Přejít k hlavnímu obsahu

Hřebčín ze seznamu UNESCO láká na více než 400letou tradici kladrubských koní

Počet českých míst zapsaných na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO se rozšířil na čtrnáct. Jedna ze dvou nových lokalit se jmenuje Národní hřebčín Kladruby. Čím vším návštěvníka ohromí?

Jediný hřebčín na seznamu UNESCO

Ze všech památek UNESCO jsou Kladruby jediný hřebčín. Aby ne, mají výsadní postavení nejen v České republice, ale i na celém světě. Patří k těm úplně nejstarším a dodnes zde má domov originální plemeno, starokladrubský kůň.

Něco málo z historie starokladrubských koní

V Kladrubech se šlechtí od roku 1563 a cíl byl jasný: získat unikátní plemeno maximálně přizpůsobené tažení kočárů. Povedlo se a kladrubáci získali věhlas i za hranicemi. Doma se dočkali poct nejvyšších, když byli zapřaháni do kočárů císařů, králů a později prezidentů, mimo jiné Josefa II. nebo T. G. Masaryka.

Bělouši jsou pýcha hřebčína v Kladrubech.
Bělouši jsou pýcha hřebčína.
Zdroj:
bigstock.com

Slavnou historii ukazují prohlídky hřebčína i jeho okolí, především okruh, který vede přes kočárovnu, postrojovnu a zdejší muzeum. Navštívit ale lze i lesovnu s atrakcí, které jste pravděpodobně nikdy neslyšeli – simulátorem jízdy v kočáru.

Prohlídka přímo ve stáji

Nádherný pohled se turistům otevírá na bývalé vodárenské věži, která je za složení zálohy na klíč komukoliv přístupná.
Lidé sem ovšem především za koňmi přímo do hřebčína, za vraníky i bělouši, do stáje klisen a stáje hřebců, ale i k těm nejmenším – nedávno narozeným hříbatům. Podle zvoleného okruhu se platí 45-120 Kč, zahraniční návštěvníci za cizojazyčný výklad musí přidat ještě pár korun.

Kladruby jsou krásné
Kladruby nejsou jen hřebčín. Najdete tu i památky jako třeba benediktinský klášter.
Zdroj:
bigstock.com

Proč Kladruby?

Jak se vlastně Kladruby na seznam UNESCO dostaly? Splnily spoustu podmínek pro vstup do elitního klubu a mnoho toho ještě musí zvládnout do konce roku 2020. Pomohla nejen dlouhá tradice a jedinečnost plemene, ale také krásná příroda a památky v okolí, a také to, že kladrubští koně dodnes mají dobrou pověst, půjčují si je policisté a zúčastňují se slavnostních akcí.

 
 

Místo

50° 3' 27.7128", 15° 29' 5.8308"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hřebčín ze seznamu UNESCO láká na více než 400letou tradici kladrubských koní