Přejít k hlavnímu obsahu

Aby dospěli, nechávají se věšet za háky až do úplného zemdlení. Jakmile procitnou, useknou jim malíček

Stát se mužem znamená pro malé chlapce v některých částech světa opravdový horor. Zatímco někde je zbičují, jinde se musí nechat pokousat od agresivních mravenců.

Indiánské domorodé kmeny Mandan v Severní Dakotě pořádají každé léto náboženský obřad zvaný Okipa, během kterého oslavují stvoření Země a z chlapců dělají muže. To samozřejmě poněkud zvráceným a bolestivým způsobem.

Půst je to nejmenší

Chlapci okolo věku osmi let mají z oslav odůvodněný strach. Moc dobře totiž vědí, co je během nadcházejícího obřadu Okipa čeká. Ještě před tím, než samotné „veselí“ propukne, se musí čtyři dny postit.

Půst zahrnuje i absenci přijímání tekutin nebo spánku. Bylo by samozřejmě bláhové myslet si, že tímto je transformační proces dokončen. Jakmile půst skončí, začínají malým chlapcům opravdová muka.

Indiánské dítě
Brutální iniciační proces dělá z osmiletých chlapců muže.
Zdroj:
Shutterstock

Lidský jehelníček

Chlapci, kteří se měli za pár hodin stát dospělými muži, se následně usadí do kruhu a za všeobecného povyku a veselí ostatních mužů z kmene (ženy mají vstup na obřad zakázaný) si nechávali propichovat záda dřevěnými jehlicemi. S těmi pak pobíhali okolo vesnice.

To bohužel není ani zdaleka všechno. Za brutálně vytvořená oka v kůži jsou chlapci následně věšeni na lana visící z trámů chýše, kde zůstávají, dokud neztratí vědomí. Aby bylo jejich utrpení maximální, jsou navíc ještě zatíženi buvolími lebkami.

Když vzduchem létají sekery

Po zemdlení je z háků sundají. Přihlížející muži pak čekají, než se chlapci proberou, přičemž někteří ze zkoušených ještě v agonii a transu nabídnou duchům prst, coby odměnu za to, že s nimi během mučení mohli promluvit.

Vzduchem tak létají sekery, které zbídačeným chlapcům odseknou malíček levé ruky. Pokud některý z chlapců propukne během iniciačního rituálu v pláč, bude ostatními označen za nehodného božské přítomnosti. Ti, kteří během iniciace snášeli bolest nejlépe, se mohou stát budoucími mandanskými vůdci.

Krvavá ceremonie se vztahovala k mýtu Mandanů o stvoření světa a měla mladým mužům zajistit přízeň duchů. Poslední obřad byl zaznamenán v roce 1889. Od 80. let minulého století se však Okipa pořádá znovu, v pozměněné formě – a samozřejmě nelegálně.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2 a zdroj 3.

 
 

Místo

47° 25' 30.1881", -100° 26' 3.4148"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Aby dospěli, nechávají se věšet za háky až do úplného zemdlení. Jakmile procitnou, useknou jim malíček