Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější zahrady Česka: ztraťte se mezi tulipány a zažijte Japonsko

Touláte se rádi upravovanými zahradami, kocháte se květinami, keři a stromy? Pak vám možná přijdou vhod naše tipy na nejkrásnější zahrady Česka.

Pokud se s nadšením procházíte přírodou, kterou kultivoval člověk k obrazu svému, pobyt v těchhle zahradách vás pohladí po duši. 

Botanická zahrada v Praze

Tahle kráska je u nás bez pochyby nejznámější. O vzniku pražské „botanické“ se jednalo už v roce 1968 a k 1. lednu 1969 začala oficiálně existovat. Zahrada si prošla dlouhým vývojem, ale zlomový pro ni byl především rok 2011, kdy došlo ke sloučení roztříštěných venkovních expozic v jednu – ta teď zaujímá plochu 25 hektarů a je přístupná po celý rok. 

Botanická zahrada v Praze
Pražská "botanická" je chlouba, která v našem seznamu prostě nemohla chybět.
Zdroj:
Bigstockphoto

K oblíbeným částem patří Ornamentální a Japonská zahrada, kromě těchhle dvou lákadel je tu ale třeba taky Severoamerická polopoušť nebo Lesní biotopy východní Asie. Tady se prostě během chvilky ponoříte hned do několika částí světa. Garantujeme vám, že odcházet budete s dokonale zrelaxovanou myslí.

Květná zahrada v Kroměříži

Květná zahrada v Kroměříži zvaná taky Libosad je jedním z nejvýznamnějších zahradních děl v celosvětovém měřítku. Její vznik se datuje do 2. poloviny 17. století, inspirací byly zahrady italské, německé, holandské a francouzské. Čekají vás tu okrasné parky, kašny, vodní plochy, labyrinty nebo Rotunda a pak taky přilehlé okrasné a hospodářské části, jako Pomerančová a Holandská zahrada, bažantnice nebo ptáčnice.

Nepřehlédnutelnou součástí Libosadu je Kolonáda s téměř 50 bustami antických bohů a bohyň a dalších osobností starověkého Řecka a Říma. Kolonáda dneska slouží jako vyhlídkové místo na zahradu – po její střeše se totiž můžete projít a vychutnat si tu krásu z výšky.

Květná zahrada v Kroměříži
Květná zahrada v Kroměříži je známá taky jako Libosad.
Zdroj:
Bigstockphoto

Celý prostor dneska není jen o nádherně upravené přírodě, ale i o kultuře – v Květné zahradě se konají nejrůznější divadelní představení, setkáte se tu i s operou nebo baletem, workshopy pro děti a ohňostroji.

Zahrada zámku Lednice

Dalším skvostem mezi českými zahradami je lednický francouzský a anglický park navazující na areál zámku Lednice. První zmínka o něm pochází ze 16. století a ví se taky, že od 30. let 17. století se měnil na velkolepý barokní park. V současné době fascinuje rybníkem s 15 ostrůvky, umělou jeskyní, minaretem (což je jeden z mála dochovaných příkladů maurského slohu v Česku), vodárnou a akvaduktem.

zámecká zahrada Lednice
Image zdejší zahrady dokresluje minaret, prvek maurské architektury, který je v Česku velmi vzácný.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zahrada lednického zámku je velmi významná i z hlediska dendrologického. Na konci 18. století tu byla slušná sbírka severoamerických dřevin. V 19. století park připomínal typické italské a francouzské zahrady. Dneska se můžete pokochat nádhernými tulipány, francouzskou zahradou se sochami nebo letničkovým záhonem.

Zámecká zahrada v Mikulově

Jeden z největších zahradních areálů svého druhu u nás byl od přelomu 16. a 17. století až do konce 2. světové války velmi významným dílem zahradní architektury. Celá desetiletí po válce bohužel jen pustla, náprava se stále ještě koná.

Obnovená zahrada má připomínat italskou barokní zahradu a najdete tu spoustu krásných a zajímavých zákoutí. Jmenovat můžeme oranžerii, růžovou zahradu, zelené bludiště, zpřístupněné terasy nad synagogou nebo zahradu pro nevidomé a slabozraké.

zahrada Mikulov
V Mikulově je mimo jiné i zahrada pro nevidomé a slabozraké.
Zdroj:
Bigstockphoto

V celém objektu jsou rozšířené záhony a výsadby s novými druhy květin, které společně vytvářejí neskutečnou podívanou – vidět můžete třeba jasmíny, plaménky nebo ibišky a sasanky.

Vrtbovská zahrada v Praze

A nakonec se ještě vrátíme do Prahy. Vrtbovskou zahradu, která je taky nádhernou chloubou zahradní architektury, najdeme na svahu Petřína. Baroko z ní čiší i v dnešní době. Zahrada vznikala v 1. polovině 18. století a dneska se těší velké oblibě. Je dokonce označována za nejkrásnější barokní zahradu v Praze a svého druhu na sever od Alp. Je součástí Vrtbovského paláce.

Vrtbovská zahrada
Vrtbovská zahrada? To je úplně jiný svět. A přímo v Praze!
Zdroj:
Bigstockphoto

Kromě upravovaných přírodních součástí tu najdete sochy Matyáše Bernarda Brauna a fresky Venuše od Václava Vavřince Rainera. Zajímavé je rozdělení zahrady do tří teras, plocha dohromady zaujímá 0,31 hektaru. Její prohlídky rozhodně nebudete litovat. Na chvilku se velmi rychle ocitnete v úplně jiném světě…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější zahrady Česka: ztraťte se mezi tulipány a zažijte Japonsko