Přejít k hlavnímu obsahu

Mallorca: 5 tipů na výlet

Dovolená na Mallorce je snem snad každého z nás. Vyřádí se tu parta přátel, jednotlivci i rodiny s dětmi. Letenky jsou cenově dostupné, a pokud poletíte mimo hlavní sezónu, i ubytování seženete za příznivou cenu. 

Pojďte se s námi podívat, kterých 5 míst na Mallorce stojí za návštěvu.

Mallorca vás na letišti přivítá za dvě a půl hodiny letu. Ocitnete se v tropickém ráji, kde na vás bude vždy čekat krásné počasí. Zimy jsou tu mírné – občas zpestřené deštěm. V létě se přichystejte na slunečné a lehce dusné počasí. Letní horka vám ale zpříjemní svěží vánek, který fouká od moře.

Jak procestovat Mallorcu?

  • Hromadnou dopravou – tu využijete po celém ostrově. Nasednout můžete do vlaku i autobusu. Jedinou nevýhodou je, že o víkendu jsou jízdní řády omezené. V takovém případě se můžete spolehnout na taxíky, které postávají okolo.
  • Půjčte si auto – půjčovny potkáte na každém rohu, proto vybírejte podle ceny, ale berte ohled i na kvalitu. Napoví vám reference na internetu.
  • Vyrazte na kole nebo pěšky – Mallorcu můžete objevovat, i pokud se vydáte po cyklistických a turistických trasách. Kola si tu můžete půjčit.

Co stojí za to na Mallorce vidět?

Mallorca není lákadlem jen kvůli moři a dlouhým písčitým plážím. Narazíte tu i na spoustu kulturních památek. A k těm vás zavedeme jako první.

Mallorca: 5 tipů na výlet 2
Zdroj:
Shutterstockphoto

1. Katedrála La Seu

Velkolepou katedrálu Panny Marie – La Seu – byste rozhodně neměli přehlédnout. Tyčí se do úctyhodné výšky a uchvátí vás svou rozlohou. Budovat se začala v roce 1230 a dostavěna byla až roku 1601. Pyšní se gotickými prvky a rozetovými okny, která pouští do katedrály barevné světlo. Gotické stavbě se tak často přezdívá „katedrála světla“.

Tip: Blízko katedrály, která leží v centru Palmy de Mallorcy, se nachází královský palác La Almudaina. Jedná se o arabskou pevnost, která v sobě ukrývá lázně.

2. Klášter ve Valldemosse

Nejnavštěvovanějším místem Mallorcy je klášter ve vesnici Valldemossa. Stojí na kopci, který je obehnán zdejšími domečky a úzkými uličkami. Nedaleko kláštera se nachází olivový sad, který vás bude lákat k procházce. Než se tam vydáte, pokochejte se ještě jednou starobylým klášterem. Poslední léta svého života v něm totiž strávil polský skladatel Frédéric Chopin

3. Jeskyně Hams

Blízko města Porto Cristo můžete nahlédnout do zákoutí jeskynního komplexu Cuevas dels Hams. Tyto jeskyně nejsou tak nabité turisty, jako je tomu u slavnější Dračí jeskyně, ale možná právě díky tomu mají co nabídnout. Těšit se můžete na bílé krápníky, které svou typickou barvu získaly díky uhličitanu vápenatému. 

Tip: Pokud se vydáte ve svém průzkumu jeskyně dál, narazíte na jezírko, které nese název Benátská laguna. Tam na vás čeká hudební a světelná show.

4. Trek do hor

Mallorca nabízí spoustu příležitostí, kam se vydat do hor. Slavnou Rutu 221 (Ruta de Pedra en Sec), která je dlouhá 120 km, půjdete přibližně osm dní. Pokud nechcete strávit celou dovolenou horským trekem, zvolte jednodušší trasy. Jednou z nich je cesta na horu Puig de Galatzó, které se díky jejímu vzhledu přezdívá Mallorský Matterhorn.

Tip: Kromě pohoří a hor můžete prozkoumat i kaňony. Torrent de Pareís vás provede údolím ze skalních stěn.

5. Nekonečné pláže

Na ostrově se nachází 262 pláží, které zabírají délku 50 km. Playa de Muro je vhodná pro rodiny s dětmi a pro milovníky vodních sportů. Pláž Cala Agulla, která se pyšní průzračným mořem, nabídne krásný výhled na hory a borovice v dáli. Na našem seznamu nesmí chybět ani Cala Llamp, která láká k potápění. 

Mallorca: 5 tipů na výlet 3
Zdroj:
Shutterstock

Dovolená na Mallorce uchvátí každého

Ať už se raději potápíte, nebo chodíte po horách, Mallorca vám nabídne obojí. Na ostrově se nachází i spousta kulturních a přírodních památek, které čekají na objevení. Naše tipy rozhodně nezahrnují všechny krásy španělského ostrova. Vám tedy nezbývá nic jiného než se vydat na jeho průzkum.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mallorca: 5 tipů na výlet