Přejít k hlavnímu obsahu

Slavné mosty ve fotkách: Golden Gate Bridge vlastně vůbec neměl být červený

Je symbolem nejen San Franciska, ale rovnou celých Spojených států. Býval nejdelším mostem svého druhu na planetě, a i když dnes na světě existují větší „monstra“, zůstává Golden Gate Bridge obrovskou ikonou. Vždyť byl v mnoha ohledech první, průkopnický.

Oranžovou barvu měl už v době svého vzniku – ve 30. letech 20. století. Tvůrci ho původně chtěli nechat natřít méně křiklavou barvou – oranžová ale nakonec zůstala. To hlavně kvůli lodím a viditelnosti mostu z jejich paluby i při hustých mlhách, které v úžině Golden Gate vznikaly (a stále vznikají, jak je patrné ze snímků). Nutno podotknout, že dnes už si nikdo nedokáže tento most představit v jiné barvě.

Most Golden Bridge
Červená barva mostu se oficiálně jmenuje „International Orange“.
Zdroj:
Shutterstock

Proč se ovšem Golden Gate Bridge jmenuje tak, jak se jmenuje? Jeho název odkazuje na jistého kapitána americké armády Johna C. Fremonta, který se 1. července 1846 podíval na úžinu oddělující San Francisco od oceánu a prohlásil, že se jedná o zlatou bránu pro obchod s Orientem. O dva roky později v Kalifornii propukla zlatá horečka. 

Zlaté město San Francisco: podívejte se na jeho největší taháky, včetně mostu Golden Gate!

Golden Bridge
Golden Gate Bridge měl být dle plánu architekta černý, nebo šedý. Nakonec ale získal červeno-oranžovou barvu.
Zdroj:
Shutterstock

Most Golden Gate byl ve 30. letech vysněným místem mnoha chudých Američanů. Spojenými státy totiž tou dobou zmítala obrovská ekonomická krize a most zajišťoval pracovní místa (a platy) desetitisícům dělníků. A bylo tu o ně dobře postaráno i v jiných ohledech – k dispozici měli například ochranné helmy, a pod mostem byly dokonce natažené ochranné sítě. Při stavbě tak nakonec zemřelo „jen“ 13 mužů.

Nejfotogeničtější visutý most světa
Denně po Golden Gate Bridge přejede zhruba 112 000 aut. Na jeho údržbě proto nepřetržitě pracuje zhruba 50 dělníků.
Zdroj:
Shutterstock

Výstavba Golden Gate Bridge však byla mimořádně náročná. Stavitelé museli počítat s častými zemětřeseními, která jsou pro tuto oblast typická. Komplikace působily také změny počasí a bouřlivé přílivy a odlivy. Projekt byl nakonec celkově financován dluhopisy ve výši 35 miliónů dolarů, což byla na tehdejší dobu obrovská částka!

Místo, které obývali Indiáni 3 000 let před Kristem, se propracovalo až na hlavní město Pensylvánie

Golden Bridge
Proč se jmenuje Golden Gate Bridge tak, jak se jmenuje? Jeho název odkazuje na zlatou horečku a kapitána americké armády Johna C. Fremonta.
Zdroj:
Shutterstock

Pozdější historie mostu je bohužel mnohem černější. Kvůli absenci výraznějších zábran se most rychle stal oblíbeným místem nešťastníků, kteří si chtěli vzít život.

Odhaduje se, že skokem do hlubiny se tu zabilo asi 1 200 lidí – čísla ale nejsou příliš přesná, protože ne každé tělo se podaří objevit. Vybělené kosti sebevrahů navíc mnohdy odpočívají v hlubinách pod mostem, stejně jako zlatý nýt, který měl být poslední ze 600 tisíc, kterými dělníci most pospojovali. Měkký zlatý materiál ale neudržel tah materiálu, uvolnil se a spadl do vln.

Golden Bridge
Bohužel si most vysloužil i jeho nelichotivé prvenství. Jde totiž o nejoblíbenější most u sebevrahů. Pod mostem vyhasl život více než 1 200 osob.
Zdroj:
Shutterstock

Přes Golden Gate Bridge, který měří 2,7 kilometru, už od svého otevření přejely více než dvě miliardy vozidel. Denně tudy projíždí asi 120 000 aut. V současnosti jde o nejznámější a nejfotografovanější visutý most na světě. Společně s Alcatrazem a lanovými tramvajemi patří most mezi hlavní symboly San Francisca.

Kráska z drsného Texasu: Most 360

Použité zdroje: 

  • cs.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge
  • chcidoameriky.cz
  • koktejl.cz
 
 

Místo

37° 48' 31.3164", -122° 28' 37.2"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Slavné mosty ve fotkách: Golden Gate Bridge vlastně vůbec neměl být červený