Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Jihomoravském kraji: Šlápněte do pedálů a užijte si jízdu vinicemi i unikátními lokalitami

Chcete prozkoumat Jihomoravský kraj z jiné perspektivy? Vyhnout se rušným dopravním uzlům a turistickým záplavám? Máme pro vás pár cyklotras, které tady můžete projet.

Okružní trasa kolem nádrží Nové Mlýny

Značná část této trasy vede po asfaltovém povrchu, po šotolině pojedete jen pár úseků. Na trase minete celkem tři nádrže: Podél toku Dyje narazíte na první Mušovskou nádrž, jejíž hráz je vysoká 6,4 metrů a dlouhá celkem 2 484 metrů. Druhé, střední nádrži je přezdíváno Věstonická nádrž. Ta v minulosti zatopila celou vesnici Mušov, kterou si můžeme připomenout už jen malým ostrůvkem s barokním kostelíkem svatého Linharta, který byl původně postaven na kopci. Nejvýchodnější nádrží je nádrž Novomlýnská, přičemž její hráz je vysoká 9,5 metrů a dlouhá 2 815 metrů. Díky svým rozměrům je největší vodní plochou na území Moravy.

Délka: Cyklotrasa okolo Novomlýnských nádrží je dlouhá necelých 60 kilometrů a převýšení je zde maximálně 386 metrů.

Cyklotrasa spojená s historií Lednicko-valtického areálu

Jako výchozí bod si můžete zvolit například parkoviště pod Kolonádou ve Valticích. Odtud můžete vyrazit na nádherný okruh plný různorodých památek. Většinu trasy jedete po rovince a mimo silnice. Přímo v parku u lednického zámku však budete muset odložit kola a projít si ho pěšky. Uvnitř areálu můžete navštívit třeba Janův hrad, kostel Navštívení Panny Marie nebo známý minaret. Nenechte si zde ujít ani lichtenštejnský zámek nebo Staroslovanské hradiště. Vracet se pak budete po rakousko-české hranici zpět k Valticím. Zde se můžete vydat do hlubin Valtického podzemí a navštívit místní vinné sklípky s vínem odrůdy Chardonnay, Frankovka či Rulandským bílým a modrým. Poté se vydejte do Hlohovce a kolem Chrámu Tří Grácií pak zpět do Lednice.

Délka: Cyklotrasa po Lednicko-valtickém areálu měří asi 52 kilometrů. K zmíněným památkám si dále můžete přidat ještě například Knížecí stezku od Reinthalu, nebo Obelisk.

Na kole Jižní Moravou
Řada atraktivních cyklostezek vede okolo oblíbených vinařství. Zastavte se na skleničku 
Zdroj:
Bigstockphoto

Cyklotrasa podél Baťova kanálu

Více než 80 kilometry cyklostezky je lemován Baťův kanál, který je oblíbenou trasou nejen cyklistů, ale také in-line bruslařů či sportovců na koloběžkách. Povrch cyklostezky je převážně asfaltový a vhodný jak pro rodiny s dětmi, tak i pro seniory či tělesně postižené. Cyklovýlet můžete zkombinovat s návratem výletní lodí, která je přizpůsobena pro přepravu kol. Vyrazit můžete z Kroměříže přes Otrokovice, Uherské Hradiště, Strážnice až do Hodonína. V Kroměříži uvidíte řadu UNESCO památek (např. Arcibiskupský zámek a jeho hrad, Květnou zahradu, Rotundu apod.) a uvolnit svaly pak můžete v Uherskohradišťském aquaparku.

Délka: Trasu podél Baťova kanálu můžete díky bohaté síti cyklotras různě kombinovat, avšak běžný okruh činí asi 80 kilometrů.

Cyklotrasa z Mikulova k Hraničnímu zámku

Cyklotrasa z Mikulova je vhodná především pro rodiny s dětmi. Trasa je skoro celá rovinatá s asfaltovým povrchem. Díky stezce můžete navštívit mnoho zajímavých míst, mezi která patří například Stezka svobody připomínající odvážné osobnosti z období „železné opony“, které se nebály překročit přísně střeženou státní hranici. Z dřevěné pozorovatelny ptáků se pak můžete pokochat rozlehlým rybníkem Nesyt a soustavou dalších menších rybníků. Soustava těchto Lednických rybníků je velice významná ornitologická lokalita České republiky.

Délka: Celková délka trasy je necelých 24 kilometrů s převážně rovinatým povrchem.

Cyklistka Jižní Morava
Jižní Morava nabízí řadu atraktivních cyklotras, které můžete spojit s výletem nebo návštěvou historických a kulturních památek.
Zdroj:
Bigstockphoto

Cyklotrasa z Brna až do Vídně

Chcete se na kole vydat trošku dál? Mimo Česko? Pokud patříte mezi pokročilejší a zkušené cyklisty, vyšlápněte si z Brna až do Vídně! Trasa začíná v Brně a jižním směrem podél břehu řeky Svratky vede přes Blučinu, Židochovice, Žabčice, Vranovice, přes Novomlýnské nádrže k Novému Přerovu až na hraniční přechod Hevlín/Laa an der Thaya. Přes Rakousko pak pokračujete po stezce přes Mistelbach dolnorakouským regionem Weinviertel až do kouzelné Vídně.

Délka: Trasa z Brna do Vídně měří asi 130 kilometrů a je vhodná především pro pokročilé cyklisty.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4zdroj 5

 
 

Místo

48° 53' 57.8854", 16° 36' 48.2237"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Jihomoravském kraji: Šlápněte do pedálů a užijte si jízdu vinicemi i unikátními lokalitami