Přejít k hlavnímu obsahu

Lemberk: Prozkoumejte destinaci císaře i filmařů

V podhůří Lužických hor, nedaleko Jablonného v Podještědí, se nad krajinou tyčí zámek Lemberk, který je oblíbenou destinací turistů i kinematografie.

Z hradu zámkem

Historie zámku, jehož jméno vzniklo zkomolením německého Löwenberg, je bohatá. Před polovinou 13. století založil šlechtic Havel z Lemberka (původem z rodu Markvarticů) hrad, který by střežil obchodní a vojenské stezky z Čech do Lužice. Rod Lemberků vlastnil hrad až do konce 14. století, načež byl krátce obsazen husity.

V průběhu 15. století se zde často střídali majitelé (převážně z lužické a saské šlechty) i drancující vojáci. Není proto divu, že je v listinách z roku 1518 hrad popsán jako „zubožený“ a „pustý“. Tehdejší vlastník, Vilém z Illburka, a následně i jeho zeť, Jindřich Kurzbach z Trachenberka, se zasloužili o opětovaný rozkvět panství. Docílili toho však jeho přestavbou na renesanční zámek, a tak končí éra jednoho z nejstarších šlechtických hradů v Čechách, Löwenbergu.

Zámek mnoha slohů

Od poloviny 16. století prošel zámek mnohými přestavbami, které udávají jeho zajímavý architektonický ráz. Okrouhlá hlavní věž je pozůstatkem rané gotiky ještě z dob hradu, renesanční přestavby po sobě zanechaly přístavbu druhého patra pokrytého psaníčkovým sgrafitem a „bajkový“ sál s dřevěným kazetovým stropem, který je vyzdoben – jak název napovídá – výjevy ze zvířecích bajek.

Lemberk detail
My se tedy vůbec nedivíme, že si Lemberk vybírají i filmaři pro své počiny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Následná práce holandských a italských umělců a stavitelů dodala Lemberku barokní nádech, a zámek tak získal svou současnou podobu. K nejzajímavějším prostorám patří barokní kaple Seslání Ducha svatého, vrchnostenská kancelář nebo černá kuchyně.

Samaritánka, lazaret a film

Dobovou slávu zakladatele zámku Havla zastínily činy jeho manželky, svaté Zdislavy z Lemberka, které je v Čechách zasvěceno několik kostelů a kaplí. Proslula zejména svou dobročinností, finanční podporou chudobinců i špitálů a léčitelstvím. Na její počest byla na zámku vybudována Zdislavina světnička a v podzámčí Zdislavina studánka, jejíž vodu podle pověsti používala sama Zdislava k uzdravování nemocných.

S léčením byl zámek Lemberk spojen i o několik století později, za sedmileté války. Roku 1758 byl v bajkovém sále zřízen polní lazaret pro raněné v bitvě u Hochkirku. Pohřebiště více než tisíce mužů, kteří podlehli zraněním kvůli nedostatku léků, připomíná v lese nedaleko zámku dřevěný kříž.

V době osvícenství zámek navštívil také císař Josef II., který tu měl podle pověsti zachránit poddané před krutým hejtmanem. Od té doby navštívili lemberské panství císaři leda filmoví. Kulisa zámku byla zachycena ve více než deseti filmech různých dob i žánrů (mj. zmiňme např. pohádku Čert ví proč, historické drama Adolphe, historický film David Copperfield nebo komedii Poslední aristokratka). Kromě toho se sem několikrát vrátili tvůrci dokumentárních cyklů Toulavá kamera a Cyklotoulky.

Zámek Lemberk můžete navštívit od května do října téměř každý den. Čeká na vás šest prohlídkových okruhů o délce 30–60 minut: reprezentační a soukromé prostory, provozní prostory zámku, expozice historických stylů a prohlídka věže. Zbylé dva okruhy, Velikonoce na zámku a Vánoce na zámku, jsou přístupné pouze v době okolo daných svátků. Věž a expozici historických stylů můžete probádat sami, zbytek okruhů je s průvodcem.

Kromě prohlídek jsou na zámku pořádány koncerty a divadelní představení. A kdyby vám to nestačilo, podívejte se na hrázděné a kamenné domy v předzámčí nebo na nedalekou vodárenskou věž z 18. století.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

50° 46' 38.7228", 14° 47' 17.5272"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Lemberk: Prozkoumejte destinaci císaře i filmařů