Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

I v Česku si můžete připadat jako ve světě: Toskánsko nebo vyhlídku jako z Arizony máme totiž za humny

Těšili jste se na zahraniční dovolenou, ale musíte z nějakého důvodu zůstat doma? Nezoufejte! I tady máme exotické skvosty!

Moravské vs. italské Toskánsko

Na jižní Moravu se nejčastěji vydáváme s touhou ochutnat vyhlášená vína místních vinařů. Řada z nich je považována za absolutní TOP STROP v rámci celé republiky a některá vína dokonce bodují i v zahraničních soutěžích. Jižní Morava není ale jen o víně. Najdete tady i místa, která touží nafotit začínající i profesionální fotografové z celé republiky. Řeč je o lokalitě, které se familiárně přezdívá Moravské Toskánsko. A asi není potřeba vysvětlovat proč.

Měli byste vědět: Moravské Toskánsko jsme zcela oprávněně zařadili mezi naše tipy na super výletní místa v okolí Brna.
Kouzelná krajina na Moravě
Okouzlující moravská krajina se zdánlivě nekonečnými pásy polí, je jedním z n ejfotogeničtějších míst v Česku.
Zdroj:
Bigstockphoto

O Moravském Toskánsku se mluví jako o nejfotogeničtější a nejfotografovanější krajině v Česku. Zdejší vinice a kopce, které na první pohled vypadají jako nekonečné, hrají všemi barvami. Zvláště na podzim jde o vskutku kouzelnou podívanou. Pokud vám tedy nevyšla dovolená v Itálii, vydejte se na Moravu, která se může se svým italským „sousedem“ měřit kvalitou vína i krásou zdejší krajiny.

Italské Toskánsko
A tohle je to „pravé“ italské Toskánsko, které si ale v ničem nezadá s tím naším moravským.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vyhlídka Máj vs. Horseshoe Bend v Arizoně

Oblíbenou vyhlídku, jejíž fotografie plní stránky sociálních sítí, najdete nedaleko obce Teletín nad bývalými Svatojánskými proudy. Jistě nám dáte za pravdu, že jde o jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu, která v těchto místech protéká hlubokým skalnatým kaňonem, stáčí se do tvaru podkovy a vytváří tak fascinující přírodní scenérii.

Meandry Vltavy
Okouzlující vyhlídka Máj, která nabízí úžasné výhledy na meandry Vltavy, může s trochou fantazie připomínat arizonský skvost.
Zdroj:
Bigstockphoto


Pokud zapojíte fantazii, možná vám bude vyhlídka povědomá i bez toho, abyste se na ni kdy ocitli. S trochou nadsázky totiž připomíná proslulou Horseshoe Bend – několikanásobně vyřezaný meandr řeky Colorado, který se nachází poblíž města Page v Arizoně ve Spojených státech amerických. Řeka Colorado tudy protéká v nadmořské výšce 980 metrů, což znamená, že převýšení v místě meandru činí více než 300 metrů.

Horseshoe Bend Arizona
Tím je legendární Horseshoe Bend v Arizoně, kterou vyhloubila řeka Colorado.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zámek Mikulov vs. klášter Sénanque v Provence

Že nemáte jižní Moravy dost? My taky ne! Proto jsme se rozhodli zařadit do našeho „světového“ seznamu i další moravský unikát. Tentokrát je jím okolí zámku Mikulov, poseté fialovou levandulí. Asi nikoho tak nepřekvapí, že jsme si ho dovolili srovnat s proslulým regionem Provence ve Francii, o kterém se ne nadarmo hovoří jako o levandulovém ráji.

Mikulov – zámek
Zámek Mikulov najdete ve stejnojmenném městě, u hranice s Rakouskem.
Zdroj:
Bigstockphoto


Barokní zámek Mikulov (vystavěn v 11. století původně jako kamenný hrad), spravovaný Regionálním muzeem v Mikulově, v tomhle případě „soupeří“ s cisterciáckým klášterem Sénanque, který najdete blízko obce Gordes v departementu Vaucluse. Dodnes v něm žijí mniši, kteří se zabývají pěstováním levandule a včel.

