Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na výběr těch správných dioptrických brýlí, ať už vyrážíte na procházku do města, nebo za náročnějším sportem?

Jestliže se během dne neobejdete bez klasických dioptrických brýlí, může nastat dilema, zda je nahradit slunečními či případně sportovními brýlemi – a přijít tak o jasné vidění. 

Tento problém však nemusíte řešit, pokud si zmíněné brýle pořídíte v dioptrickém provedení. V této době můžete snadno najít moderní sluneční dioptrické brýle nebo i výrazně sportovní typy brýlí, které váš zrak ochrání v jakýchkoliv podmínkách.

Sluneční dioptrické brýle

Během slunečných dní je důležité chránit svůj zrak před škodlivým UV zářením, čímž můžete předejít zdravotním potížím. V této době už však není jedinou možností střídat dioptrické a sluneční brýle, můžete mít totiž snadno dva v jednom. Nabízí se rovnou několik možností řešení. Některé dioptrické brýle mohou mít čočky s UV filtrem, ty vás ochrání před vlivem tohoto záření, avšak neodstíní sluneční svit z očí. Možností je také pořídit si klasické brýle, které však budou mít ztmavená skla, díky čemuž je možné nosit je během slunečných dní.

Klip na brýle

Pomocí této vychytávky nebudete potřebovat dvoje brýle. Během chvilky totiž své klasické dioptrické brýle proměníte ve sluneční. Výhodou slunečního klipu je, že je lehký a skladný, nebude tak problém mít ho stále u sebe. Většina moderních klipů je magnetická, připojení k brýlím je tak opravdu snadné a rychlé. Navíc se jedná o finančně příznivou variantu, nemusíte totiž utrácet velkou částku za dioptrické sluneční brýle, a přesto budete mít spolehlivou ochranu před slunečním zářením.

brýle na cestování 2
Zdroj:
shutterstock.com

Samozabarvovací brýle

Do klasických obrouček si můžete pořídit takzvaná fotochromatická skla, a to u jednoohniskových i multifokálních čoček. Tato skla jsou skvělým řešením, jelikož se automaticky dokážou přizpůsobit světelným podmínkám okolí. Pokud tedy budete v prostředím s horším osvětlením, čočky zůstanou čiré. Jakmile se však dostanete na sluníčko, skla se automaticky ztmaví. Přechod je plynulý, nemusíte se proto bát, že byste ho výrazně zaznamenali. Jedná se o skvělé univerzální řešení, díky kterému vám stačí jedny brýle, bez nutnosti s nimi jakkoliv manipulovat. Vaše si totiž čočky dokážou přizpůsobit samy, přičemž vás ochrání před UV zářením. Pokud hledáte moderní a stylové brýle s fotochromatickými skly, velké množství možností nabízí eyerim collection.

Sportovní dioptrické brýle

Jestliže se věnujete sportu, pak jistě víte o důležitosti brýlí. Obzvláště pokud jinak nosíte dioptrické brýle. Sportovní brýle dokážou zlepšit váš výkon díky zamezení slzení, přesnějšímu vidění a vylepšení barevného vidění v závislosti na světelných podmínkách. Kromě toho však slouží také k ochraně očí před mechanickým poškozením. Díky různým doplňkům jako jsou potítka, zamezení proudění vzduchu a dalším navíc nabízí komfort v pohybu.

Typ skel

U sportovních brýlí jsou nejlepší volbou plastová skla, jelikož jsou odolná a lehká, také odpuzují vodu, mastnotu a prach. Sportovní dioptrické brýle jsou navíc nabízeny s různými úpravami skel, pro co nejvyšší pohodlí. Díky různým barvám si můžete brýle zcela přizpůsobit dle toho, na jaký sport je chcete využívat – ať už je to golf, zimní sporty nebo tenis.

●    Polarizace – brýle získají schopnost odclonit rušivé světlo odrážené od vodorovných ploch. Hodí se proto zejména na vodní sporty, rybolov a podobně.

●    Blue blocker – filtr, který pohlcuje část viditelného světla, modrou barvu. Lidské oko je na tuto vlnovou délku nejcitlivější, světelné působení se zejména ve vysoké nadmořské výšce, na sněhu a u vody znásobuje. Je proto důležitá ochrana očí.

●    Sluneční filtry – jsou nezbytné zejména pro vysokohorské lyžování a při dalších extrémních světelných podmínkách.

Jakmile si vyberete vhodné speciální brýle pro sport, pak už jako další doplněk hodící se ke sportu zbývají hodinky. Díky tomu můžete mít snadno přehled o svých aktivitách, pokud si navíc vyberete některý z chytrých modelů, získáte i další užitečné funkce.

Na ochranu očí bychom nikdy neměli zapomínat. Pro běžné fungování stačí klasické dioptrické brýle, ovšem jistě oceníte komfort spojení dioptrických brýlí s dalšími funkcemi, které využijete nejen v náročnějších podmínkách.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak na výběr těch správných dioptrických brýlí, ať už vyrážíte na procházku do města, nebo za náročnějším sportem?