Přejít k hlavnímu obsahu

Podzimní dovolená za pár kaček: Tohle jsou ty nejlepší destinace

Že vám dovolená během letních prázdnin nevyšla? Ani podzimní měsíce nejsou ztracené. Ba právě naopak! Protože je po sezóně, ceny zájezdů klesají mnohdy i o desítky procent. Hotely ani pláže nejsou přeplněné a vy si tak můžete užívat exkluzivních služeb bez nutnosti mačkat se s ostatními návštěvníky v hotelovém lobby baru nebo na beznadějně obsazených lehátkách. Máme pro vás pár tipů na ty nejlepší destinace babího léta, které jsou od nás vzdálené jen několik hodin cesty letadlem.

Egypt slibuje vyhřáté moře a bohatý život pod hladinou

Teploty stabilně atakující hranici třiceti stupňů, vyhřáté moře i menší počet turistů – to jsou největší lákadla podzimních zájezdů do Egypta. Země, která je po právu považována za kolébku civilizace, nabízí nejen spoustu starobylých památek a architektonických skvostů, ale také kilometry písčitých pláží, bohatý podmořský život, luxusní hotelové resorty i dobré jídlo a pití. Pokud sem navíc zavítáte během podzimu, vyhnete se ohnivé výhni, která ve státě na severu Afriky panuje během letních měsíců.

Pyramidy v Egyptě
Pyramidy jsou nejnavštěvovanější památkou Egypta.
Zdroj:
Bigstock.com

V Turecku se dobře najíte a ještě lépe si tady nakoupíte

Turecko patří společně s Řeckem a Egyptem k nejoblíbenějším dovolenkovým destinacím. A důvodů, proč to tak je, nabízí nespočet. Perfektně vyhřáté moře a stabilní teploty bez rozmarů počasí si tady užijete prakticky po celý říjen. Opět připočtěte benefit v podobě menšího náporu turistů i vyhlášené služby a výtečnou kuchyni. Konkurenta byste hledali jen stěží. Podzimní počasí bez extrémních teplot navíc vybízí k objevování zdejších památek, ale i k nákupům v místních bazarech, kde ulovíte opravdové skvosty. Ne nadarmo spousta návštěvníků létá do Turecka s prázdným kufrem, který během pobytu beznadějně naplní :)

Oludenitz a milovníci paraglidingu
Turecko láká na vyhřáté moře, sportovní aktivity i treky.
Zdroj:
Bigstock.com

Pohádkové Tunisko láká na bílé pláže i památky

Nízké ceny během podzimních měsíců nedají Tunisku vydechnout. Místo, které během letní sezóny praskalo ve švech, ani během října a listopadu nezeje prázdnotou. Hotelové resorty jsou sice prázdnější, o to větší prostor ale obsluha věnuje těm, kteří do Tuniska během podzimu zavítali. Opět se můžete těšit na vyhřáté moře a stabilní teploty, stejně jako u Egypta se ale nemusíte obávat přílišné výhně. Ve chvíli, kdy vás přestane bavit povalování ne zdejších běloskvoucích plážích, vydejte se na průzkum starobylých památek. Svou návštěvou byste měli poctít starověké Kartágo, půvabné město Sidi Bou Said, úchvatné římské koloseum El Jem nebo berberská skalní obydlí v Matmatě.

Pláž v Tunisku
Podzimní dovolená v Tunisku vás vyjde na pár peněz.
Zdroj:
Bigstock.com

V Řecku musíte spoléhat na Bohy. A štěstí

Do Řecka si můžete v současné chvíli zaletět doslova za pár „šupů“. Týdenní letecká dovolená s jídlem v kvalitně vybaveném apartmánu nebo několika hvězdičkovém hotelu se nyní pohybuje na hranici 5 až 10 tisíc korun. Oproti sezóně, kdy cena vzrůstá asi trojnásobně, jde o nabídku, která se neodmítá. Pokud jste alespoň trošku dobrodružné povahy, výhodných last minute zájezdů do Řecka využijte. S počasím to sice může být jako na houpačce, pokud ale vsadíte na jistotu v podobě Kréty či Rhodosu, nebudete litovat. Čekat vás bude vyhřáté moře, rozmanité přírodní památky i možnost ochutnat řecké speciality, kterým vaše chuťové pohárky beznadějně propadnou.

