Přejít k hlavnímu obsahu

Poznejte krásy jižní Moravy na kole: 3 tipy na výlet

Objevte kraj vína, slunce a bodrých lidí. Jižní Morava každoročně cyklisty z celé republiky na stovky kilometrů cyklotras s vesměs velmi mírným profilem. V následujících řádcích vám naservírujeme ty nejhezčí cyklostezky jižní Moravy.

1. Kolmo za vínem i krásnými výhledy: Modré Hory

Modré Hory tvoří katastry vinařských obcí Velké Pavlovice, Němčičky, Kobylí, Vrbice a Bořetice. Modré odrůdy vína zaujímají více než polovinu rozlohy této lokality, odtud výstižný název Modré hory.

Tento vinařský mikroregion vás zaručeně příjemně překvapí. Budete se tady cítit téměř jako v Itálii. Můžeme být náležitě hrdí, že takto krásně členitou krajinu najdeme i v naší vlasti.

Cyklostezka skrz zvlněnou krajinu plnou sadů, vinic a lesů a vytváří v ní symbolický okruh Modrými horami. Budete se toulat vinařskou krajinou s půvabnými vinnými sklípky a pokocháte se nádhernými výhledy do okolí z vyhlášených rozhleden. Za návštěvu určitě stojí také národopisné muzeum v Kobylí.

Stezka Modrými horami tvoří ucelený okruh, takže svůj výlet můžete začít v podstatě kdekoliv. My jsme si jako výchozí bod vybrali Velké Pavlovice. Skoro celá trasa vede po asfaltových, či jinak upravených cestách. Je však třeba počítat s náročnějším profilem. Celkem na 27 km nastoupáte cca. 500 metrů.

2. Pohodová projížďka podél jihomoravského moře: Nové Mlýny

Víte, že i jižní Morava má své moře? Atmosféra vodního díla Nové Mlýny vás prostě dostane! Tak na co čekáte? Namontujte nosič kol, naskládejte posádku do auta a vydejte se vstříc pohodové cyklojízdě podél vody. Čeká na Vás 25 kilometrů v rovinaté krajině, při kterých krása střídá nádheru.

Start i cíl výletu je v centru obce Strachotín. Vydáte se po státní silnici směrem Dolní Věstonice. Těsně před obcí však je most, před kterým odbočíte na asfaltovou stezku, která vede podél nádrže. Pokračujete, následně míjíme Rybnikářství Pohořelice. V další části cesty opatrně přejeďte státní silnici, která propojuje Vídeň a Brno. Dále pokračujte k rybníku Vrkoč, kde se dostanete na Brněnskou cyklostezku.

Před obcí Ivaň zahněte doprava na cyklostezku podél řeky Jihlavy. Po dvou kilometrech, na rozcestí Řeka Jihlava odbočte doleva. Poté překonáte postupně mosty skrz řeky Jihlavu a Svratku. Na rozcestí u Pouzdřanského rybníka zabočte vpravo a směřujte zpět k Věstonické nádrži. Od rozcestí vede žlutá turistická značka, po níž dorazíme až do Strachotína. Po cestě se samozřejmě najdete několik občerstvovacích stanic v podobě místních hospůdek. Víno však přece jen raději nechte až na večer. :-)

3. Okruh Lednicko-valtickým areálem

Výchozím bodem našeho výletu je obec Lednice se slavným novogotickým zámkem. 27 km dlouhý okruh s rovinatým profilem, který zvládnou i děti nás provede po cyklotrasách, které vedou střídavě po asfaltových, ale i lesních cestách. Na silniční kola není povrch úplně vhodný.

Cyklotrasa číslo 5043 nás dovede k Loveckého zámečku, který se nalézá po naší pravici. Asi po 300 metrech na rozcestí U Janova hradu odbočíme doleva. K umělé středověké zřícenině Janohradu se dostaneme po můstku přes Starou Dyji. Janohrad byl původně lovecký zámeček.

Od Janohradu se vracíme zpátky na cyklotrasu 41. Čeká nás příjemná projížďka přírodním parkem Niva Dyje. Na rozcestí Kančí obora se napojíme na cyklotrasu Podlužní a po ní se můžeme zajet podívat až do centra Břeclavi, kde najdete i několik možností, kde si dát dobrý oběd.

Po dobrovolné prohlídce Břeclavi se vrátíme zpět na rozcestí Kančí obora a odbočíme vlevo na žlutou turistikou značku, která po chvíli navazuje na cyklotrasu Podlužní. Zde se dáme doleva a míříme do Charvátské Nové Vsi. Na okraji obce za železniční tratí cyklotrasu opouštíme a vydáme se lesem po žluté turistické značce ke kapli Svatý Hubert. Odsud po cyklotrasách 5045 a EV9 pokračujeme k chrámu Tři Grácie.

Na rozcestí Tři Grácie odbočíme doleva a po cyklotrase Lednická č. 41 dojedeme k hlavní silnici v obci Hlohovec. Přejedeme ji a pokračujeme dále podél jižní části Hlohoveckého rybníka. Po kilometru jízdy se k nám zleva připojují cyklotrasa Knížecí. Vydáme se po ní k Hraničnímu zámečku, který nyní funguje jako hotel a restaurace se zahrádkou, která láká k zastávce a osvěžení.

Pokračujeme po cyklotrase Knížecí po severním břehu Hlohoveckého a Prostředního rybníka, které odděluje silnice. V kopci nad Prostředním rybníkem vidíme Rybniční zámeček. Na pomezí Prostředního a Mlýnského rybníka odbočíme vlevo a zamíříme směrem k Lednici. Na závěr si ještě můžete prohlédnout rozlehlý zámecký park. Ideální místo k protažení dětí, které seděly půl dne v cyklosedačce.

 
 

Místo

48° 47' 55.32", 16° 47' 55.9824"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poznejte krásy jižní Moravy na kole: 3 tipy na výlet