Přejít k hlavnímu obsahu

Dollywood: největší turistická atrakce v Tennessee zabaví tři miliony návštěvníků ročně

Asi neexistuje nikdo, kdo by v životě neslyšel o proslulém Hollywoodu – čtvrti v Las Vegas, která je neodmyslitelně spjata s těmi nejvýznamnějšími americkými filmovými společnostmi. 

Podobné (alespoň co se týče názvu) místo najdete i na druhé straně zeměkoule. Je jím bombajský Bollywood – neformální název jednoho z center indického filmového průmyslu. A abychom vám hlavy zamotali ještě více, doplníme, že od roku 1986 existuje i Dollywood – obří zábavní centrum v Tennessee, jehož spolumajitelkou je slavná country zpěvačka Dolly Parton.

Kde Dollywood najdete?

Dnešní Dollywood se nachází poblíž Pigeon Forge v americkém státě Tennessee. Část zábavního parku najdete v podzemním komplexu Knoxville-Smoky Mountains. Původně nebyl park tak rozsáhlý, dnes se ale už rozkládá na neuvěřitelné ploše 370 hektarů a jeho spolumajitelka ani do budoucna nevyvrací další možné rozšíření. 

Zábavní park je snadno dostupný. Autem se sem dostanete ze silnice I-40 na Exit 407 směrem do Gatlinburgu/Sevierville a Pigeon Forge. Pak už stačí jen sledovat ukazatele, které vás bezpečně dopraví na místo, kde není o zábavu nouze. 

Jak přišel Dollywood ke svému jménu?

Unikátní zábavní park, největší ve státě Tennessee, založili bratři Robinsovi. Stalo se tak v roce 1961 a původně šlo o malou turistickou atrakci s názvem Rebel Railroad. Návštěvníci tehdy mohli obdivovat poněkud osekanou nabídku atrakcí i občerstvení, která by dnes zaujala pravděpodobně jen málokoho. V parku se nacházel vlak s parní lokomotivou, dobový obchod, kovárna a tradiční salón.

Protože návštěvníci parku toužili po dalších atrakcích a zábavě, Rebel Railroad se začal v průběhu let transformovat do westernového parku, který se neustále rozrůstá a nakonec mění i své majitele. Zlomový je rok 1986, kdy se jeho spolumajitelkou stává herečka, country legenda, zpěvačka a dobročinná multiinstrumentalistka Dolly Parton (*1946), která podle svých slov celý život toužila vrátit se na rodnou hroudu a udělat tam něco velkého, co by pomohlo místním lidem.

Svým slovům dostála. Park se během poměrně krátké chvilky rozrostl téměř dvojnásobně na neuvěřitelných 370 hektarů. Nezbytná byla i změna jména – z Rebel Railroad se v roce 1986 stává Dollywood, který je jedním z nejvyhledávanějších parků široko daleko. V parku pracují tři tisícovky lidí a během hlavní sezóny, která patří k těm nejdelším vůbec (březen – prosinec), zabaví až tři miliony návštěvníků z celého světa. 

Na jaké atrakce se tady můžete těšit?

Park je rozdělený do 10 tematických oblastí (Showstreet, Rivertown Junction, Craftsman's Valley, The Village, Country Fair, Timber Canyon, Wilderness Pass a Jukebox Junction), z nichž každá odráží historické éry a kulturu Tennessee. A co se týče jednotlivých atrakcí, ty jsou opravdu rozmanité a zaujmou jak malé, tak dospělé návštěvníky.

Třeba v Showstreet najdete několik divadel i Síň slávy. Rivertown Junction pak mapuje život Dolly Parton a na své si tady přijdou i milovníci adrenalinu, kteří se mohou svézt na divoké řece. Ostatně atrakcí je tady nepřeberné množství. 

