Přejít k hlavnímu obsahu

Italská focaccia se vám rozplyne na jazyku na kterýkoli způsob

Každý, kdo aspoň jednou vkročil do Itálie, zákonitě musel vidět focacciu. Prodává se totiž snad v každém obchodě a pekařství. 

Pro nás neobvyklý nakypřený chléb, často naříznutý nebo s důlky, aby se v něm netvořily bubliny, je naprosto exemplární ukázka toho, že i ty nejjednodušší věci můžou chutnat fantasticky a člověk na ně nedá dopustit. Italové tedy určitě a vy? Když ochutnáte skutečně povedenou focacciu, tak taky ne! 

Z krbu do oleje a do pusy

Kynutý plochý chlebík má svůj původ pravděpodobně už ve starověku, kdy si ho připravovali obyvatelé severního břehu Středozemního moře. Název téhle dobroty pochází ze slov panis focacius, v překladu krbový chléb – ten se totiž opravdu v dávných dobách pekl v krbu. Jedl se jako trhaný chléb namáčený do olivového oleje, dipů nebo polévek.

Focaccia je ve své základní podobně hrozně jednoduchý pokrm sestávající z mouky, vody, droždí, soli a olivového oleje, a proto byl takovým typickým jídlem chudších lidí. A to nejen v Itálii – když totiž Římané rozšiřovali svou říši na území dnešní Francie a taky Španělska, začali si focacciu pod různými názvy připravovat i zdejší obyvatelé.

Na začátku 20. století pak Evropané „zatáhli“ recept na focacciu až na území Ameriky, kde se jídlo taky stalo populárním. 

focaccia recept
Jednoduché pokrmy bývají skvělé. Focaccia je toho důkazem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Na tisíc a jeden způsob? Klidně

Pravděpodobně nejprodávanější verzí pokrmu je ta s olivovým olejem a olivami. Protože je ale těsto dost neutrální, dá se s ním pěkně kouzlit. Oblíbená je proto i varianta s bylinkami, s cibulí, se salámem nebo se sýrem. A pozor, u slaných verzí to nekončí – pod názvem focaccia dolce si v pohodě koupíte sladkou verzi, nejčastěji s cukrem, medem nebo rozinkami. 

Focaccia u vás doma: zkuste jednoduchý recept a pochutnejte si!

Pokud už jste téhle dobrotě při svých toulkách Itálií propadli, pravděpodobně si lámete hlavu s tím, kde ji v Česku sehnat, aby nešlo o kus tuhé hmoty. Pak pro vás máme jednu radu – raději si ji upečte sami doma a podle svého gusta. 

Co potřebujete (na 2 porce): 500 g hladké mouky, 400 ml vody, 50 ml olivového oleje, lžíci mořské soli, ½ kostky droždí

Jak na to? 

  • V míse smíchejte droždí s vlažnou vodou a postupně přisypávejte a vmíchávejte mouku, aby vzniklo hladké těsto.
  • Mísu pak přikryjte utěrkou a nechte ho v teple vykynout. 
  • Jakmile se tak stane, vypracujte z něj dva bochánky a z každého udělejte placku, ovšem ne příliš tenkou.
  • Obě placky polijte olivovým olejem, posypte solí, rozetřete obojí rukama a počkejte, než se všechno spojí.
  • Předehřejte si troubu na 220–250 °C.
  • Do obou placek udělejte prstem důlky, aby vám v těstu nevznikaly bubliny. 
  • Pak placky pečte 10–12 minut a nechte je vychladnout.

Jak už bylo napsáno, focaccia snese spoustu přísad, takže se nebojte na ni dát olivy, nakrájenou cibuli nebo bylinky. Výsledek pak stojí za to!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

45° 4' 35.8464", 7° 39' 56.16"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Italská focaccia se vám rozplyne na jazyku na kterýkoli způsob