Přejít k hlavnímu obsahu

Zvažujete cestování na královnin pohřeb? Na místo vás dopraví vlak, autobus i letadlo

Osmého září svět na pár minut ztichnul. V odpoledních hodinách totiž navždy opustila pozemský svět královna Alžběta II., která se dožila úctyhodného věku 96 let.

Informaci o smrti v královské rodině jako první dostaly tři největší britské televizní stanice. O 20 minut později se oznámení dostalo do světa přes média a vyvěšením smutečního oznámení na vrata Buckinghamského paláce.

Vlajky v zemi jsou stažené na půl žerdi, z Hyde Parku zazněla salva z děl, ozvaly se zvony v kostele svatého Pavla a ve Westminsterském opatství a Velká Británie se zahalila do státního smutku.

Ten by měl trvat 11 dnů a vyvrcholit by měl královniným pohřbem. Konat by se měl za 10 dní od skonu královny. Naplánován je proto podle posledních informací na 19. 9. 2022.

Měli byste vědět: Veřejnost se pravděpodobně státního pohřbu nebude moci zúčastnit. Rozloučit se s královnou ovšem mohli zájemci třetí den od úmrtí, v katedrále sv. Jiljí v Edinburghu. U rakve držely noční hlídku všechny královniny děti. Následně byla rakev s tělem přepravena speciálním královským vlakem do Londýna a následně autem do Buckinghamského paláce, kde byla rakev s tělem umístěna na lafetu děla, kterou potáhli členové armády od Buckinghamského paláce do Westminsterského paláce.

Dne 19. 9. přesně v 16 hodin britského času pak začne státní pohřeb jedné z nejslavnějších panovnic všech dob. V kapli svatého Jiří ve Windsoru se s ní svět navždy rozloučí hodinovou ceremonií. Královna Alžběta II. bude pohřbena do královské hrobky a její památku Spojené království uctí dvěma minutami ticha.

Pokud chcete vzdát hold nejdéle vládnoucí panovnici historie a plánujete cestu do Londýna, přečtěte si, jakými způsoby se sem vůbec můžete dostat. Protože podobný nápad budou mít lidé z celého světa, s rezervací letenek nebo jízdenek neotálejte!

Westminsterský palác v Londýně
Královnin pohřeb proběhne 19. 9. ve Westminsterském opatství v Londýně.
Zdroj:
Shutterstock

Cesta do Anglie autem

Pokud se rozhodnete vyrazit do Anglie autem, budete muset během zhruba třináctihodinové trasy překonat asi 1 270 km. Za cestu tam i zpět zaplatíte v průměru okolo 8 až 10 tisíc Kč.

Nejrychlejší a zároveň nejpohodovější trasou do Velké Británie je cesta přes Německo, část Nizozemí, Belgii a Francii. Vyhnete se tak silničním poplatkům i mýtnému. Tankovat doporučujeme v Německu nebo Belgii, protože pohonné moty v Nizozemí vycházejí mnohem dráž.

Pokud vyjíždíte z Prahy, vydejte se směrem Rozvadov, odkud budete pokračovat na Norimberk, Warzburg, Frankfurt nad Mohanem a Kolín nad Rýnem. Dále vás čeká cesta na Cáchy, překročení hranic s Nizozemskem a poté Brusel v Belgii.

Obchvatem projedete kolem Bruselu a budete pokračovat na Gent. Před Oostende to stočte na Dunkerk, případně Calais. Tady pak máte dvě možnosti – do Anglie se můžete dostat trajektem z přístavu Dunkerk i Calais nebo Eurotunelem, který spojuje francouzské Calais a anglický Folkestone.

Praktické info

  • Pamatujte, že pro cestu do Spojeného království doporučuje Ministerstvo zahraničí mezinárodní řidičský průkaz. Rovněž u sebe mějte platnou zelenou kartu.
  • Nezapomeňte také, že se zde jezdí vlevo a ve větších městech jsou zcela běžné více než čtyřproudé dálnice.
  • Ve městech nesmíte překročit maximální povolenou rychlost 30 mph (48 km/h), mimo město ale platí 60 mph (96 km/h) a na dálnici 70 mph (112 km/h).
Královská rodina na balkoně.
Osmé září se navždy zapíše do historie britské monarchie.
Zdroj:
Shutterstock

Cesta do Anglie autobusem

Pokud plánujete dorazit na královnin pohřeb autobusem, můžete využít přepravců Regiojet a Flixbus. Cesta autobusem do Londýna trvá přibližně 20 hodin a zpáteční jízdenku seženete od 1 250 do 3 000 Kč. Čím dříve ji koupíte, tím více ušetříte. Nástupní stanice jsou nejen v Praze, ale také v Brně, Olomouci a Ostravě.

Cesta do Anglie vlakem

Pokud se rozhodnete přicestovat na pohřeb královny vlakem, připravte se na několik přestupů. Z Česka totiž do Londýna přímý spoj nejezdí. Na 13,5hodinové trase vás budou čekat zhruba tři přestupy a ceny jízdenek se pohybují mezi 5 600 Kč až 10 000 Kč.

Cesta do Anglie letadlem

Nejpohodlnější a samozřejmě nejrychlejší cesta do Londýna je ta, kterou absolvujete letecky. Málokterá destinace v Evropě má navíc tolik leteckých linek a přímých spojení s každým regionálním evropským letištěm jako právě Londýn. Na londýnské letiště míří lety nejenom z Prahy, ale i z Brna či Ostravy.

Ceny zpátečních letenek se běžně pohybují mezi 2 500 a 5 000 Kč u všech aerolinek od Ryanairu po British Airways. Pokud se vám podaří ukořistit akční letenku u některé z nízkonákladových společností, pak vás zpáteční cesta může vyjít i na pouhou pětistovku.

Počítejte ovšem s tím, že letenky v pátek, neděli a pondělí bývají nejdražší a letenky okolo svátků, prázdnin nebo dalších významných dnů (v tomto případě právě pohřeb královny Alžběty II.) rostou až na násobky běžných cen.

Nejblíže k centru Londýna se nachází letiště Heatrow, které je s centrem města propojeno modrou linkou metra (Piccadilly). Ne všechny linky z Česka ale lítají právě na toto letiště. Proto je tuto informaci potřeba dopředu ověřit.

Z Prahy létají do Londýna British Airways na letiště Heathrow, Ryanair na letiště Stansted a easyJet na letiště Gatwick a Luton. Z Brna a Ostravy létá pouze Ryanair na letiště Stansted.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3zdroj 4

 
 

Místo

51° 29' 52.5043", -0° 8' 8.3105"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zvažujete cestování na královnin pohřeb? Na místo vás dopraví vlak, autobus i letadlo