Přejít k hlavnímu obsahu

Tohle nejsou kostelíky. V domcích trulli v Alberobellu žijí lidé

Procházíte se tu mezi podivnými domky, které jsou od sebe jen stěží rozeznatelné. Všechny jsou bílé, mají kuželovitou střechu s bílým znakem a vypadají skoro jako malé kostelíčky. Ale nejsou. Domkům se říká trulli a najdete je jedině v Alberobellu.

Něco málo o domcích trulli

Název Alberobello nese malé město nedaleko Bari, v jihovýchodní části Itálie. Domky trulli jsou pro něj typické a ročně se na ně přijede podívat pořádné množství turistů. Trulli se staví bez malty, z opracovaných kamenů. Bílou barvu jim dodává vápno, které je chrání před okolními vlivy. Ty původní měly jen jednu místnost kvadratického půdorysu a byly vysoké jen 1,5 metru. Zatímco ve čtvrti Rione Monti jsou trulli už jen turistickou atrakcí, v těch ve čtvrti Piccola stále žijí lidé.

Alberobello
Alberobello stojí za návštěvu. Během chvilky si budete připadat jako v pohádkové říši.
Zdroj:
Bigstockphoto

Malý exkurz do historie

Takových domků najdete v Alberobellu asi čtrnáct stovek, většina jich pochází zřejmě ze 17. století a jako celek patří pod ochranu UNESCO. Domečky nalepené jeden na druhém přitahují pozornost nejen Evropy, ale i celého světa.

A proč se stavělo bez malty? Počátky města se datují do 2. poloviny 16. století, kdy stavbu bez malty nařídila tehdejší hrabata. V té době se totiž musela platit daň za městskou aglomeraci, takže domky se měly dát v případě královské inspekce jednoduše zbořit. Šlo tedy původně o provizorní stavby, kterých se mělo dát snadno zbavit.

trulli v Alberobello
Trulli jsou kulaté jednopodlažní domky s kuželovitou střechou. Jeden je jako druhý.
Zdroj:
Bigstockphoto

Skutečný kostel trulli a jediný dvoupatrový domek

S těmi kostelíky to sice byla nadsázka, nicméně i zdejší kostel sv. Antonína z 20. let 20. století na kopci Rione Monti byl vystavěn ve stejném stylu jako domky trulli. Každému hned imponuje skoro 20 metrů vysokou kupolí a zdobnou rozetou. A sluší mu to tak, je okouzlující. Ve zmíněné čtvrti Rione Monti stojí taky ještě jedna rarita, a to jediný dvoupatrový domek trulli.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

40° 47' 10.3956", 17° 14' 15.36"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tohle nejsou kostelíky. V domcích trulli v Alberobellu žijí lidé