Přejít k hlavnímu obsahu

Kam na podzimní prázdniny na Moravě a ve Slezsku? Obdivujte sochy z ledu a písku nebo si zkraťte čekání na Ježíška

Děti si během letošních podzimních prázdnin užijí celých pět dnů volna. Co takhle je v termínu 26.–30. 10. 2022 vzít na pořádný výlet? Máme pro vás pár tipů na super akce.

Ledové sochy v Rožnově pod Radhoštěm

Na výstavu ledových soch jsme zvyklí spíše v zimě a na Pustevnách. Třpytivá umělecká díla můžete obdivovat už během podzimu. A to jen o pár kilometrů vedle – konkrétně tedy v Rožnově pod Radhoštěm, na rohu ul. Palackého a Boženy Němcové. K vidění je 16 zajímavých ledových soch i ledový bar s drinkem zdarma.

Výstava „Pojď sem, dítě, uč se moudrým býti“

Netradiční výstava, kterou můžete navštívit v Muzeu Novojičínska, zajímavým a neotřelým způsobem mapuje historii a proměny základního školství na Frenštátsku od počátků do roku 2000. Návštěvníci výstavy se mohou vydat na pouť více než 350letou historií základního školství. Čekají na ně zajímavé textové panely, ale především bohatý fotografický a sbírkový materiál, který zaujme velké i malé.

Svět civilizace – nová expozice Světa Techniky

Pokud bydlíte v Ostravě nebo jejím okolí, vydejte se do Dolních Vítkovic a Světa techniky, který je nově obohacen o expozici Svět civilizace. Interaktivní výstava si klade za cíl přiblížit široké veřejnosti fungování životního prostředí. Jednotlivé exponáty si můžete osahat, vyzkoušet a zjistit, jak sami přispět k udržitelnému stavu planety Země.

Výstava Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause

Do Vánoc sice ještě nějaký ten pátek zbývá, pokud se už ale vaše dítka nemohou dočkat Ježíška, co takhle jim nekonečné čekání zkrátit návštěvou výstavy Dárkonoši – Od Ježíška po Santa Clause? Výstava začíná 6. 10. 2022 a probíhat bude až do ledna příštího roku. Netradiční vernisáž můžete navštívit v hlavní budově Slováckého muzea, kde na vás bude čekat nejen Ježíšek, ale taky Děda Mráz, Otec Vánoc i roztomilí skřítkové.

Vánoční výzdoba
Chcete dětem zkrátit čekání na Ježíška? Vyrazte na vánoční výstavu!
Zdroj:
Shutterstock

Halloweenský tábor v Dolních Vítkovicích

Ve dnech 26.–28. 10. 2022  proběhne v Dolních Vítkovicích Halloweenský tábor určený pro děti ve věku od 6 do 12 let. Součástí akce je bohatý halloweenský program, nová výstava ZOOM, kreativní tvoření pro velké i malé, vědecké experimenty, expozice Světa techniky a chybět tady nebude ani 3D kino. Cena (2 290 Kč) zahrnuje doprovodný program, pitný režim a jídlo po celou dobu pobytu.

Výstava Formula Student Ostrava

Svět techniky v Ostravě je letos napěchovaný zajímavostmi doslova až po střechu. Až do konce roku tady můžete navštívit další z výstav, která je věnována závodním monopostům. Dva z nich vyrobili studenti Fakulty strojní VŠB-TUO, kteří s nimi zároveň závodili i na závodech Formula SAE Italy a FS Czech v roce 2018. Na vystavených exponátech si mohou návštěvníci vyzkoušet třeba výměnu pneumatik na čas nebo pomocí olejové vany zjistit, jak se chová motorový olej při průjezdu zatáčkou.

Sochy z písku v Lednici

Pokud vás spíš než ledové sochy lákají ty vyrobené z písku, navštivte jihomoravskou Lednici. Právě tady na vás až do 29. 10. čeká originální výstava soch z mořského písku. Výstava je letos inspirována řeckou mytologií, proto se tady můžete těšit na 20 soch, mezi nimiž najdete božského Dia, Afrodítu, trojského koně nebo Thésea a Mínotaurem. Výstavu naleznete v místech poblíž hlavního parkoviště v Lednici.

Stroje Leonarda da Vinciho v Technickém muzeu v Brně

Technické muzeum v Brně hostí unikátní výstavu inspirovanou životem a výtvory Leonarda da Vinciho. Její součástí je více než 50 modelů da Vinciho strojů, které vytvořili italští řemeslníci přesně podle jeho plánů a návrhů. Funkčnost řady z nich si můžete navíc sami vyzkoušet. Kromě uvedených modelů výstava nabídne i reprodukce slavných da Vinciho obrazů, jako je Mona Lisa, Poslední večeře, Dáma s hranostajem a další.

Da Vinci
Stroje Leonarda da Vinciho jsou součástí Technického muzea v Brně.
Zdroj:
Shutterstock

Výstava Tady bydlí Akčňákovi

VIDA! science centrum v Brně je magickým místem, kde se zabaví velcí i malí. Nově se tady můžete těšit na výstavu Tady bydlí Akčňákovi, která je plná zábavných disciplín i netradičních aktivit pro celou rodinu. Zahrát si můžete třeba ping-pong s pánvičkami, v koupelně zdoláte překážkovou dráhu z prádelních šňůr a v ložnici si zaskáčete na posteli.

Výstava Haló?!

V Muzeu Beskyd Frýdek-Místek bude až do 22. listopadu probíhat netradiční výstava Haló?!, která mapuje historii a vývoj telefonu od jeho vzniku až do současnosti. Přijďte se seznámit se starobylými přístroji, které telefon ani zdaleka nepřipomínají, nebo nejrůznějšími možnostmi dorozumívání na dálku!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9zdroj 10

 
 

Místo

49° 27' 52.4786", 18° 8' 30.5792"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam na podzimní prázdniny na Moravě a ve Slezsku? Obdivujte sochy z ledu a písku nebo si zkraťte čekání na Ježíška