Přejít k hlavnímu obsahu

Vyhněte se turistickým lákadlům a užijte si Prahu jako místní

Praha. To není jen historické centrum, Hrad a Karlův most. Ztraťte se v úzkých uličkách a objevte nová místa. Některými vás provedeme my. Užijte si je.

1. Ubytujte se v Praze, ale ne v úplném centru

Praha je velmi kompaktní město. Za pár minut se dostanete tramvají nebo metrem z jednoho konce na druhý. Nemusíte bydlet přímo v historickém centru. Využijte klidně hotel na Praze 5. Anděl a Smíchov mají osobitý genius loci a místní atmosféra vás nadchne. Najdete tu mnoho výborných kaváren, restaurací a obchodů. Kousek od těchto dvou čtvrtí se nachází Košíře, které jsou známé jako plíce Prahy. Jsou zde parky, klidná příroda a přitom perfektní dostupnost do centra. Toto místo si oblíbíte, ať už jedete do Prahy s rodinou, na výlet nebo pracovně.

2. Zažijte Prahu bez turistů

„Zažít centrum Prahy bez turistů?” Pokud právě překvapeně zvedáte obočí, máme pro vás dobrou zprávu. Ano, jde to. Ve dne přes návaly turistů nespatříte většinu památek. Přitom je to tak jednoduché. Přivstaňte si a vydejte se do centra brzy ráno. Ideálně kolem 6 hodiny. Většina turistů spí do 9, jdou na snídani a do města se vydávají dopoledne. Vy budete mít náskok. Projděte si Pražský hrad, Staroměstské náměstí, Prašnou bránu i Malou stranu. Budete tu sami. Obchody jsou v tuto dobu ještě zavřené a vy tak máte možnost obdivovat krásu architekturu a tajemnost úzkých uliček.

3. Půjčte si rekola a vynechte Hop on Hop off autobusy

Pokud vás už z chození po městě bolí nohy, využijte tramvaj a metro. Nebo nasedněte na růžová rekola, která najdete na každé ulici. Prvních 15 minut máte zdarma, následující hodina stojí 32 Korun. Rekola provozuje parta českých kamarádů. Bude vás hřát u srdce, že podpoříte lokální byznys a ne globální firmu. Při toulkách Prahou vynechte Hop on Hop off autobusy. Jsou drahé a hyzdí historické centrum města. Věřte nám, poznat Prahu zvládnete hravě i bez nich.

pohled na Prahu
Zdroj:
Pixabay

4. Vyzkoušejte tajnou lanovou dráhu

Lanovku na Petřín a ZOO určitě znáte. Ale věděli jste, že existuje i lanová dráha u NH Hotelu na Andělu? Vede z lobby do restaurace na kopci. Jízda trvá 90 vteřin, je zdarma a je volně přístupná pro všechny. Po cestě dolů si prohlédněte park a v krásném prostředí barokního letohrádku Portheimka se posaďte na zahrádku kavárny Českávarna. Pochutnáte si na moravském víně, Únětickém pivu, kávě nebo domácích koláčích.

5. Užijte si atmosféru bleších a ovocných trhů

Pokud milujete vetešnictví a suvenýry s duší, nesmíte minout Bleší trhy u Elektry. Najdete tu opravdu cokoliv. A pokud nenakoupíte, alespoň se pokocháte pohledem a užijete si atomsféru smlouvání. Když budete mít dostatek času, skočte si pro zdravou svačinku do Sapy. Tato tržnice se nachází na Libuši na Praze 4 a je to takový malý China Town. Nebo spíše Vietnam. Ukrývá se zde Buddhistický chrám, vietnamské obchody a restaurace s autentickým Pho Bo. Výbornou zeleninu, ovoce i ryby koupíte také v Hale 22 na Praze 7.

6. Dobře se najezte a pochutnejte si na českém pivu

Praha je plná výborných restaurací a lokálních bister. Doporučujeme vám vyhnout se předraženým restauracím v centru města. Ztraťte se v malých historických uličkách a objevte levná, chutná a stylová místa. Jaká to jsou? Kuchyně od Ambiente na Pražském hradě, vegetariánská restaurace Lehká hlava na Starém městě nebo třeba Manifesto market na Smíchově. Na pivo zajděte k Jelínkům, Pinkasům nebo na Stojáka za Týnský chrám. Dobrých zmrzlináren najdete v Praze také mnoho, mezi ty ryze české patří například Zmrzlinář na Praze 2. Mimochodem. I v centru si můžete dát výbornou, ale levnou kávu. Najdete ji ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí.

7. Poznejte Prahu s průvodcem jinak

Máte chuť projít si Prahu s průvodcem? Zkuste to jinak. Prahu očima bezdomovců poznáte díky iniciativě Pragulic. Objevíte stará zákoutí a seznámíte se s neuvěřitelnými příběhy lidí, kteří žijí v ulicích města. Navíc jim koupí prohlídky dáte šanci na lepší život. Nebo vyzkoušejte Strašidelnou Prahu. Půjdete po stopách duchů, katů, strašidel a středověkých zjevení. Národní Divadlo Praha pořádá procházku Prahou, která nese název Linka: Makropolus. Jen s telefonem se vydáte do ulic a znovu prožijete příběh nesmrtelné Emílie Marty. Jak se píše na stránkách divadla “Neznámá osoba na druhé straně telefonní linky si s vámi bude povídat nejen o svém, ale i vašem životě. Je jí totiž už 300 let a začíná z toho být unavená…”.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vyhněte se turistickým lákadlům a užijte si Prahu jako místní