Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší cyklostezky v Královéhradeckém kraji: na vrcholky hor i do malebného Babiččina údolí

Rádi se vydáváte na výlety na kole a máte zálusk na severovýchodní Čechy? Máme pro vás tipy na nejlepší cyklostezky v Královéhradeckém kraji, na které musíte!

Královéhradecký kraj je z hlediska přírody, a tedy i možností cyklistiky poměrně rozmanitý. Zatímco široké okolí Hradce je dost rovinaté, za Trutnovem nebo Vrchlabím se začíná terén pořádně vlnit a mění se v nejvyšší pohoří České republiky. Kde si tedy den na kole opravdu užijete?

Z Pece do Pece přes Černou horu

Nejde sice jen o značenou cyklostezku, nicméně trasa je to příjemná. Nechte auto v Peci pod Sněžkou a po silnici se vydejte přes Velkou Úpu a Horní Maršov do Svobody nad Úpou. Odsud vás pak čeká jedno stoupání zhruba na 15–20 minut do Janských Lázní, k dolní stanici lanovky, která vás vyveze na Černou horu.

Chcete-li se trochu povozit z kopce, můžete – po Černohorské silnici se příjemně svezete dolů k lanovce, případně se dejte po První krkonošské cyklo naučné stezce přes Velké Pardubické boudy na Krausovy boudy a dolů do Janských Lázní. 

Od horní stanice lanovky ale můžete hned pokračovat zpátky do Pece, a to buď přímo přes Václavák, Kolínskou, Pražskou a Husovu boudu, nebo přes Zrcadla, kudy vede cyklostezka s nádherným a nezvyklým výhledem na Sněžku a Lučiny, a pak přes zmiňované boudy. Při návratu budete sjíždět některou ze silnic vedoucí skrz pecký skiareál. Na chvíli sesedněte z kola, protože pohled na otevřené údolí před vámi bude fascinující…

Z Hnědého vrchu po Desítce k Rozcestí

O něco náročnější a vlnitější, zato však krásná, je cyklostezka z Hnědého vrchu nad Pecí pod Sněžkou. O letních prázdninách se tu můžete nahoru na Hnědý vrch nechat vyvézt lanovkou a pak se na kole spustíte přes Lesní boudu na silnici zvanou Plynovod (cyklostezkou K1B na Tetřeví boudy). Od Tetřevek pak začíná Desítka, 10 kilometrů dlouhá a pěkně zvlněná silnice k Dvorské boudě a známé Chalupě na Rozcestí

Pokud se nechystáte dojet až k Památníku obětem hor, z Rozcestí už nebudete nikam stoupat. Klidně si tu tedy dejte vyhlášený borůvkový knedlík nebo tradiční krkonošské kyselo. Když pak došlapete víceméně po rovince k Výrovce, pak už stačí jen sjet 5 kilometrů z kopce zpátky do Pece. Pozor, brzdy ve skvělé kondici jsou nezbytností!

Z Pekla u Nového Města nad Metují do Hronova

O něco pohodovější může být vaše vyjížďka v oblasti Kladského pomezí. Z Pekla u Nového Města nad Metují vede cyklostezka č. 4034, a to údolím řeky Metuje do Náchoda. Tam se napojuje na cyklostezku č. 22. Náchodem projedete po nábřeží na Běloves, odkud se dá pokračovat dál na Velké Poříčí a do Hronova.

Cestou můžete vidět náchodský zámek, Běloveský pevnostní skanzen nebo rodný dům Aloise Jiráska v Hronově. U Bělovsi si můžete udělat odbočku a podívat se za hranice, do polského lázeňského města Kudowa-Zdrój. Trasa bez odbočky měří 15 kilometrů.

cyklista v mlze
V Královéhradeckém kraji se svezete po horách i po rovinách.
Zdroj:
Bigstockphoto

Babiččino údolí na kole

Okouzlil vás kraj, který je neodmyslitelně spjat s nesmrtelným dílem Boženy Němcové? Projeďte se jím i na kole! Krásná a nenáročná trasa vede z České Skalice do Rtyně v Podkrkonoší a cesta je dlouhá 15 kilometrů. Jak na to?

V České Skalici se dejte po zelené cyklistické značce do Babiččina údolí. Minete Lovecký pavilon a Bažantnici, po zelené pak budete pokračovat k ratibořickému zámku, Ludrovu mlýnu a k sousoší zvanému Babička s dětmi. Pak pojedete k Panské hospodě, ke Starému Bělidlu a Viktorčině splavu. To by bylo, aby před vámi Babička neožila! 

Stále po zelené překonáte most přes Úpu a dáte se ke Slatinskému mlýnu, kde se napojíte na modrou cyklistickou značku. Projedete se po Cestě Boženy Němcové k rybníku Jindra a kolem chatové osady Náchodec do Havlovic a pak přes Podhradí a Končiny do Rtyně v Podkrkonoší.

Z Hradce přes Kuks do Dvora Králové 

Pokud se na svých cyklovýletech rádi někde zastavíte a pokocháte se nějakou zajímavostí, pak se můžete vypravit z Hradce Králové do Dvora Králové po Labské cyklostezce. Ta vás povede přes Smiřice a Jaroměř na Kuks, kde si můžete vydechnout a porozhlédnout se po zdejším hospitálu. Pak můžete pokračovat do Dvora Králové, kde je například vyhlášená zoo.

Po cyklostezkách 4116 a 4252 se ale taky můžete i bez zajížďky do Dvora Králové začít vracet do Hradce, a to přes Velichovky a Habřinu do Holohlav. Tady se můžete napojit na Labskou cyklostezku a po ní dojet až do Hradce. I se zajížďkou do Dvora Králové je to projížďka dlouhá něco málo přes 70 kilometrů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, autorčiny zkušenosti

 
 

Místo

50° 12' 37.044", 15° 49' 49.0044"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší cyklostezky v Královéhradeckém kraji: na vrcholky hor i do malebného Babiččina údolí