Přejít k hlavnímu obsahu

Do Myanmaru ke zlaté pagodě s vlasy Buddhy v základech

Myanmar (známý také jako Barma) rozhodně nepatří k nejvyhledávanějším cestovatelskýmdestinacím, ovšem to se rychle mění. Země je nyní mnohem bezpečnější, v novém tisíciletí začaly růst nové plážové resorty, služby se výrazně zlepšily. Ngwe Saung patří k oblíbeným cílům dovolenkářů. Největší bohatství ovšem ukrývá vnitrozemí…

Po studentských protestech v roce 2007 přišlo v celé zemi uvolnění, obzvláště v turistických resortech a centrech velkých měst již nehrozí bezprostřední nebezpečí. A tak si cestovatelé nyní vychutnávají chvíle na nejkrásnějších místech Barmy – především u Šweitigoumské pagody.

Tato pagoda (známá jako Shwedagon pagoda) je pokryta silnou vrstvou zlata. Z jejího vršku se blyští 13000 smaragdů a safírů,  základy navíc podle legendy ukrývají vlasy samotného Buddhy.

Z několika míst je na pagodu naprosto úžasný výhled.
Zdroj: bigstock.com

Na výšku měří asi 105 metrů. Okolo ní najdeme dalších 64 menších pagod zbarvených také zlatavě. Zlato tady není jen barva na efekt, na povrch umístili stavitelé skutečně zlaté lístky, často v několika vrstvách. Královna Shin Sawbu prý dokonce přispěla množstvím zlata, které odpovídalo její váze.

Vyplatilo se to. Dojem, který ve vás zástavba zanechává, je ohromný. Obzvlášť při plném slunci uprostřed dne, kdy drahý kov na povrchu odráží sluneční paprsky a blyští se nejvíce.

Znáte tajemné město Mandalay, Bagan se stovkami pagod rozesetých po zelené pláni nebo nádherné památky Yangonu? Poznejte dřevěný klášter, zlaté pagody a kouzelné hory a jezera na báječné cestě po Barmě. Velký okruh Myanmarem na vás čeká každý rok v listopadu a únoru. Nenechte si ujít nejpříhodnější počasí k návštěvě této nádherné a trochu záhadné exotické země!

Zlatá pagoda – jak to všechno začalo

Do stavby se dělníci pustili už v 6. století, nicméně Šweitigoumská pagoda stojí na svém místě kompletní „teprve“ 650 let. Dlouhá doba stavění se vyplatila – pagoda přečkala několik katastrof a nepříjemných událostí včetně silného zemětřesení.

Ve 30. letech 20. století došlo k zevrubné rekonstrukci, a tak je stavba na dalších pár set let zase ve výborné kondici, připravena přivítat u bran další ohromené návštěvníky. Kdy je to k ní nejvíce táhne?

Kolem hlavní zlaté pagody najdete spoustu dalších menších.
Zdroj: bigstock.com

Nejlepší je prý k pagodě vyrazit v podvečer, počkat si na západ slunce, ve kterém je pagoda asi nejkrásnější z celého dne, pak si ji prohlédnout v záři reflektorů a hlavně – nasát atmosféru, která v bezprostředním okolí pagody v podvečer bývá. K tomu se proplétat mezi Barmánci, dát si něco dobrého k snědku u některého ze stánků a zastavit se a sledovat dění okolo sebe – tak se prožívá exotika!

 
 

Místo

16° 47' 53.9016", 96° 8' 58.6068"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Do Myanmaru ke zlaté pagodě s vlasy Buddhy v základech