Přejít k hlavnímu obsahu

Fasáda domu – nápady, jak vybrat barvu pro projekt?

Barevnost fasády domu by měla ladit s jeho konstrukčním tvarem. Bez ohledu na to, zda se jedná o fasádu nového nebo starého domu, by měla být sladěna se zbývajícími prvky budovy.

Fasáda domu se může nečekaně stát jeho nejkrásnější částí. Když dobře vybereme barvy vnějších stěn domu, může se ze zdánlivě nudné stavby stát elegantní rezidence. Čím originálnější je však návrh, tím větší jsou náklady na fasádu domu, což nám mohou dopřát hliníkové fasády. Vyplatí se však investovat do netradičních řešení – vzhled fasády zpříjemní a zpříjemní bydlení v domě.

Klasika versus modernismus - jsou moderní fasády domů módní ?

Fasáda domu je jako jeho oblečení. Jelikož se jedná o vnější část budovy, je to to, co vidíme jako první při vstupu na pozemek, kde se dům nachází. V minulosti byla považována za symbol bohatství – čím ozdobnější fasáda, tím větší pravděpodobnost, že v ní žijí majetní lidé. Dekorace často vyráběli uznávaní umělci a architekti, kteří vytvářeli působivé sochy, římsy, štuky a ornamenty. Dnes se taková řešení již nepoužívají, protože je nahradily modernější konstrukce. Avantgardní pohled na fasády domů bývá svou formou syrový a minimalistický.

fasáda domu 2
Zdroj:
aluprof.com

Nejmódnějším současným trendem, který ovládl jak moderní fasády jednopatrových, tak i patrových domů, je skandinávský, hi-tech a industriální styl, který se dobře přizpůsobil i interiérům budov. Chcete-li zpracovat návrh fasády domu , dbejte na její funkčnost a vizuální a estetické hodnoty. Inspirací mohou být jak dřevěné a betonové fasády, tak fasády zděné a plechové. Vše závisí na struktuře budovy a našich preferencích. Pokud máme rádi neobvyklé kombinace, můžeme experimentovat a nechat se zlákat kontrastními kombinacemi, například starého kamene s moderním sklem.

Hra s barvami aneb jak sladit barvy fasády domu s projektem

Současná architektura nesnáší vakuum a ráda experimentuje, zvláště když vybíráme barvy fasády domu . Existují určitá pravidla, která mohou zaručit dechberoucí výsledky. V první řadě je třeba připomenout, že barvy jsou vnímány subjektivně a asociativně - i ve stavebnictví, zejména proto, že barva je vnímána rychleji než tvar.

fasáda domu

Díky tomu je možné s použitím barev na vnější fasádě vyvolat specifické emoce, např. radost, smutek, melancholii, klid, vyrovnanost nebo i agresi. Návrhem fasády domu, stojí za to vyhnout se barvám, které jsou spojeny s prázdnotou, osamělostí a strachem. Pokud jde o moderní aranžmá, dobře se budou prolínat tmavé a kontrastní odstíny (černá, tmavě modrá, sytě šedá) a chladné tóny. Na druhou stranu jsou stále méně časté barvy jako jemná či sytá růžová, ale i seladonová a modrá, které jsou vnímány jako dětinské a lehkovážné.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fasáda domu – nápady, jak vybrat barvu pro projekt?