Přejít k hlavnímu obsahu

Jak se sbalit nalehko: Praktický rádce, abyste na cestách netrpěli

Ať už vás čeká několikadenní trek, dobrodružná výprava, nebo digitální nomádství po Asii, mějte na paměti obecné pravidlo: každý gram se počítá. Jak se efektivně sbalit na cesty? 

Seznam věcí, co si sbalit na cesty, je velmi individuální. Záleží na typu cestování, délce pobytu a cílové destinaci. Jinak se budete balit na víkend do Českého Krumlova, jinak na expedici do Himálaje. V tomto článku si shrneme základní pravidla se zaměřením na vícedenní treky a dobrodružné pobyty, která však můžete uplatnit při cestování všeho druhu. 

#1 Věci „pro strýčka příhodu“ nechejte doma 

Na začátku si shrneme, co s sebou určitě nebrat. Veškeré věci, které si berete „kdyby náhodou“, nechte doma. Ať už se jedná o plecháček, velký nůž, knihy, karty, svetr nebo boty navíc. Zvažte, jestli s sebou opravdu potřebujete holení, make-up, sérum proti vráskám nebo lak na vlasy. Na cestách vzhled nikdo neřeší, obzvlášť pokud se jedná o dobrodružnou výpravu. V civilizaci tyto věci případně můžete dokoupit

#2 Oblečení – ano, ale kolik?  

Jeden by se nestačil divit, jak je oblečení těžké. Ostřílení cestovatelé proto doporučují tzv. pravidlo tří – od každého oblečení tři kusy. Platí to hlavně pro spodní prádlo a ponožky. Trička můžou být jen dvě, z toho jedno na spaní. To samé s kalhotami (ženy si postačí s legínami, které jsou kompaktnějším řešením). Z teplejšího prádla doporučujeme fleecovou mikinu a nepromokavou bundu, záleží ale na ročním období. V letních měsících přibalte také kraťasy. 

Zlatým pravidlem oblékání na cestách je vrstvení. Lepší je zabalit si více tenkých vrstev než jeden mohutný svetr. Pamatujte také, že funkční prádlo je k nezaplacení. Nejenže je skladnější a lehčí, ale také ho udržíte déle suché a méně se mačká. 

jak se sbalit na cesty
Minimalismus je základem spokojeného cestování.
Zdroj:
Bigstockphoto

#3 Bez praní to nepůjde  

Nechcete-li, aby vaše záda trpěla, bez praní prádla to nepůjde. Není nutné tahat s sebou prací prášek, ke stejnému účelu poslouží i sprchový gel nebo šampon. Další užitečnou věcí jsou spínací špendlíky, kterými mokré prádlo připnete přes den na batoh, aby se usušilo. 

#4 Do jakého vybavení investovat 

U delších cest se investice do vybavení vyplatí. Máme na mysli zejména tzv. velkou trojku, kterou na zádech pocítíte nejvíc – stan, spacák a karimatku. Kvalitní stan je lehčí i v řádech kilogramů než velké monstrum. Dobrodruzi ocení také investici do kvalitního péřového spacáku.

Klasická pěnová karimatka je sice nejlehčím řešením, ale kdo si potrpí na pohodlí, může vsadit na ultralight nafukovací karimatku. I tady ovšem záleží na délce výletu. 

Zádům a kloubům dost ulehčíte s trekingovými holemi. Říká se, že kolenům odlehčí až o 30 % vaší tělesné váhy. To se zejména při delších trecích rozhodně vyplatí. 

jak se sbalit na trek
Trekingové hole patří k základnímu vybavení na delší treky.
Zdroj:
Bigstockphoto

#5 Hygiena 

Jak už bylo řečeno, nic se nemá přehánět. Doporučujeme sbalit si kompaktní 100ml lahvičky, které pak případně dokoupíte. Pamatujte, že méně je více a na cestách to nikdo moc neřeší. Vyplatí se být kreativní – například šampon může posloužit i jako sprchový gel nebo prací prostředek. Pokud vás cestuje více, můžete hygienické prostředky rozložit do batohů všech spolucestovatelů. 

#6 Jak se efektivně sbalit na cesty 

Nejkompaktnějším řešením je balit oblečení do ruličky, čímž ušetříte spoustu místa. Pokud plánujete trávit s batohem hodně času venku, roztřiďte si věci podle kategorií (např. oblečení, jídlo, hygiena, spaní), které umístíte do samostatných igelitových tašek. Vyplatí se to, i když používáte pláštěnku nebo vak na batoh. Věci vám nenavlhnou a zároveň máte přehled, kde se co nachází. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zkušenosti autorky 

 
 

Místo

48° 48' 54.09", 14° 19' 2.4528"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Veronika Marčíková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak se sbalit nalehko: Praktický rádce, abyste na cestách netrpěli