Přejít k hlavnímu obsahu

Nejstudenější místa světa. V Rusku jsou rovnou dvě

Je vám zima? Pak byste na následujících šesti místech světa pravděpodobně dlouho nevydrželi. Máme pro vás hitparádu několika nejstudenějších lokalit, v nichž půda vůbec nerozmrzá anebo rozmrzá jen na několik měsíců v roce.

Vostok – Antarktida

Ve Vostoku leží ruská výzkumná stanice, kde vědci naměřili rekordní teplotu -89,2 °C. Věděli jste také, že Antarktida, tvořená z 90 % ledem, je vlastně poušť? Opravdu! Přes rok jsou tady srážky naprosto minimální.

Ojmjakon – Rusko

V ruské vesničce s názvem Ojmjakon naměřili další šílenost. Nejnižší zaznamenaná teplota tu dosáhla -71,2 °C. Ačkoli je to naprosté minimum, průměrná teplota se zde pohybuje okolo -52 °C. A lidé tu i přesto normálně žijí, pracují a chodí do školy. Bydlí jich tu pět stovek, vesnička Ojmjakon je tedy považována za nejchladnější trvale obývané místo na zemi.

Ojmjakon
I přes neuvěřitelné mrazy se tu vlastně žije docela normálně...
Zdroj:
Shutterstock

Verchojansk – Rusko

Taky další příčka bude patřit Rusku. Tentokrát (alespoň obrazně) zamíříme do města Verchojansk, které leží 440 km jižně od Severního ledového oceánu. Nejnižší teplota -69,8 °C tady byla naměřena v roce 1892. Město je známé taky pro své mimořádně nízké teploty a největší teplotní rozdíly v období léta a zimy. Přesto tady půda rozmrzá zhruba na tři měsíce v roce.

Americké peklo: Nejslunečnější místo světa mají v Arizoně

North Ice – Grónsko

Čtvrtá příčka patří Grónsku. Toto místo je jedním z nejchladnějších na světě a tím vůbec nejchladnějším na západní polokouli. Teploty zde klesají k neuvěřitelným -66 °C. Uvnitř jednoho z grónských příkrovů se nachází britská výzkumná stanice.

Snag – Kanada  

Městečko Snag najdete v kanadském teritoriu Yukon. V tomhle nechladnějším místě Severní Ameriky klesá teplota k -63 °C. Snag skrývá i další tajemství. Jakmile se jím procházejí lidé, jejich hlasy je slyšet na kilometry daleko. Za tenhle jev můžou zdejší zvláštní geografické vlastnosti.

Zeměpisné rekordy světa: z některých „nej“ až mrazí

Rogers Pass – USA

Průsmyk Rogers Pass se nachází v americkém státě Montana a sahá do výše víc než 1 700 metrů nad mořem. V lednu roku 1954 tady v období silných mrazů naměřili úctyhodných -57 °C.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

-77° 30' 0.1044", 106° 0.3456"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejstudenější místa světa. V Rusku jsou rovnou dvě