Pláž Balos a zátoka
Pokud k trávení podzimní dovolené zvolíte Krétu nebo Rhodos, nebudete litovat.
Zdroj:
Pixabay.com

Podzimní dovolená v Emirátech je tou nejlepší volbou

Ideální doba pro návštěvu Spojených arabských emirátů je na jaře nebo na podzim. Teploty jsou příjemné, ale rozhodně vás neochromí pekelná výheň. Vy tak můžete lenošit na plážích, užívat si komfortu a luxusu vyhlášených hotelů nebo navštěvovat zdejší architektonické skvosty, které patří k těm nejobdivovanějším na celém světě. Průměrná teplota se tady během podzimních měsíců stabilně pohybuje okolo 30–33 ºC, teplota vody sahá na příčku 26. Na déšť nebo dokonce sníh zapomeňte. I když, ne tak docela. Pokud navštívíte vyhlášené obchodní centrum Mall of the Emirates můžete si tady skočit do zasněženého svahu v minus třiceti stupních.

Pláž v SAE
Ideální doba návštěva Spojených arabských emirátů je během jara a podzimu.
Zdroj:
Bigstock.com

Maroko je o štěstí a památkách

Stejně jako u Řecka, tak i u Maroka musíte mít trochu toho štěstí. Alespoň tedy co se počasí a srážek týče. Na začátku října teplota vzduchu stoupá k 32°C. V nočních a ranních minimech ale počítejte s 16 až 18°C. Co se týče teploty moře, ta se pohybuje okolo 21 až 25°C. Vždy ale záleží, jakou destinaci k trávení podzimní dovolené v Maroku zvolíte. Agadir na pobřeží Atlantiku má vodu chladnější, podobně jako na Madeiře nebo na Kanárských ostrovech. Naopak severomarocké pobřeží je teplejší, srovnatelné s teplotou moře na řecké Krétě. Co se týče srážek, pro říjen je typických 4 – 8 deštivých dnů, které mohou být doprovázeny silnějšími bouřkami.

Historické město v Maroku
Maroko je sázkou do loterie. Překvapit vás můžou vysoké teploty, ale i nepředvídatelné bouřky.
Zdroj:
Pixabay.com

Kanárské ostrovy jako ostrovy věčného jara

Nedělají vám vysoké teploty dobře? Zaleťte si na Kanáry! Doba letu na „ostrovy věčného jara“ zpravidla nepřesáhne 4,5 hodiny. Je navíc úplně jedno, jestli se chcete oddávat sladkému lenošení a nicnedělání na pláži nebo vyrazit do hor, či zdejších národních parků. Kanáry mají mnohé co nabídnout v kterémkoli ročním období. Který z ostrovů vybrat? Ve své podstatě je každý jiný, všechny ale nabízejí příjemné počasí, přístupné moře a nabídku zajímavých míst, které můžete při své dovolené objevovat. Pokud se rozhodnete pro největší ostrov – Tenerife, můžete vystoupat na nejvyšší vrchol – Pico Del Teide nebo navštívit národní park Las Canadas del Teide se stopami sopečné činnosti. Od věci není ani návštěva nejdelšího ostrova Kanárů – Fuerteventury. Tady vás naopak překvapí více než 140 pláží s jemným pískem a křišťálově čisté moře. Návštěvu si jistě zaslouží i turisticky oblíbená Gran Canaria nebo Lanzarote, které žije především z turistiky a zemědělství.

Ostrovy věčného jara
Kanárům se ne nadarmo přezdívá „ostrovy věčného jara“. Sezóna je tady zpravidla celoroční.
Zdroj:
Pixabay.com
 
 

Místo

27° 15' 10.8252", 33° 47' 39.2496"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Podzimní dovolená za pár kaček: Tohle jsou ty nejlepší destinace