Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Ústeckém kraji: podél Labe, v horách nebo národním parku

Kdo by si rád neužíval chvilky i celé dny strávené na sedle kola? Pokud hledáte bezva cyklostezky v Ústeckém kraji, máme pro vás tipy. 

Mysleli jsme na všechny, takže víme, kde by se mohlo líbit zdatným cyklistům, ale i drobotině nebo nenáročným jezdcům. Tady to je!

Ze Štětí do Hřenska po Labské cyklostezce

Začneme pěkně zostra. Chcete-li se dlouho vézt podél Labe, můžete – klidně i víc než 90 kilometrů! Cyklotrasa č. 2 začíná ve Štětí a povede vás přes Roudnici nad Labem, Terezín, Litoměřice, Velké Žernoseky, Ústí nad Labem a Děčín až do Hřenska, odkud můžete dál pokračovat do Německa.

Většina trasy vede přímo podél Labe a čeká vás na ní minimální převýšení. Nejvíc se tu setkáte s asfaltem nebo jinak zpevněným povrchem. Proto je cyklostezka vhodná pro všechny druhy kol a taky pro rodiny s dětmi.

Po Krušnohorské magistrále

Jestli se naopak chcete svézt spíš někde výš, vydejte se na Krušnohorskou magistrálu, která potěší každého běžkaře a cyklistu. Pojedete tu mezi loukami a lesy a nadchne vás i délka 242 kilometrů.

Nastoupit na ni můžete na Děčínském Sněžníku, odkud vás povede na Krásný Les, Cínovec, vodní nádrž Fláje, Horu sv. Šebestiána… A jakmile skončí Ústecký kraj, můžete pokračovat dál tím Karlovarským, a to klidně až do Chebu. Prostě skvělé!

Na toulky Českým Švýcarskem

Pěkná trasa, i když místy ne po cyklostezce, vede z Krásné Lípy (brány do Českého Švýcarska) na Rybniště a Chřibskou, odkud se přes Studený a Pekelský důl dostanete do České Kamenice. Z ní pak pojedete na Jánskou, Srbskou Kamenici, Všemily a Jetřichovice, kde se dáte k rozcestí Na Tokáni a z něj pak do Kyjova do Krásné Lípy.

České Švýcarsko
České Švýcarsko, to jsou kopce, skály, skalní hrady, louky, pole... Prostě pohádka!
Zdroj:
Bigstockphoto

Trasa je dlouhá necelých 50 kilometrů a cestou zdoláte pár pořádných kopců. Pro úplně malé cyklisty to tedy nejspíš nebude. Vy ale budete z tohohle kraje nadšení.

Po Dolním Poohří

Na pěknou, asi 25 kilometrů dlouhou trasu se můžete vydat z obce Písty přes Budyni nad Ohří a Libochovice. Pojedete tu po rovinatém terénu, který je vhodný i pro dětské vozíky, a cestou se můžete zastavit u dvou historických památek – u vodního hradu Budyně nad Ohří a u zámku Libochovice.

První část trasy se jede po neznačených lesních cestách v přírodní rezervaci Pístecký les, ale můžete se vydat taky po značené cyklotrase č. 6. Zpátky se dostanete stejnou cestou a nebojte se, neomrzí vás.

Na kole Mosteckem

Několik pěkných tras se najde i na Mostecku. Tu, která vede z Mostu přes Třebušice, Dolní a Horní Jiřetín a Litvínov zpátky do mostů, zvládne snad každý. Měří 33 kilometrů a nečekají vás na ní žádné větší zvraty a překonávání převýšení. Kdyby vám v Litvínově došly síly, můžete se zpátky do Mostu vrátit cyklotramvají, která tu v letní sezóně jezdívá. 

Cestou uvidíte hned v Mostě třeba kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 16. století, který byl v roce 1975 unikátním způsobem přesunut kvůli těžbě hnědého uhlí, a to o 841 metrů, po kolejích. Pod Hněvínem zase můžete spatřit krásnou budovu Oblastního muzea a galerie v Mostě, čeká vás i pohled na hrad Hněvín a další krásy severních Čech.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

50° 47' 51.6804", 14° 24' 57.3912"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Ústeckém kraji: podél Labe, v horách nebo národním parku