Přejít k hlavnímu obsahu

Gambijci rozdávají za peníze víc než úsměv. Evropanky o tom vědí své

Zdá se, že vůbec nejoblíbenější je Gambie u Britek ve středním věku. Do země úsměvů, jak se nudli zakousnuté do Senagalu přezdívá, jezdí většinou samy. Strach ale nemají, mladí Gambijci je rádi ochrání. 

Těm „statečným ochráncům“ se říká bumsters a jejich počínání vedlo tak daleko, že donutilo vládu před několika lety vytasit anti-bumsters kampaň. Ta varovala před nebezpečím mužské prostituce. Gambie se jí proslavila po celém světě.

Budu tě věrně milovat, než odletíš

Být osamělou turistkou, která touží v Gambii po klidu, je poměrně náročné. Mladí muži se k běloškám slétají jako vosy na pivo a krouží kolem nich tak dlouho, dokud nedosáhnou svého, nebo dokud je dotyčná neodežene. Slibují věčnou lásku, jejíž délka se flexibilně podřídí vaší dovolené. Ze sestry, na kterou v rámci průvodcování narazí, se pak vyklube manželka a matka jeho dětí.

Místní ženy si potrpí na oblékání.
Zdroj: pixabay.com

Typickému bumsterovi je mezi dvaceti a třiceti, je nezaměstnaný, pochází z velmi chudých poměrů a touží po lepším životě. Svůj čas tráví na pláži kolem hotelů a nabízí služby všeho druhu. Země se s nežádoucí pozorností snaží vyrovnat. Přitvrdila na trestech a dala šanci některým z bumsterů projít speciálním školením a stát se oficiálními turistickými průvodci.  Neřesti ale bují i tak. V poslední době začala muže dotahovat ženská prostituce a množí se případy zneužití dětí cizinci.

Přečte si další články o Africe:

Nad pralesem krouží ornitologové

To ale naštěstí není všechno, co může africký státeček nabídnout. Gambie je 400 kilometrů dlouhá a 30 kilometrů široká a lemuje řeku Gambia. V místních pralesích je ráj ornitologů. Přes 450 druhů ptáků dělá z tohoto místa jedno z nejbohatších ornitologických center. A nejdůležitější mezi všemi druhy je tu pelikán. I jeho si místní hýčkají. Turismus Gambii totiž živí. A krom něj je to třeba obchod s buráky, které tu rostou jako u nás brambory.

Turisté hledají v Gambii hlavně pohodu beze strachu, které se jim tu bohatě dostává.
Zdroj: Mishimoto, Flickr.com

O co je místní země červenější, o to čistější a barevnější jsou šaty domorodek. Na stylový úbor se tu dává důraz. Krom slavnostně vyhlížejících šatů nevynechávají zdejší ženy ani patřičně ladící pokrývku hlavy. Gambijci naštěstí neholdují západní módě, a tak je spatříte v tradičním oblečení s africkou batikou. Do šatů se rozhodně nebojí investovat, leckdy je to i celý měsíční plat.

#facebook#

Pobřeží úsměvů pro každého

Gambii ročně navštíví skoro dvě stě tisíc turistů, což je na zemičku s ani ne dvěma miliony obyvatel skvělé číslo. Turisté tu obdivují překrásné pláže, klidnou atmosféru, mírumilovné náboženské klima, ale především přátelskou povahu Gambijců. Ostatně přezdívka pobřeží úsměvů nevznikla jen kvůli nadšeným britským turistkám.

 
 

Místo

13° 30', -15° 30'
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Kejklíčková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Gambijci rozdávají za peníze víc než úsměv. Evropanky o tom vědí své