Můžete nahlédnout do tajemství tradičních řemesel, od kovářského až třeba po sklářské, navštívit tradiční westernovou show, seznámit se s regionální historií nebo navštívit Záhadný důl. Nabízí se i možnost projet se vlakem taženým parní lokomotivou nebo zkusit horskou dráhu pro odvážné Wild Eagle, která byla pro park největší investicí od roku 1986. Celkem je v parku šest horských drah.

Dollywood 2
Dollywood najdete poblíž Pigeon Forge v Tennessee.
Zdroj:
bigstockphoto.com

Ovšem park není jen o atrakcích, celoročně nabízí spoustu nejrůznějších festivalů, koncertů a dalších společenských událostí. Pro děti je připraven Kidfest a dospělí návštěvníci by neměli vynechat festival Barbeque & Bluegrass. Oblíbenou a hojně navštěvovanou událostí jsou Dollywoodské noci. Těšit se můžete i na několikadenní festivaly s bohatou mezinárodní účastí i samostatné koncerty předních hvězd country hudby v čele se samotnou Dolly Parton.

Park, který porazil Disneyland

Zajímavé také je, že Dollywood v roce 2010 získal prestižní ocenění Applause Award od Mezinárodní asociace zábavních parků a atrakcí (International Association of Amusement Parks and Attractions), které se uděluje atrakcím, jejichž správa, provoz a tvůrčí úspěchy inspirovaly průmysl svou předvídavostí, originalitou a značí dobrý obchodní rozvoj.

Dollywood tak v této oblasti porazil třeba legendární Disneyland či německý Phantasialand. Jak řekla sama Dolly Parton při přebírání prestižní ceny: „Walt Disney se stal úspěšným, protože měl Mickeyho Mouse, který má dvě velké uši. Abych uspěla s Dollywoodem, musela jsem mít taky dva velké partnery." Slova byla věnována jejím obchodním partnerům – Peteovi a Jackovi Herschendovým ze společnosti Herschend Family Entertainment.

Praktické informace o vstupném, sezóně a ubytování

Přestože se jedná o sezónní park, Dollywood se může pochlubit jednou z nejdelších sezón. Brány parku se otevírají v polovině března a zůstávají otevřené až do konce prosince, kdy v parku vrcholí oslavy vánočních svátků.

Park své brány v roce 2020 otevřel poprvé 14. března v 10 hodin ráno. Návštěvníci se tady mohou bavit až do sedmé hodiny večerní. V dubnu a následujících měsících se pak otevírací doba prodlužuje (v letních měsících je v parku otevřeno až do 21.30 hod.). 

Co se týče vstupného, to se liší podle věku návštěvníka i doby strávené v parku. Za celodenní vstupné tady návštěvníci od 10 do 61 let zaplatí 79 dolarů, za dva dny je to už jenom 99 dolarů. Třídenní vstupné je obecně nejvýhodnější a vyjde vás na 109 dolarů. Samozřejmostí jsou slevy pro menší děti, seniory a početnější skupiny. Vstupenky je ideální zakoupit přímo na webových stránkách parku. Vyhnete se tak dlouhým frontám u vstupu.

Ubytovat se můžete třeba v Dollywood Cabins, které se nacházejí zhruba tři kilometry od vstupu do parku (auto zaparkujete přímo na parkovišti před vstupem za 15 dolarů na den). Ubytováni budete v luxusních srubech s nádherným výhledem na Smoky Mountain. 

Neméně oblíbený je i DreamMore Resort – první resortový hotel Dolly Parton, který najdete v těsném sousedství Splash Country Dollywood. Devět kategorií ubytování uspokojí i ty nejnáročnější návštěvníky. Navštivte místní restauraci, lázně, kemp nebo hernu a využijte bezplatnou trolejbusovou dopravu do Dollywoodu a vedlejšího Splash Country Dollywood. 

 
 

Místo

35° 47' 35.8152", -83° 33' 31.8168"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dollywood: největší turistická atrakce v Tennessee zabaví tři miliony návštěvníků ročně