vás upoutá na první pohled. Během online prohlídky spatříte unikátní sbírku poválečné americké a evropské malby a sochařství.

Muzeum Fridy Kahlo v Mexiku

Jedinečná modrá budova (La Casa Azul) nedaleko Mexico City byla domovem významné a maličko kontroverzní malířky Fridy Kahlo. Dům se stal po její smrti hojně navštěvovaným muzeem, které nyní můžete díky online prohlídce prozkoumat zvenku i zevnitř. V muzeu naleznete sbírku autorčiných děl i prací jejího manžela, malíře Diega Rivery, artefakty hispánských dějin či jejich osobní předměty. K vidění je i virtuální výstava oblečení a pomůcek z šatníku nejslavnější mexické surrealistické malířky.

 
 

Místo

50° 4' 44.2092", 14° 25' 51.2544"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Virtuální tours: Prohlédněte si muzejní expozice pěkně z pohodlí domova