Přejít k hlavnímu obsahu

Kameny ostré jako jehly. Národní park na Madagaskaru zkrášlují špičaté tsingy

Madagaskar je svět sám pro sebe. Najdete zde mnoho endemitů, přenádherné scenerie i okouzlující národní parky.

Jedním z nich je i park Tsingy de Bemaraha, který se rozkládá na 152 000 hektarech a pro veřejnost byl otevřen teprve v roce 1998. Díky svým unikátním kamenným a nesmírně ostrým útvarům je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

Do parku jen v období sucha

Během období dešťů park zaplaví voda a zamoří kousavý hmyz. Park je proto přístupný pouze během období sucha. Navíc se sem dostanete jen s potřebným lezeckým vybavením a průvodcem. Kamenné jehly, které mnohdy osahují několika desítek metrů, jsou nesmírně křehké a je potřeba je chránit. Proto je návštěvníkům přístupná jen malá část parku. Ta zbylá svoje tajemství nevydá. A jak se sem dostanete? Možností je rovnou několik. Připravte se ale na to, že žádná z nich nebude připomínat procházku růžovou zahradou.

Jak se do parku dostat?

Vstupní branou do národního parku Tsingy de Bemaraha je vesnička Bekopaka, z jihu odříznutá líně tekoucí řekou Manambolo. Vstup do parku je možný džípem z jihu od města Morondava, ze kterého vede 187 kilometrů dlouhá, prašná a neudržovaná cesta, jejíž překonání vám zabere 8-10 hodin.

Tsingy de Bemaraha
Zdroj:
Bigstockphoto

Připlout ke vstupní bráně parku můžete také po řece Manambolo. Plavba pirogou z vesnice Ankavandra až do Bekopaky trvá zhruba 4–5 dní. Další plavba je možná z vesničky Miandrivazo po řece Tsiribihina, která je o něco kratší. Trvá totiž jen dva a půl dne. Po dvou a půl dnech se ale dostanete jen do městečka Belo sur Tsiribihina, odkud je to do Bekopaky dalších 94 km. Další putování vám tak zabere 4–5 hodin.

Objevujeme Malé Tsingy

Jakmile absolvujete náročnou úvodní cestu, připravte se na neméně náročné výstupy. Pokud nepatříte mezi zkušené a zdatné lezce, vydejte se nejdříve na méně obtížný okruh Malými Tsingami.

Malé Tsingy se nacházejí pouze několik metrů od centrály parku. V parku se projdete po dně skalního kaňonu a po železných žebřících vystoupáte až na nejvyšší bod Petit Tsingy, kde na vás čekají menší visuté lávky. Výstup pochopitelně není vhodný pro osoby, které trpí závratěmi nebo mají strach z výšek.

Vzhůru za Velkými Tsingami

Zvládli jste Malé Tsingy? Gratulujeme! Pokud byl váš výstup úspěšný, můžete se vydat na okruh Velkými Tsingami. Právě tady najdete tu nejdramatičtější krajinu národního parku.

Velké Tsingy se nacházejí na severu, kam vás zhruba po hodině jízdy doveze džíp. Povinné je tu použití lezeckých sedáků, i když návštěvníkům, kteří jsou zvyklí na pohyb v horách, to může přijít zbytečné. Pokud se ale zahledíte do kaňonů, které dosahují i stometrové hloubky, rozhodně nebudete chtít bezpečnost podcenit.

Ty nejvyšší kamenné jehly tady dosahují úctyhodných 70 metrů a jejich zdolání je opravdu velmi náročné. Připravte se na to, že budete neustále šplhat do kopců a poté slaňovat zpět do údolí.

Na výběr máte několik okruhů

Pokud si chcete národní park Tsingy de Bemaraha užít se vším, co k tomu patří, vydejte se na okruh Andamozavaky, jehož součástí může být i průchod několika jeskyněmi (nezapomeňte na čelovku). Okruh není příliš náročný, proto ho můžete spojit s dalším okruhem, jehož název je Ranotsara.

Opět se můžete kochat pohledem na obrovské tsingy a milovníci botaniky tady budou v sedmém nebi. Počítejte ale s tím, že v parku se prakticky nemáte kde schovat. Ostré slunce vás tady šetřit rozhodně nebude. Proto nezapomeňte na dostatek pitné vody (alespoň 3 litry na osobu), kvalitní obuv a pokrývku hlavy.

Ráj endemitů

Národní park Tsingy de Bemaraha je plný úchvatných kamenných útvarů, které byly zformovány před několika miliony lety. Zároveň jde o park s vysokým stupněm endemismu. Narazit tady můžete na 11 druhů lemurů, minimálně 84 druhů plazů, 34 druhů obojživelníků, 103 druhů ptáků, 16 druhů netopýrů, 4 druhy masožravců, 112 druhů motýlů a další druhy hmyzu. Počítejte ale s tím, že prohlídka parku je možná pouze skrze úzké uličky, stupy a lávky. Navíc si odsud nesmíte odnést ani jediný kamínek. Přesto však tenhle netradiční madagaskarský výlet stojí za to.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

-18° 53' 51.54", 44° 49' 47.2404"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kameny ostré jako jehly. Národní park na Madagaskaru zkrášlují špičaté tsingy