Klášter Sénanque v Provence
Svým vzhledem i levandulovými záhony v okolí zámek Mikulov nápadně připomíná klášter Sénanque v Provence.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kryštofovo údolí vs. skotský viadukt Glenfinnan

Pokud patříte mezi milovníky příběhů o čarodějnickém učni Harry Potterovi, vydejte se na výlet do Libereckého kraje. Právě tady totiž najdete známé Kryštofovo údolí s železničním viaduktem, který nápadně připomíná ten, po kterém jezdil proslulý bradavický express. Ten se sice ve skutečnosti proháněl poblíž vrcholu Loch Siel na Skotské Vysočině, na první pohled si ale filmový viadukt v ničem nezadá s tím libereckým.

Náš tip: Chcete si alespoň na den vyzkoušet, jak to vypadá ve skutečné škole čar a kouzel? Vydejte se do Bradavic!
Kryštofovo údolí Liberec
Liberecký kraj ukrývá jedno magické tajemství. Železniční viadukt v Kryštofově údolí totiž nápadně připomíná ten skotský, kde se točily filmy o Harry Potterovi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Tenhle skotský kamenný železniční most s názvem Glenfinnan Viaduct najdete na území historického hrabství Inverness-shire v západním Skotsku, na železniční trati West Highland Line, v blízkosti osady stejnojmenného názvu. Má celkem 21 oblouků a je nejdelším betonovým železničním mostem na území Skotska (380 metrů). Liberecký viadukt má sice „jen“ 230 metrů a tvoří ho 14 oblouků, přesto patří mezi jeden z nejromantičtější u nás.

Skotský viadukt Glenfinnan
„Skutečný“ bradavický express ale nejezdil po Liberci, nýbrž po skotském viaduktu Glenfinnan.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kostel svaté Ludmily vs. francouzská katedrála v Chartres

V pražských Vinohradech narazíte na další skvost, který má svoje „dvojče“ ve světě. Je jím Kostel svaté Ludmily, vystavěný koncem 19. století. Málokdo ví, že je nejmladším z kostelů na území Prahy 2 a zároveň jedním z největších. Vypracování plánů leželo na  bedrech architekta Josef Mockera, který se možná nechal inspirovat slavnou francouzskou stavbou.

Kostel sv. Ludmily Vinohrady
Pražské Vinohrady ukrývají jeden „světový“ skvost. Můžeme se dnes jen dohadovat, jestli se jeho architekt nechal inspirovat proslulou francouzskou katedrálou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kostel totiž nápadně připomíná katedrálu Notre Dame, kterou najdeme v historickém francouzském městě Chartres. Gotická stavba – jedna z největších na světě – byla vybudována v pořadí jako druhá ze tří nejvýznamnějších gotických katedrál ve Francii (první byla Pařížská Notre-Dame, třetí Katedrála v Remeši), což ostatně dokazují také její rozměry.

Katedrála Notre Dame v Chartres
Katedrála v Chartres, kterou si možná na první pohled spletete s tou pražskou, je mnohem vyšší než proslulá Notre Dame v Paříži.
Zdroj:
Bigstockphoto

Propast Macocha vs. jeskyně Los Tres Ojos v Dominikánské republice

Kdo by neznal propast Macocha – nejznámější propast v oblasti Moravského krasu? Neodmyslitelná součást komplexu Punkevních jeskyní je spjata s pověstí o zlé maceše, která sem svrhla nevlastního syna. Protože mu ale přálo štěstí, smrti se nedočkal on, nýbrž zlá matka. Jedna verze říká, že se macecha vrhla do propasti sama, druhá, že ji tam shodili vesničani. Pravdu se asi už nikdy nedozvíme, jedno je ale jisté. Podobný unikát najdeme i ve světě – konkrétně v Dominikánské republice.

Propast Macocha Punkevní jeskyně
K jeskyni se váže jedna neveselá legenda. Ta jí naštěstí nic neubírá na její kráse a majestátnosti.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jde o jeskyni Los Tres Ojos, kterou najdeme ve stejnojmenném národním parku na předměstí Dominikánské metropole Santa Dominga. Unikátní jeskyně vznikla zřícením podzemní jeskyně při zemětřesení. Součástí jeskyně jsou tři magická jezírka Lago del Azufre, La Nevera a El Lago de Las Damas, podle nichž je jeskyně pojmenovaná.

Jeskyně Los Tres Ojos v Dominikánské republice v Dominikánské republice
Svým vzhledem nápadně připomíná jeskyni Los Tres Ojos v Dominikánské republice.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 5' 11.3496", 14° 27' 23.202"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

I v Česku si můžete připadat jako ve světě: Toskánsko nebo vyhlídku jako z Arizony máme totiž za humny