Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

7 míst, které v Peru nevynechat

Peru patří mezi nejrozmanitější zemi Jižní Ameriky. Tady si opravdu každý najde to své. Můžete prozkoumat džungli, vyrazit na treky v andských horách, obdivovat kamenné ruiny, učit se o incké historii nebo se seznámit s místní kulturou.

I to je jeden z důvodů, proč se Peru stává každým rokem oblíbenější oblastí mezi cestovateli. Přestože se jedná o velkou zemi, cestování je docela jednoduché. Skvěle zde funguje místní doprava autobusem, ale pro rychlejší přepravu můžete využít i letadla. Kam se tedy vydat?

Hlavní město Lima

Lima je rušné město jako každé jiné v Jižní Americe. Pro někoho je příliš špinavé a nebezpečné, ale pro někoho naopak okouzlující. Můžete tu objevovat zajímavé architektonické památky jako je Dům peruánské literatury nebo Edificio Giacoletti na náměstí San Martin. Pokud dostanete chuť na nákup, vydejte se na hlavní promenádu Jiron de La Union. Chcete-li zažít něco netradičního, zaplaťte si místního průvodce se zaměřením na jídlo. Ochutnáte nejlepší peruánská jídla v tradičních restauracích.

Peru Lima
Zdroj:
CK Go2

Duhová hora

Duhová hora je známá také jako Vinicunca nebo Montaňa de Siete Colores (Hora sedmi barev). Najdete ji kousek od města Cuzco. Je ideální na jednodenní výlet. Duhové hory jsou známé teprve pár let. Čím je to způsobeno? Globálním oteplováním. Asi před pěti lety začaly na tomto místě tát ledy, pod kterými se objevila barevná hora. Netrvalo dlouho a začaly k ní proudit davy lidí. Dnes se na Duhovou horu vydá více než 1000 návštěvníků denně. Vede na ni stezka dlouhá 5 km, která není náročná. Ale pozor. Připravte se na vysokou nadmořskou výšku, které vám cestu může znepříjemnit.

Peru hory
Zdroj:
CK Go2

TIP: Poznejte Peru a vydejte se na zájezd do Peru s českým průvodcem na ta nejzajímavější místa. Uvidíte nejen památky, ale i místní kulturu.

Machu Picchu

Jeden ze sedmi divů světa leží právě v Peru. Machu Picchu je pro mnohé vrcholem jejich cesty po Peru. Někteří odchází zklamáni, jiní naopak nadšení. Důvodem zklamání jsou davy lidí, kteří každoročně na Machu Picchu proudí. Vláda se snaží množství turistů regulovat tím, že zvyšují ceny, zpřísňují pravidla z hlediska délky doby návštěvy či nařizují návštěvu pouze s průvodcem. Nicméně přesto všechno je to rozhodně místo, které stojí za to. Dostat se k němu můžete pomocí autobusu, vlaku nebo se vydat na jednu z několikadenních pěších stezek zvané Inca Trail nebo Salkantay trail. Pokud se na Machu Picchu chystáte, určitě se vydejte prozkoumat ruiny Inckého mostu a Sluneční brány.

Peru Macu Picchu
Zdroj:
CK Go2

Amazonská džungle

Po příjezdu do hlavního města Peru se můžete vydat třeba do národní rezervace Pacaya Samiria. Můžete zde strávit několik dní a užívat si této neobvyklé krajiny. Budete si muset pronajmout průvodce, ale díky němu budete mít ještě lepší zážitky. Vydáte se třeba chytat piraně nebo na projížďku na kanoi. Budete pozorovat divokou zvěř nebo se vydáte na několikahodinové procházky džunglí.

Trekování v oblasti Huaraz

Huaraz je hlavní město turistiky v Peru. Najdete tu několik jednodenních i vícedenních treků. V národním parku Huascaran jsou nejznámější oblasti Cordillera Blanca a Cordillera Negra. Můžete zde obdivovat průzračně modré laguny, ledovce či zasněžené vrcholky hor.

Peru treky
Zdroj:
CK Go2

Oáza Huacachina

Huacachina leží nedaleko města Ica uprostřed pouště. Žije v ní přibližně 100 lidí, ale stala se středem pozornosti nejen pro turisty, ale i pro peruánce, kteří si zde jezdí odpočinout od rušného města. Na místních pouštních dunách se můžete pořádně vyblbnout. Můžete si vyzkoušet třeba sandboarding nebo bodyboarding. Můžete si vyjet na Buggy Rollercoaster nebo se jen tak projít v dunách. Večer můžete zakončit sledováním západu slunce a odpočinout si v bazénu některého z hotelů.

Jezero Titicaca

Titicaca leží na hranicích Peru a Bolívie. Mnozí cestovatelé se k němu při své cestě po Peru ani nedostanou. Jeho zajímavostí jsou rákosové domy Los Uros, ve kterých žijí místní obyvatelé. Místní zde mají obchody, školy i zahrádky. V dnešní době je jejich hlavní příjem zejména z cestovního ruchu. Po zaplacení vstupu si budete moci prohlédnout rákosové chýše nejen zvenku, ale budete moci vstoupit dovnitř a ochutnat místní speciality. Koupí některého ze suvenýru podpoříte místní rozvoj. Na výběr budete mít ručně tkané látky, makety lodiček z rákosu nebo šperky.

Peru lidé
Zdroj:
CK Go2
 
 

Místo

-12° 2' 46.9428", -77° 2' 33.918"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

7 míst, které v Peru nevynechat