Přejít k hlavnímu obsahu

Nacisté hledali v Montserratu Svatý grál. Katalánský klášter oplývá legendami

Hrdina zahnal Napoleonovu armádu, socha činila zázraky, nacistický pohlavár Heinrich Himmler se v okolí snažil najít Svatý grál. Legend vyprávěných o Montserratu je spousta. Klášter na tak netradičním místě dráždil lidskou představivost odedávna.

Při pohledu na impozantní klášter mezi skalami se tají dech, podobné pocity mají turisté i nahoře při pohledu na údolí. Ať se podíváte odkudkoli, všude jste obklopeni horskou nádherou. Ignác z Loyoly se tady před stovkami let rozhodl projít duševní očistou, odložil meč, odešel z armády a založil jezuitský řád.

Zkáza a legendy

Hora Montserrat se tyčí nad krajinou Katalánska na severovýchodě Španělska, ani ne 50 km severozápadně od Barcelony. Předchůdce dnešního kláštera stál na tomto magickém místě už v 11. století, nicméně napoleonská vojska ho pobořila a dnešní podobu získal při renovaci v 19. století.

Takový je výhled z kláštera Santa Maria de Montserrat.
Zdroj: Bigstockphoto

Legend koluje o klášteře a hoře bezpočet. Ta hlavní se týká hlubokých jeskyní v hoře (mimochodem, jedné z nich speleologové naměřili délku skoro jeden kilometr). V jedné z nich se prý kdysi dávno našla slavná Černá Madona. Nálezci ji nakrátko odvezli pryč, ale brzy ji vrátili do okolí jeskyně. Jakmile se soška se vrátila domů, začaly se kolem dít zázraky.

Bubnem zahnal slavnou armádu

Zázrak je i to, co se podle pověsti událo v okolí kláštera, když tudy táhla Napoleonova armáda. Jeden místní bubeník prý bubnoval tak zarputile, že zvuk jeho bicích znásoben odrazy ve skalách hory zněl jako bubnování celého armádního sboru. Francouzské jednotky se prý rachotu zalekly a daly se na ústup. Jak už ovšem víme, nakonec klášter francouzský nápor nevydržel.

Skály, nad nimi nebe, do toho každodenní zpěv klášterního chlapeckého sboru, je to krása.
Zdroj: Bigstockphoto

70. léta 20. století ve znamení mimozemských bytostí

Na Montserrat se nezapomnělo ani ve 20. století. V 70. letech se tady mělo objevit a operovat UFO. Po prvním hlášeném únosu se začala objevovat další podobná svědectví, jak to obvykle v takových případech bývá. Lidé si událost začaly spojovat s rokem 1375, kdy se podle kronik nad Montserratem objevily tři hvězdy, které později zmizely.

Nadšenci do esoteriky věří, že hora Montserrat překypuje silným magnetismem schopným pozitivně působit na čakry lidských bytostí. Zejména uvnitř tajemných jeskyní.
Bazilika je srdce současného Montserratu.
Zdroj: Bigstockphoto

Nacisté hledali Svatý grál

Výčet pověstí stále nekončí. V dobách křížových výprav se šuškalo, že se legendární Svatý grál nachází ve Španělsku, konkrétně na hoře, jíž se v dávných dobách říkalo Mont Salvat. Žádná taková sice neexistuje, nicméně podobnost názvu Montserrat a ikonický vzhled hory a kláštera napovídaly, že by se mohlo jednat o toto místo. Po stopách legendy se vydal dokonce šéf SS Heinrich Himmler a během návštěvy Barcelony a jejího okolí se v okolí hory pídil po bájné relikvii.

Ani Himmler, ani jiní hledači pokladů a senzací nikdy nic nenašli. Kdyby se místo honu za pověrami raději pořádně dívali na všechnu tu krásu kolem, udělali by určitě lépe.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
 
 

Místo

41° 35' 36.0312", 1° 50' 15.6336"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nacisté hledali v Montserratu Svatý grál. Katalánský klášter oplývá legendami