Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky ve Středočeském kraji: do lázeňského města, k soutoku Vltavy a Labe i k pískovcovým útvarům

Taky se rádi svezete na kole, sami, s přáteli nebo s dětmi? Pokud bydlíte ve Středočeském kraji, nebo jste v něm prostě jen nějak ocitli, máme pro vás pár tipů, kam se vydat.

Středočeský kraj je na cyklostezky docela bohatý, ale záleží samozřejmě na tom, ve které jeho části se chcete pohybovat. Nechte se inspirovat naším výběrem a objevování krásy středu Čech ze sedla si maximálně užijte!

Labská cyklostezka

Výčet nejlepších cyklostezek prostě nemůžeme uvést ničím jiným než Labskou cyklostezkou, kterou ve Středočeském kraji vyhledávají nejen cyklisti, ale i milovníci inline bruslení. Povrch je tu krásně hladký a jízda tady je prostě… Jízda!

Asfaltový okruh vede po obou březích Labe a spojuje Nymburk a Poděbrady, kde se mimochodem můžete příjemně zdržet na kolonádě i u vyhlášené prodejny zmrzliny. Když si budete chtít protáhnout samotnou jízdu, na levém břehu řeky se klidně dejte dál až do Libice nad Cidlinou

Okruh spojující Nymburk a Poděbrady je dlouhý 23,5 kilometru a nečeká vás žádná zrádnost. Klidně s sebou proto vezměte i děti nebo méně zdatné jezdce.

Greenway Berounka – Střela

Tahle cyklistická naučná stezka se vám vryje do paměti. Vede z Křivoklátu do Rakovníka a Senomat a čeká vás na ní jízda rozkošným údolím Rakovnického potoka, mimo silniční provoz a s hezkými místy na svačinku. 

Během druhé části trasy se pak můžete vydat ještě ze Senomat do Jesenice, a to báječně zvlněnou krajinou Jesenicka, po polních a lesních cestách i po málo frekventovaných silnicích. Z Jesenice se pak můžete vrátit vlakem.

Na téhle trase ujedete 42–77 kilometrů podle toho, jak si ji protáhnete.

nejlepší cyklostezky Středočeský kraj
Tyhle výlety budou bavit i vaše děti.
Zdroj:
Shutterstock

Vltavskou trasou do Mělníka

Chcete-li zamířit spíš severně od Prahy, vydejte se do Mělníka. Tedy nejdřív do Kralup nad Vltavou pěkným skalnatým údolím a pak do Mělníka úchvatnou nížinou, které vévodí mělnický zámek. 

Cestou můžete obdivovat plavební komory v Hoříně a pak taky přímo v Mělníku soutok Labe a Vltavy, což je pohled, který jen tak neomrzí. To nejhezčí panorama se vám naskytne od mělnického kostela sv. Petra a Pavla. 

V Praze můžete začít odkudkoli, stačí se jen vydat správným směrem. Připravte se na cestu dlouhou asi 50 kilometrů podle toho, odkud pojedete nebo jak si cestu zkrátíte.

Kokořínská romantika

Romantické Kokořínsko láká turisty k pěším i cyklistickým výletům a není divu. Tahle krajina prostě nemá chybu a k Česku neodmyslitelně patří. Užijete si na ní nezaměnitelné pískovcové útvary a uvidíte, že se tu hned zalíbí i vašim dětem.

Začněte v obci Želízy a dejte se přes Dolní Zimoř až ke Kokořínu, potom k pískovcovým sloupům Pokličky, do Dobřeně, Tupadel a zpátky do Želíz. Okruh měří 35 kilometrů a celkem nastoupáte 430 metrů.

Okruh Českým krasem

Vynechat nesmíme ani Český kras! Celkem 39 kilometrů dlouhý okruh začíná a končí v Dobříši a hned na začátku můžete obdivovat zdejší zámek. Potom vás čeká taky Mořina, kde se nacházejí lomy, Svatý Jan pod Skalou, Srbsko, Řevnice a Lety. Skončit můžete v Dobřichovicích, kde jste začali.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 25' 28.0776", 14° 27' 48.4308"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky ve Středočeském kraji: do lázeňského města, k soutoku Vltavy a Labe i k pískovcovým útvarům